315
Προετοιμασία για MRI προστάτη (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Προστατογραφία, όπως μαστογραφία: Ανώδυνη εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 18:41
Προετοιμασία για MRI προστάτη (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Προστατογραφία, όπως μαστογραφία: Ανώδυνη εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 18:41

Μία σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο από θάνατο λόγω καρκίνου του προστάτη, με βάση μελέτη-ορόσημο επιστημόνων από το Imperial College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, οι βρετανοί ειδικοί έχουν αναπτύξει μία τεχνική για μαγνητική τομογραφία (MRI) η οποία έχει διάρκεια 15 λεπτά και ονομάζεται προστατογραφία. Η ονομασία προήλθε από τη λέξη μαστογραφία, καθώς η μη επεμβατική εξέταση βοηθά εδώ και χρόνια στον έγκαιρο εντοπισμό καρκίνου του μαστού.

Είναι πολύ λιγότερο επεμβατική εξέταση σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους ανίχνευσης καρκίνου του ανδρικού αδένα, όπως είναι για παράδειγμα η ορθική εξέταση, και θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό 40.000 περιστατικών καρκίνου του προστάτη κάθε χρόνο στη Βρετανία.

Είναι η πρώτη φορά που μία ακτινολογική εξέταση ήταν αρκετά ακριβής για να χρησιμοποιηθεί και ως εξέταση επιλογής για τον καρκίνο του προστάτη.

Διπλάσια ακρίβεια

Στη μελέτη συμμετείχαν 408 άνδρες από τη Βρετανία, στους οποίους ο μαγνητικός τομογράφος έλαβε ψηφιακές εικόνες του προστάτη τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μαγνητική τομογραφία προστάτη κατάφερε να εντοπίσει με διπλάσια ακρίβεια τον καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με την εξέταση αίματος για την ανίχνευση προστατικού αντιγόνου (PSA) που χρησιμοποιείται σήμερα.

Προς το παρόν, πάντως, και μέχρι να γίνουν ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες, οι άνδρες που είναι ύποπτοι για καρκίνο του προστάτη μπορούν να δώσουν και δείγμα ούρων για ψηφιακή ορθική εξέταση.

Αν δηλαδή σε κάποιους διαπιστωθεί αυξημένο PSA ή έχουν συμπτώματα, μπορεί να παραπεμφθούν για μαγνητική τομογραφία και να ακολουθήσει και βιοψία προστάτη, ανάλογα βέβαια με το τι θα αποφασίσει ο γιατρός τους, γράφει η Telegraph.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ακριβώς επειδή η νέα μέθοδος της μαγνητικής τομογραφίας είναι λιγότερο ενοχλητική από τις άλλες προληπτικές εξετάσεις, θα ενθαρρύνει τους άνδρες να κάνουν έλεγχο όταν έχουν συμπτώματα καρκίνου του προστάτη.

Στα βασικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται η ανάγκη συχνής ούρησης, το αίσθημα ότι η ουροδόχος κύστη δεν έχει εκκενωθεί πλήρως και αίμα στα ούρα και το σπέρμα.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Oncology.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News