Πώς επηρεάζει η θερινή ώρα τον ύπνο και τη διατροφή μας
Πώς επηρεάζει η θερινή ώρα τον ύπνο και τη διατροφή μας
Η θερινή ώρα έχει τεθεί σε ισχύ και πολλοί ανυπομονούν για μεγαλύτερες και πιο φωτεινές ημέρες, ακόμη και αν το τίμημα είναι λίγο περισσότερο σκοτάδι το πρωί. Αρκετές έρευνες, ωστόσο, δείχνουν ότι η εφαρμογή της θερινής ώρας (Daylight Saving Time – DST) φαίνεται να έχει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.
Το «ρολόι» του σώματος, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός, βρίσκεται σε μια περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου, γνωστή ως υπερχιασματικός πυρήνας (SCN). Αυτό, εξηγεί ο Economist, λαμβάνοντας πληροφορίες μέσω των οφθαλμών, καθορίζει πότε θα αισθανθούμε υπνηλία, ρυθμίζοντας την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, και της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που δημιουργεί εγρήγορση. Είναι επίσης απαραίτητο για το χρονοδιάγραμμα των σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του μεταβολισμού και της διάθεσης.
Αυτό που κάνει το ρολόι του σώματος να λειτουργεί είναι η έκθεση του ατόμου στο φως, ιδιαίτερα στα μπλε μήκη κύματος που είναι πιο ισχυρά το πρωί. Εξειδικευμένα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή στέλνουν οδηγίες στο SCN και, αν το ρολόι ρυθμιστεί σωστά το πρωί, οι ορμόνες του ύπνου εμφανίζονται τη σωστή ώρα το βράδυ και οι άνθρωποι ξυπνούν τη σωστή ώρα την επόμενη ημέρα.
Η συνηθισμένη ώρα, αυτή που αποκαλούμε «χειμερινή», ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τους φυσικούς κύκλους φωτός-σκότους της ημέρας και της νύχτας, γράφει ο Economist. Στη χειμερινή ώρα, οι άνθρωποι λαμβάνουν περισσότερο μπλε φως νωρίς το πρωί, ρυθμίζοντας έτσι σωστά τo ρολόι του σώματός τους. Κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας, όχι μόνο υπάρχει λιγότερο από αυτό το πρωινό φως, αλλά η επιπλέον ώρα φωτός τα βράδια κάνει τα πράγματα χειρότερα, παρεμποδίζοντας την παραγωγή μελατονίνης και καθυστερώντας έτσι την ώρα του ύπνου.
Ολα αυτά οδηγούν σε μια λανθασμένη ευθυγράμμιση των ρυθμών ύπνου και εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας, και καταστρέφουν την απελευθέρωση κορτιζόλης, γκρελίνης (η ορμόνη της πείνας) και λεπτίνης (η ορμόνη του κορεσμού).
Μια μελέτη του Journal of Health Economics, το 2019, εξέτασε ανθρώπους που ζουν στα δύο άκρα μιας συγκεκριμένης χρονικής ζώνης στην Αμερική. Στην πλευρά στην οποία ο ήλιος έδυε πιο αργά (κατά μια ώρα), οι άνθρωποι κοιμούνταν, κατά μέσο όρο, 19 λεπτά λιγότερα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας, είχαν 11% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι και οι μισθοί τους ήταν κατά 3% χαμηλότεροι.
Αλλες μελέτες, προσθέτει ο Economist, δείχνουν ότι οι χρόνιες επιπτώσεις είναι χειρότερες για τους εφήβους, οι οποίοι είναι ήδη βιολογικά επιρρεπείς στο ξενύχτι και χάνουν, κατά μέσο όρο 32 λεπτά ύπνου κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας.
Η ξαφνική αλλαγή σε θερινή ώρα δημιουργεί, επίσης, βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια. Μια μελέτη έδειξε ότι, την ημέρα μετά την αλλαγή ώρας, οι συμμετέχοντες έχασαν περίπου 40 λεπτά ύπνου. Περαιτέρω προβλήματα περιλαμβάνουν αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων (8%), καρδιακές προσβολές (24%), αυτοκτονίες (6%) και μια ελαφρά αύξηση στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει αύξηση στα επεισόδια κατάθλιψης και οι μελέτες σε ποντίκια έχουν συνδέσει τη θερινή ώρα με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Υπάρχουν τρόποι να περιορίσει κανείς ορισμένα από αυτά τα προβλήματα υγείας, γράφει ο Economist. Η Εύα Γουίνεμπεκ, χρονοβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, λέει ότι αν κάποιος περνάει κάθε πρωί μερικά λεπτά έξω από το σπίτι, χωρίς γυαλιά ηλίου, μπορεί να επαναφέρει το βιολογικό του ρολόι στη σωστή λειτουργία.
Αυτό που επίσης βοηθά είναι η αποφυγή της χρήσης οθονών αργά το βράδυ, όπως και οι πιο θερμές αποχρώσεις στον φωτισμό ενός σπιτιού τις βραδινές ώρες, ώστε να μειωθεί η επίδραση του έντονου φωτός στην παραγωγή μελατονίνης.
Φυσικά οι μεγάλες ημέρες είναι όμορφες και σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι λογικό να μεταβάλλουν θετικά τη διάθεσή μας και να μας παρακινούν να τις απολαύσουμε περισσότερο.
Θα βοηθούσε αν σε αυτές τις απογευματινές δραστηριότητες φορούσαμε γυαλιά με πορτοκαλί φακούς, καταλήγει ο Economist. Μπορεί να φαίνονται κάπως περίεργα, αλλά αυτό είναι μια επουσιώδης λεπτομέρεια μπροστά στον υπέροχο ύπνο που θα απολαύσουμε μετά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Πώς επηρεάζει η θερινή ώρα τον ύπνο και τη διατροφή μας
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.