Στη σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic «Erased: WW2’s Heroes Of Colour», η οποία γυρίστηκε ενόψει της φετινής, 80ής επετείου της D-Day στις 6 Ιουνίου, αφηγητής και εκτελεστικός παραγωγός είναι ο πρωταγωνιστής της βιογραφικής ταινίας «Μαντέλα: Ο Δρόμος προς την Ελευθερία» (2013) και της αστυνομικής σειράς του HBO «Luther», Ιντρις Ελμπα.
Αρχειακά πλάνα και δραματοποιημένες σκηνές αποκαλύπτουν τη συμβολή έγχρωμων στρατιωτών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ρίχνοντας φως στη συνεισφορά περισσότερων από οκτώ εκατομμυρίων ατόμων που πολέμησαν με τις Συμμαχικές Δυνάμεις, αλλά οι ιστορίες τους έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό ανείπωτες.
Παρουσιάζοντας τη σειρά, ο 51χρονος αφρικανικής καταγωγής άγγλος ηθοποιός και ράπερ, γιος ενός μετανάστη από τη Σιέρα Λεόνε και μιας γυναίκας από την Γκάνα, δήλωσε ότι το Χόλιγουντ έχει διαγράψει τις ιστορίες των μαύρων στρατιωτών στον Β’ ΠΠ και έχει γεμίσει τις οθόνες μόνο με τους ηρωισμούς των λευκών στρατιωτών.
Προσπαθεί, μάλιστα, να ερευνήσει την ιστορία του παππού του, που πολέμησε με τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βιρμανία, πριν μεταναστεύσει αργότερα στην Γκάνα.
«Υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη ιστορία που δεν έχει ειπωθεί και στην πραγματικότητα απλά δεν είδατε ποτέ ότι πολέμησαν έγχρωμοι άνθρωποι» δήλωσε ο Ιντρις Ελμπα στην Telegraph, «Απλά δεν τους είδατε ποτέ στην D-Day, στη Δουνκέρκη, στο Περλ Χάρμπορ, δεν είδατε ποτέ απεικόνισή τους, παρά μόνο λευκούς στρατιώτες. Αυτό ήταν κάτι συναρπαστικό για μένα» είπε.
Ο Μαξ Στίβενς γράφει ακόμη στην Telegraph πως όταν ο ηθοποιός ρωτήθηκε γιατί δεν είχε δοθεί δημοσιότητα στην ιστορία των έγχρωμων στρατιωτών, ο Ελμπα απάντησε: «Δεν τεκμηριώθηκε συστηματικά ή διαγράφηκε από τα βιβλία της Ιστορίας. Ευνοήθηκαν οι πιο ηρωικές στιγμές, και αυτές ειπώθηκαν και ξαναειπώθηκαν. Αλλά οι ιστορίες μαύρων και καφέ στρατιωτών δεν επισημάνθηκαν ποτέ».
«Γι’ αυτό ονομάσαμε τη σειρά “Διαγραμμένοι” (Erased): επειδή διαγράφηκαν από την εικόνα, σβήστηκαν από την αφήγηση, αλλά όχι και από την πραγματικότητα, αφού κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους είναι ακόμα ζωντανοί. Οι οικογένειές τους, οι κληρονομιές τους είναι ακόμα ζωντανές. Αλλά η κάμερα απομακρύνθηκε από κοντά τους σχεδόν σκόπιμα. Γι’ αυτό νομίζω ότι αυτές οι ιστορίες δεν είναι πολύ γνωστές» πρόσθεσε.
Σε κάθε ένα από τα τέσσερα επεισόδια της σειράς «Erased: World War II Heroes of Colour» παρουσιάζονται ιστορίες άγνωστων έγχρωμων ηρώων, οι οποίες δεν είχαν ειπωθεί στο παρελθόν, σκιαγραφώντας τους χαρακτήρες τους μέσω δραματοποίησης και αρχειακού υλικού.
Σύμφωνα με το IMDb, το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Περλ Χάρμπορ» εστιάζει στην ιστορία τριών μαύρων ναυτών που επέζησαν από την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και έσωσαν πολλές ζωές, ενώ υπηρετούσαν σε πλοία όπου ίσχυε ο φυλετικός διαχωρισμός. Αλλά οι ηρωικές τους πράξεις παρέμειναν επί δεκαετίες άγνωστες.
Το δεύτερο επεισόδιο, με τίτλο «D-Day», περιγράφει λεπτομερώς τα ηρωικά κατορθώματα του 320ου Τάγματος Χειριστών Αεροστάτων (320th Barrage Balloon Battalion) κατά την Απόβαση στη Νορμανδία, που έδωσαν το αίμα και την ψυχή τους πολεμώντας στις γαλλικές παραλίες, με την κωδική ονομασία Γιούτα και Ομάχα.
Μάλιστα, ο Στίβεν Γούντσον, πατέρας του οποίου ήταν ο υποδεκανέας Γουέβερλι Μπ. Γούντσον, μάχιμος γιατρός στο 320 Τάγμα Χειριστών Αεροστάτων, δήλωσε στην Telegraph ότι το ντοκιμαντέρ τον βοήθησε να καταλάβει τις δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει ο πατέρας του. «Ηταν πραγματικά ένας ηρωικός άνθρωπος, έκανε τα πάντα για τον συνάνθρωπό του» είπε ο Γούντσον.
