863
| CreativeProtagon

Προς ένα υπερ-εμβόλιο για όλους τους κορονοϊούς

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 11:30
|CreativeProtagon

Προς ένα υπερ-εμβόλιο για όλους τους κορονοϊούς

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 11:30

«Δεν είναι καιρός για εφησυχασμό. Τώρα που παράγουμε παγκοσμίως μεγάλες ποσότητες εμβολίων (στο τέλος του έτους θα έχουμε παραγάγει 12 δισεκατομμύρια) και αρχίζουμε σιγά σιγά να διορθώνουμε τις ανισότητες όσον αφορά τη διανομή τους, υφίστανται προκλήσεις που αναδεικνύουν την ανάγκη να επενδύσουμε στην έρευνα – για να βελτιστοποιήσουμε τα εμβόλια που ήδη διαθέτουμε, αλλά και για να αναπτύξουμε εμβόλια δεύτερης και τρίτης γενιάς, που και θα είναι πιο ανθεκτικά στις διάφορες μεταλλάξεις και θα χορηγούνται πιο εύκολα, καθώς δεν θα είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, να καταψύχονται. Εν ολίγοις, πρέπει να επενδύουμε, ούτως ώστε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τον κορονοϊό».

Τον λόγο έχει ο αμερικανός επιδημιολόγος Ρίτσαρντ Χάτσετ, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου –και υπό τον Τζορτζ Μπους και υπό τον Μπαράκ Ομπάμα– και νυν διευθύνων σύμβουλος του Συνασπισμού Καινοτομίας για την Επιδημική Ετοιμότητα (CEPI – Coalition of Epidemic Preparedness Innovation), που ιδρύθηκε το 2017 στο Νταβός με τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την ανάπτυξη εμβολίων κατά αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών.

O Συνασπισμός συνέβαλε σημαντικά στη χρηματοδότηση των ερευνών για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού, ενώ τώρα στοχεύει στη συγκέντρωση 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς, ούτως ώστε σχεδόν να εκλείψει ο κίνδυνος μιας νέας παγκόσμιας πανδημίας.

«Ο CEPI ζήτησε προτάσεις για ένα εμβόλιο που θα προστατεύει από όλους τους βήτα-κορονοϊούς, όχι μόνον από τον SARS-CoV-2 αλλά και από τον SARS, τον MERS και άλλους κορονοϊούς του μέλλοντος. Πρόκειται να εξετάσουμε τις προτάσεις που κατατέθηκαν και να αποφασίσουμε ποιες θέλουμε να στηρίξουμε. Ο Συνασπισμός έχει ήδη επενδύσει σε κάποια εμβόλια δεύτερης γενιάς, που θα είναι έτοιμα την επόμενη χρονιά, εάν είμαστε τυχεροί», ανέφερε ο αμερικανός ειδικός, συνομιλώντας με τη Βιβιάνα Μάτσα της Corriere della Sera.

Σημείωσε επίσης ότι πέρα από την αντιμετώπιση των νέων μεταλλάξεων, «στόχος μας είναι επίσης η ανάπτυξη εμβολίων που θα χορηγούνται πιο εύκολα, εμβόλια μονοδοσικά, που δεν θα χρειάζεται να καταψύχονται για να συντηρούνται και να μεταφέρονται».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο CEPI επένδυσε από κοινού με το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ σε ένα εμβόλιο που χορηγείται από τη μύτη και μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού μέσω της βλεννογονικής ανοσίας και της προστασίας των ανώτερων αεραγωγών.

Στο προσεχές διάστημα πρόκειται να ανακοινωθεί η έναρξη ενός προγράμματος για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα εμπεριέχει και άλλα μέρη του ιού SARS-CoV-2, όχι μόνο την πρωτεΐνη-ακίδα του.

Ο Ρίτσαρντ Χάτσετ επισήμανε στην ιταλίδα δημοσιογράφο ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί «όλα τα εμβόλια που διαθέτουμε επί του παρόντος χρησιμοποιούν αυτήν την πρωτεΐνη-ακίδα, αλλά εμφανίζονται πολλές μεταλλάξεις σε εκείνο το τμήμα του ιού, οπότε πρέπει να αναπτύξουμε εμβόλια που δεν θα είναι ευάλωτα σε μικρές αλλαγές στην πρωτεΐνη-ακίδα. Είναι απαραίτητη μια διαφορετική εννοιολογική προσέγγιση, ούτως ώστε να προλαμβάνουμε τον ιό, αντί να τον κυνηγάμε», υπογράμμισε.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί στο απώτερο μέλλον ένα καθολικό υπερ-εμβόλιο ενάντια σε όλους τους κορονοϊούς, ανέφερε κατ’ αρχάς ότι «αρκετοί ιολόγοι θεωρούν πως η ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου για όλους τους κορονοϊούς ενδέχεται να είναι πιο εύκολη σε σχέση με την ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης, το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα».

Επισημαίνοντας ότι ο κορονοϊός που ταλανίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα εδώ και σχεδόν μία διετία δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς υπάρχουν άλλοι κορονοϊοί τύπου SARS και MERS με ποσοστό θνησιμότητας μεγαλύτερο από 20 έως 50 φορές, ο αμερικανός επιστήμονας τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν από όλες τις πλευρές οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός καθολικού υπερ-εμβολίου. «Γνωρίζουμε ότι είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα καθολικό εμβόλιο για μια οικογένεια ιών. Για παράδειγμα, το εμβόλιο που χρησιμοποιούμε κατά της ευλογιάς, προστατεύει από όλους τους ιούς του γένους των Orthopoxvirus», εξήγησε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να καταστεί αναγκαία η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων κατά του κορονοϊού, υπενθύμισε πως «κάποια εμβόλια προσφέρουν ισόβια ανοσία, μερικά πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε πέντε ή δέκα χρόνια και άλλα, όπως το εμβόλιο της γρίπης, κάθε χρόνο. Μία πιθανότητα είναι να χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε κάθε πέντε ή δέκα χρόνια, αλλά μόνον εάν αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που θα προσφέρει διαρκή ανοσία και θα είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλες τις παραλλαγές».

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι έρευνες που γίνονται για να διαπιστωθεί εάν ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων μπορεί να προσφέρει υψηλότερη και μεγαλύτερης διάρκειας προστασία. «Κατά τους επόμενους μήνες θα βελτιστοποιήσουμε τα εμβόλια που ήδη διαθέτουμε και ενδέχεται να πετύχουμε έτσι ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας, χρειάζονται, όμως, μελέτες που να το αποδεικνύουν. Θεωρητικά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κατάσταση του αναγκαστικού επανεμβολιασμού κάθε έξι μήνες. Για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην έρευνα και στην ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την καθολική πρόσβαση στα εμβόλια».

Ερωτηθείς εάν το πρόβλημα της άνισης διανομής των εμβολίων ανά τον κόσμο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και μέσω της μεταφοράς της παραγωγής τους σε περιφερειακό επίπεδο, στην Αφρική για παράδειγμα, ο αμερικανός ειδικός εξήγησε πως επί του παρόντος κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, καθώς η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα. «Θα μπορούσε, όμως, στο μέλλον. Η ανισότητες στη διανομή των εμβολίων συνδέονται με τη συγκέντρωση της παραγωγής στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Ινδία και στην Κίνα που καλούνται να εξυπηρετήσουν μεγάλους πληθυσμούς. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πιο τοπικό σύστημα, που θα παρέχει μεγαλύτερη αυτάρκεια», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...