1304
| CreativeProtagon

Πώς η Δύση μετέτρεψε το Κίεβο σε… ασφαλή πόλη

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 18:18

Πώς η Δύση μετέτρεψε το Κίεβο σε… ασφαλή πόλη

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 18:18

Εξακολουθούν, φυσικά, να στοιχειώνουν τους πολίτες του Κιέβου οι αναμνήσεις από τις πρώτες εβδομάδες της πολιορκίας της πρωτεύουσας της Ουκρανίας από τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν πέρυσι, κατά την πρώτη φάση του πολέμου.

«Κάποια περίοδο, τα παιδιά μου και εγώ κοιμόμασταν επί τρεις εβδομάδες σε έναν διάδρομο. Πήγαινα για ύπνο δίχως να είμαι σίγουρη αν θα ξυπνούσαμε όλοι την επόμενη μέρα» ανέφερε η Ινα Κόζιτς, μια ειδική τηλεπικοινωνιών από το Κίεβο, συνομιλώντας με τη Βερόνικα Μελκοτσέροβα του Politico.

Σήμερα, όμως, χάρη στα συστήματα αεράμυνας που προστατεύουν πλέον το Κίεβο, αισθάνεται πιο ασφαλής στην πόλη της από οπουδήποτε αλλού στην Ουκρανία, τόσο ώστε να μην την εγκαταλείπει πλέον για κανένα λόγο. «Πονάω τόσο πολύ για τους Ουκρανούς σε άλλες περιοχές, που εξακολουθούν να ζουν υπό καθημερινούς ρωσικούς βομβαρδισμούς» είπε η Κόζιτς.

«Οταν άρχισε η πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ένας απελπισμένος πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να κλείσει τους ουρανούς της Ουκρανίας στην αεροπορία και στους πυραύλους της Ρωσίας. Αυτό δεν συνέβη, αλλά οι σύμμαχοι της Ουκρανίας αποστέλλουν σταθερά μερικά από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας για να συνδράμουν στην προστασία των πόλεων της χώρας, και ιδιαίτερα του Κιέβου» γράφει η δημοσιογράφος του Politico στην ανταπόκρισή της από την πρωτεύουσα της εμπόλεμης χώρας.

Σημειώνει πως όταν ξέσπασε ο πόλεμος το Κίεβο βασιζόταν σε αντιπυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς S-300 και Buk M1 της σοβιετικής εποχής, γεγονός που κατέστη σχεδόν αμέσως σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι οι πύραυλοι για τα εν λόγω συστήματα κατασκευάζονται κατά βάση από τη Ρωσία.

Γερμανικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM, ένα από τα συστήματα αεράμυνας που εστάλησαν από χώρες της Δύσης στην Ουκρανία (Bundeswehr/Handout via REUTERS)

Σταδιακά, όμως, η αεράμυνα της ουκρανικής πρωτεύουσας ενισχύθηκε με τα συστήματα μικρού βεληνεκούς Gepard, γερμανικής κατασκευής, και με αμερικανικά AN/TWQ-1 Avenger, για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί επίσης τα μεσαίου βεληνεκούς συστήματα MIM-23 Hawks (ΗΠΑ), NASAMS (Νορβηγία, ΗΠΑ) και IRIS-T SLM (Γερμανία), ενώ διαθέτει και αμυντικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, Patriot PAC-3 από τις ΗΠΑ και Eurosam SAMP/T από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η Βερόνικα Μελκοτσέροβα σημειώνει πως οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ικανές στη σύνδεση των προηγμένων Δυτικών συστημάτων με τα συστήματα της σοβιετικής εποχής που είχαν στη διάθεσή τους. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο πόλεμος μαίνεται, «εξακολουθούμε να αναμένουμε υποστήριξη από συμμάχους και εταίρους. Χρειαζόμαστε περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα. Διαφορετικά. Και όχι μόνο για την πρωτεύουσα, αλλά και για κάθε πόλη της Ουκρανίας. Κάθε αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα αξίζει το βάρος του σε χρυσό» είπε ο Σέρχι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.

