1011
Ντμίτρι Πεσκόφ, Εμανουέλ Μακρόν και Σόσιν Τσέμπλι | CreativeProtagon/REUTERS

Προσοχή, τα ακριβά ρολόγια κοστίζουν ψήφους

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2023, 10:15
Ντμίτρι Πεσκόφ, Εμανουέλ Μακρόν και Σόσιν Τσέμπλι
|CreativeProtagon/REUTERS

Προσοχή, τα ακριβά ρολόγια κοστίζουν ψήφους

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2023, 10:15

Ο ηγέτης της κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο είναι γνωστό ότι φορούσε δύο Rolex. Το ένα έδειχνε την ώρα στη Μόσχα, όπως λέει ο αστικός μύθος, και το άλλο στην Κούβα. Παρά τα αυτονόητα χαμόγελα που προκαλούσε η συνήθειά του αυτή, ο Κάστρο δεν είχε απολύτως κανένα θέμα. «Μπορεί το ένα να χαλάσει» απαντούσε πολύ ψύχραιμα όταν τον ρωτούσαν «γιατί δύο Rolex;».

Παράδοξο; Και ναι και όχι. Ενας κομμουνιστής επαναστάτης δεν είχε κανένα θέμα να φοράει 20.000 δολάρια στο χέρι του με τη μορφή του απόλυτου συμβόλου του καπιταλισμού, ενώ σήμερα οι καπιταλιστές πολιτικοί φαίνεται να ντρέπονται για τα ίδια σύμβολα. Αυτό, βέβαια, δεν λέει κάτι για τα ίδια τα ρολόγια, ίσως ούτε και για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, αλλά για τα συστήματα που αντιστοίχως εκπροσωπούν…

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ έγινε θέμα την περασμένη εβδομάδα όταν, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, προσπάθησε να κρύψει το Rolex του. Πολλοί είπαν ότι το έκανε για να κρύψει το γεγονός ότι είναι ένας πλούσιος άνθρωπος. Ο Λίντερ δεν είναι ο πρώτος πολιτικός που στοχοποιείται λόγω ενός πανάκριβου ρολογιού, σύμφωνα με το Politico. Και μάλλον δεν θα είναι ο τελευταίος.

Τα μαγικά του Μακρόν

O Εμανουέλ Μακρόν έκανε περίπου το ίδιο με τον Λίντερ πριν από έναν μήνα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση που προωθεί στο θέμα των συντάξεων. Αρχικά εμφανίστηκε στη συνέντευξη φορώντας ρολόι. Υστερα από λίγη ώρα, όμως, το χέρι του βρέθηκε για λίγο κάτω από το τραπέζι και όταν βγήκε ξανά στην επιφάνεια, το ρολόι δεν υπήρχε.

Στην αρχή κάποιοι είπαν ότι εξαφάνισε επίτηδες το πανάκριβο ρολόι, που κοστίζει περίπου 100.000 ευρώ. Την επόμενη μέρα, όμως, τα γαλλικά ΜΜΕ ανακάλυψαν ότι ήταν ένα Bell&Ross BRV 1-92, που δεν κοστίζει πάνω από 2.400 ευρώ. Το Προεδρικό Μέγαρο τοποθετήθηκε επί του θέματος και δήλωσε ότι ο Μακρόν έβγαλε το ρολόι επειδή «χτυπούσε στο τραπέζι, κάνοντας έναν αρκετά δυνατό θόρυβο».

Παραίτηση για ένα ρολόι

Στην Πολωνία, ένας πολύ στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ είχε αναγκαστεί σε παραίτηση το 2013 εξαιτίας ενός ρολογιού αξίας 5.000 ευρώ, το οποίο δεν είχε δηλώσει.

Ο Σλάβομιρ Νόβακ, υπουργός Συγκοινωνιών, αγαπούσε πολύ τα ακριβά ρολόγια και είχε στη συλλογή του αρκετά, από κατασκευαστές όπως η Hublot και η Ulysse Nardin. Το ακριβό αυτό χόμπι τού κόστισε τελικά τη θέση του, καθώς σε έρευνα της εισαγγελίας αποκαλύφθηκε ότι «ο Νόβακ δεν είχε δηλώσει την αγορά ενός ρολογιού αξίας 20.500 ζλότι (περίπου 5.000 ευρώ), ενώ είναι υποχρεωμένος να δηλώνει κάθε αντικείμενο που έχει στην ιδιοκτησία του και κοστίζει περισσότερα από 10.000 ζλότι».

Τον Νοέμβριο του 2014 του επεβλήθη πρόστιμο 4.800 ευρώ για απόκρυψη ιδιοκτησίας. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Νόβακ είχε παραβεί τον νόμο σε περισσότερες από μια περιπτώσεις, καθώς επί αρκετά χρόνια δεν περιελάμβανε το συγκεκριμένο ρολόι, μάρκας Ulysse Nardin, στις δηλώσεις του.