Η Απόβαση στη Νορμανδία ήταν η μεγαλύτερη αμφίβια εισβολή στα πολεμικά χρονικά. Οι Συμμαχικές δυνάμεις ξεκίνησαν να αποβιβάζονται στις ακτές της βόρειας Γαλλίας τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6η Ιουνίου, με δύο αμερικανικές αερομεταφερόμενες μεραρχίες και μια βρετανική να πέφτουν στα μετόπισθεν. Την αυγή, κατά τις 6:30, ακολούθησε η αμφίβια απόβαση.
Το τρίτο επεισόδιο της μίνι σειράς, με τίτλο «Δουνκέρκη», παρουσιάζει το Force K6, ένα σύνταγμα ινδών στρατιωτών για μεταφορές με μουλάρια, που βοήθησε στην απόδραση των Συμμάχων στη Δουνκέρκη. Μάλιστα, οι εμπειρίες τους από τα χρόνια του πολέμου τροφοδότησαν το ινδικό κίνημα για ανεξαρτησία.
Το τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο, με τίτλο «Μάχη του Μπαλτζ», παρουσιάζει την ανείπωτη ιστορία του 761ου Τάγματος Αρμάτων Μάχης (761st Tank Battalion), ενός επίλεκτου τάγματος Αφροαμερικανών που πήρε μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρουσιάζονται σπάνια ημερολόγια και συνεντεύξεις, που περιγράφουν λεπτομερώς τις μάχες τους στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της τρομερής Μάχης του Μπαλτζ, εμπνέοντας κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία σε όλον τον κόσμο.
Η Μάχη των Αρδεννών –η πιο φονική όλων, στην οποία πολέμησαν περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη μάχη επί της ευρωπαϊκής ηπείρου– έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 1944. Ονομάστηκε από τους Αμερικανούς «Μάχη του Φουσκώματος» («Battle of the Bulge»), λόγω του περίεργου σχήματος που είχε η διάταξη των συμμαχικών στρατευμάτων στον χάρτη, όπως εξηγεί το περιοδικό Time.
Το 761ο Τάγμα Αρμάτων Μάχης (761st Tank Battalion), που πήρε μέρος στη μάχη, θεωρήθηκε ένα από τα πιο αποτελεσματικά τάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γνωστό και ως «Μαύροι Πάνθηρες», με σύνθημα «Βγες έξω μαχόμενος», το τάγμα ήταν επανδρωμένο με αποκλειστικά αφροαμερικανούς στρατιώτες, στους οποίους δεν επιτρεπόταν να υπηρετούν στις ίδιες μονάδες με λευκούς. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες μετά τον πόλεμο για να λάβουν μετάλλια για τον ηρωισμό τους, μεταξύ των οποίων περίπου 300 Μωβ Καρδιές.
«Αυτή η ιστορία με συγκίνησε πραγματικά, η κατανόηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από μια διαφορετική οπτική γωνία ήταν συναρπαστική για μένα» δήλωσε ο Ιντρις Ελμπα στην Telegraph.
Ακόμη, όπως αναφέρει ο Independent, o Ελμπα τόνισε ότι οι ιστορίες των μαύρων στρατιωτών που πολέμησαν στον Β’ ΠΠ έχουν σημασία σήμερα. «Αφορούν την οπτική αυτών των πολέμων και αυτού του μέρους του κόσμου, και το πώς η Ιστορία, αν παρουσιάζεται με προκατάληψη, μπορεί πραγματικά να αφήσει έξω μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε.
»Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι μαύροι και οι καφέ στρατιώτες ήταν ένα πολύ σημαντικό μέρος της στρατηγικής αυτού του πολέμου, ότι πολέμησαν, και ότι η ιστορία τους έχει σημασία από εκπαιδευτική σκοπιά, έχει σημασία από την άποψη της πολιτιστικής οικειοποίησης και έχει σημασία επειδή τα αμερικανικά στρατεύματα ήταν εν μέρει μαύρα».
Ο Ιντρις Ελμπα αποκάλυψε ακόμη ότι εμπνεύστηκε από τον «ήρωα» παππού του, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάνσας Σίτι, πριν επιστρατευθεί και πάει στον πόλεμο: «Η ιστορία του παππού μου δεν υπάρχει στην ταινία, αλλά είναι στην καρδιά μου» είπε. «Είναι κάτι για το οποίο μιλάμε η μαμά μου και εγώ, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα».
Η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την ιστορία του παππού του κινητοποίησε τον ηθοποιό να κάνει τη σειρά, ήταν ο λόγος για τον οποίο «αποφασίσαμε να διηγηθούμε αυτές τις ιστορίες» είπε. «Ο παππούς μου είναι ήρωας για εμάς. Είναι ήρωας, όχι μόνο επειδή πολέμησε, αλλά επειδή επέλεξε μια καλύτερη ζωή για τον ίδιο, ακόμη και βάζοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο για μια χώρα που δεν τον αναγνώρισε». Σημείωσε ακόμη ότι μετά τον πόλεμο ο παππούς του δεν επέστρεψε στις ΗΠΑ. Αντ’ αυτού κατέληξε στη Δυτική Αφρική.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News