Σχετικά ασφαλείς μετά το ξέσπασμα του πολέμου άρχισαν να αισθάνονται οι πολίτες του Κιέβου αφότου απεστάλησαν τα πρώτα συστήματα Patriot, τα οποία αναχαίτισαν πάμπολλες πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυαν οι ρωσικές δυνάμεις για περισσότερες από 20 μέρες. «Περιμέναμε αυτούς τους Patriot σαν μάννα εξ ουρανού» είπε χαρακτηριστικά η Ινα Κόζιτς.

Σύντομα, Ουκρανοί από άλλες περιοχές, με λιγότερο ισχυρή αεράμυνα, άρχισαν να κατευθύνονται προς το Κίεβο και τη γύρω περιοχή, παρ’ όλο που η πρωτεύουσα της Ουκρανίας και τα περίχωρά της εξακολουθούν να δέχονται συχνά επιθέσεις, με τη δημοσιογράφο του Politico να αναφέρει ενδεικτικά ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο η Ρωσία εξαπέλυσε δεκάδες ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Κιέβου, τα περισσότερα από τα οποία καταρρίφθηκαν.

Κάτοικοι του Κιέβου κάνουν απόβραδο τον περίπατο τους στην ιστορική συνοικία της πόλης χωρίς να ανησυχούν για βομβαρδισμούς (REUTERS/Gleb Garanich)

«Η ακρίβειά σας, παιδιά, είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία» αναγνώρισε το Σάββατο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στις εξαιρετικές επιδόσεις των ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας. «Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας θα υπάρξουν περισσότερες ρωσικές προσπάθειες ώστε τα πλήγματα να καταστούν πιο ισχυρά. Είναι σημαντικό για όλους εμάς στην Ουκρανία να είμαστε 100% αποτελεσματικοί» πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Οι πόλεις της Ουκρανίας έχουν μετατραπεί σε σωσίβιες λέμβους για ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις ρωσικές επιθέσεις. Το Κίεβο και η γύρω περιοχή φιλοξενούν τώρα περίπου 600.000 εκτοπισμένους από άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Ροές εσωτερικά εκτοπισμένων καταγράφονται επίσης σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Ντνιπροπετρόφσκ και το Χάρκοβο, με περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν, πλέον, καταφύγει σε καθεμία περιοχή» γράφει η Βερόνικα Μελκοτσέροβα, επικαλούμενη στοιχεία του ΟΗΕ.

«Η πρώτη ενεργή φάση της εσωτερικής μετανάστευσης άρχισε αμέσως μετά την απελευθέρωση της περιοχής του Κιέβου. Εκείνη την περίοδο έρχονταν άνθρωποι από πόλεις στις οποίες σημειώνονταν εχθροπραξίες. Στη συνέχεια, όταν έφτασαν τα συστήματα Patriot, πολίτες από το Ντνίπρο και τη Ζαπορίζια άρχισαν να αναζητούν στέγη στο Κίεβο» δήλωσε ο Ολεξάντρ Ζιτιούκ, ένας τοπικός μεσίτης.

«Μετά τον Μάιο, παρότι οι Ρώσοι μάς βομβάρδιζαν σχεδόν καθημερινά, άρχισαν να επιστρέφουν και Ουκρανοί από το εξωτερικό, καταδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της αεράμυνας. Σήμερα οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι πιο ήρεμα στο Κίεβο» πρόσθεσε.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να αυξάνονται ξαφνικά οι τιμές των ενοικίων στην ουκρανική πρωτεύουσα, μετά την κατάρρευσή τους τους πρώτους μήνες του πολέμου. Πριν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διατάξει τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, στο Κίεβο ζούσαν περίπου 3,9 εκατ. άνθρωποι. Ωστόσο, μέσα σε μερικές εβδομάδες, έως την άνοιξη του 2022, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν τραπεί σε φυγή.