Το 2020, ο Νόβακ, που τότε εργαζόταν στο ουκρανικό πρακτορείο μεταφορών, συνελήφθη με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στη Ρωσία της απόλυτης υπερβολής

Στις περιπτώσεις του Μακρόν και του Νόβακ, το λες και λίγο άδικο, τόση φασαρία για κάποια όχι και τόσο ακριβά ρολόγια. Ας περάσουμε όμως στο βαρύ πυροβολικό. Στη Ρωσία, φυσικά.

Το 2020 βγήκαν στη δημοσιότητα κάποιες φωτογραφίες του εκπροσώπου Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στις οποίες φορούσε ένα ρολόι αξίας 620.000 δολαρίων. Εννοείται ότι υπάρχουν τέτοια ρολόγια. Υπάρχουν και πιο ακριβά· αν θέλει, και κυρίως αν μπορεί κανείς, κυριολεκτικά δεν υπάρχει όριο στην τιμή ενός ακριβού ρολογιού.

Ο Πεσκόφ φορούσε το συγκεκριμένο ρολόι στον γάμο του με την παγοδρόμο Τατιάνα Νάβκα. Το ρολόι ήταν μαύρο και είχε στο καντράν μια νεκροκεφαλή.

Ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είπε πως ήταν ένα συλλεκτικό κομμάτι σχεδιασμένο από την ελβετική εταιρεία Richard Mille. Το ρολόι κοστίζει τουλάχιστον 620.000 δολάρια, έγραψε τότε στο μπλογκ του, παραθέτοντας μάλιστα ένα email από την ίδια την εταιρεία. Ο Ναβάλνι δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες του Πεσκόφ στις οποίες φορούσε και άλλα πανάκριβα ρολόγια, ανάμεσά τους ένα Rolex και ένα Omega.

Θεϊκό Photoshop

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πατριάρχης Κύριλλος, φαίνεται ότι είναι επίσης λάτρης των ακριβών ρολογιών. Το 2012 αποκαλύφθηκε ότι ένα από τα ρολόγια του, ένα χρυσό Breguet αξίας 30.000 δολαρίων, είχε «σβηστεί» από μια φωτογραφία, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να κρυφτεί, όμως η αντανάκλασή του φαινόταν ολοκάθαρα στο γυαλιστερό τραπέζι μπροστά από το οποίο καθόταν…

Το Πατριαρχείο έβγαλε ανακοίνωση όπου έλεγε πως «απορρίπτουμε για λόγους αρχής τη χρήση κάθε λογισμικού επεξεργασίας φωτογραφιών» και συμπλήρωνε ότι «αυτός που το έκανε θα βρεθεί και θα τιμωρηθεί».

Το 2020 ο Κύριλλος φωτογραφήθηκε ξανά με ένα ρολόι αξίας 16.000 δολαρίων και η φωτογραφία δημοσιεύθηκε από το Open Media, ένα site επικριτικό προς το Κρεμλίνο.

Ο σοσιαλισμός των Rolex

Το 2018, η Σόσιν Τσέμπλι, τότε υπουργός Εξωτερικών στην περιφερειακή κυβέρνηση του Βερολίνου, αντιμετώπισε αντιδράσεις όταν μια φωτογραφία της στην οποία φορούσε ένα Rolex αξίας 7.300 ευρώ κυκλοφόρησε στα social media.

«Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατάσταση της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας το 2018», έγραψε τότε ένας χρήστης του Facebook, ενώ τα χάσταγκ #Rolex και το #UhrenGate (#WatchGate στα γερμανικά) έκαναν θραύση στο Twitter.

Η Τσέμπλι απάντησε στο Twitter: «Ποιος από εσάς που με κατακρίνετε ζούσε με 12 αδέλφια σε δύο δωμάτια, κοιμόταν και έτρωγε στο πάτωμα, έκοβε ξύλα τα Σαββατοκύριακα επειδή το κάρβουνο ήταν πολύ ακριβό; Ποιος έπρεπε να περιμένει μήνες για να πάρει λίγες μπογιές για το σχολείο; Κανείς δεν θα μου πει τι είναι φτώχεια» έγραψε, με μεγάλο μέρος του κοινού να τάσσεται υπέρ της.

Ο Λίντνερ ήταν μεταξύ εκείνων που έσπευσαν να υπερασπιστούν την Τσέμπλι. «Αφήστε τη να φορέσει ένα Rolex. Δεν χρειάζεται να είσαι φτωχός για να είσαι ενάντια στη φτώχεια» είχε γράψει τότε στο Twitter ο ηγέτης του FDP.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...