Σήμερα οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στην πόλη τους, όπως ανέφερε ο Ντενίς Σουντιλκόφσκι, διευθυντής μιας ουκρανικής διαδικτυακής πλατφόρμας ενοικίασης και πώλησης ακινήτων, σημειώνοντας πως οι τιμές των ενοικίων έχουν σχεδόν επιστρέψει στο προ του πολέμου επίπεδα.

Πυροσβέστες επιχειρούν να σβήσουν φωτιά στα συντρίμμια κτιρίου, μετά από ρωσική επίθεση με drone, στη Ζαπορίζια ( REUTERS)

«Η επιστροφή κατοίκων επιβραδύνθηκε όταν οι Ρώσοι άρχισαν να βομβαρδίζουν τις ενεργειακές υποδομές. Ωστόσο, ο χειμώνας του 2022-2023 απέδειξε ότι το Κίεβο είναι σε θέση να προστατεύει τον ουρανό του με σύγχρονα Δυτικά συστήματα αεράμυνας και ήδη από την άνοιξη του 2023 αρχίσαμε να παρατηρούμε μια περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για μακροχρόνια ενοικίαση κατοικιών στο Κίεβο» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, το Κίεβο εξακολουθεί είναι η πρωτεύουσα μιας εμπόλεμης χώρας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα είναι ποτέ απόλυτα ασφαλές, όπως έδειξαν οι ρωσικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου. Οι σειρήνες εξακολουθούν να ηχούν καθημερινά και οι ουκρανοί αξιωματούχοι να προτρέπουν τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

«Με τα πρόσθετα συστήματα αεράμυνας, το επίπεδο προστασίας της πρωτεύουσας από αεροπορικές επιθέσεις έχει βελτιωθεί. Αλλά δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι η καλύτερη άμυνα για τον κόσμο είναι να καταφεύγει σε καταφύγια μόλις ακούει συναγερμό. Επώδυνες εμπειρίες δείχνουν ότι ακόμη και οι πύραυλοι που καταρρίπτονται αποτελούν θανάσιμη απειλή, εξαιτίας των πολλών συντριμμιών» ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.

Ομως, ενώ οι πολίτες του Κιέβου αισθάνονται πιο ασφαλείς, οι Ουκρανοί στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας εξακολουθούν να υποφέρουν από καθημερινούς βομβαρδισμούς, με τους Ρώσους να βάλλουν στην παρούσα φάση κατά της Οδησσού και του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της, ενώ στο στόχαστρό τους βρίσκονται επίσης η Χερσόνα, το Ντονέτσκ και η Ζαπορίζια.

Η ουκρανική κυβέρνηση προτρέπει τους συμμάχους της να παράσχουν στο Κίεβο περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα με στόχο την προστασία και άλλων πόλεων. «Οσο πιο προστατευμένοι είναι οι ουρανοί της Ουκρανίας, οι πόλεις και τα χωριά της Ουκρανίας, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει ο λαός μας για οικονομική δραστηριότητα και για την παραγωγή, μεταξύ άλλων, αμυντικού εξοπλισμού» είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι το Κίεβο θέλει να παράγει οπλικά συστήματα από κοινού με τους εταίρους του και αναμένει από τους συμμάχους του ενισχύσουν περαιτέρω την ουκρανική αεράμυνα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με στόχο την απόκρουση των αναμενόμενων χειμερινών επιθέσεων της Ρωσίας κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.

«Οι Ρώσοι είναι ύπουλοι και ο εκφοβισμός των πολιτών με πυραυλικό τρόμο είναι μια από τις στρατηγικές τους. Δεν θα σταματήσουν ποτέ τους βομβαρδισμούς αμάχων και υποδομών. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάτι για την προστασία του λαού μας» είπε η Ινα Κόζιτς, η ειδικός τηλεπικοινωνιών από το Κίεβο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...