319
Ανθρωποι που έχουν πεθάνει πριν από δεκάδες χρόνια και το μόνο που έχει μείνει από εκείνους είναι μια φωτογραφία τους, αποκτούν «ζωή» και κίνηση μέσα από το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης | MyHeritage.com

Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που… και νεκρούς «ανασταίνει»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 16:29
Ανθρωποι που έχουν πεθάνει πριν από δεκάδες χρόνια και το μόνο που έχει μείνει από εκείνους είναι μια φωτογραφία τους, αποκτούν «ζωή» και κίνηση μέσα από το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης
|MyHeritage.com

Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που… και νεκρούς «ανασταίνει»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 16:29

H ισραηλινή εταιρεία MyHeritage είναι μια από τις πιο γνωστές στον τομέα της δημιουργίας γενεαλογικών δέντρων και αναζήτησης προγόνων. Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει τα τελευταία 24ωρα πάνω της εξαιτίας μιας νέας υπηρεσίας που προσφέρει στους χρήστες της.

Η υπηρεσία ονομάζεται Deep Nostalgia (Βαθιά Νοσταλγία) και είναι μια εφαρμογή βασισμένη στην αμφιλεγόμενη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης Deepfake. Την ανέπτυξε η εταιρεία D-ID και μπορεί να δημιουργεί βίντεο από απλές φωτογραφίες. Με απλά λόγια, μπορεί κάποιος να δει μπροστά στα μάτια του να «ζωντανεύουν» κοντινοί ή μακρινοί συγγενείς του οι οποίοι δεν βρίσκονται στη ζωή.

Μάλιστα το πρόγραμμα μπορεί να προσδίδει στο πρόσωπο της φωτογραφίας και διάφορες εκφράσεις οι οποίες κρίνει ότι ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά του και θα ήταν αυτές που θα έκανε σε ένα πραγματικό βίντεο. Η δυνατότητα αυτή οδήγησε κάποιους στο να ζητήσουν από την υπηρεσία να «ζωντανέψει» πορτρέτα ζωγραφικής, ακόμη και αγάλματα.

Οπως γράφει σε δημοσίευμά του ο  Guardian, οι αντιδράσεις όσων βλέπουν το αποτέλεσμα της εφαρμογής ποικίλλουν. Αλλοι νιώθουν υπέροχα βλέποντας τους συγγενείς τους σε φυσική κίνηση, άλλοι χαρακτηρίζουν «μαγική», τύπου Χάρι Πότερ την εφαρμογή, ενώ κάποιοι «ανατριχιαστική».

Η MyHeritage σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, λαμβάνοντας υπόψη της όλες τις αντιδράσεις, και ειδικά εκείνες που στέκονται με προβληματισμό απέναντι στην νέα υπηρεσία, δεν θα προσθέτει ήχο στα βίντεο, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κακόβουλης χρήσης και δημιουργίας «ψεύτικων ανθρώπων». Δηλώνει επίσης ότι οι φωτογραφίες που στέλνει κάποιος στην υπηρεσία παραμένουν εκεί και δεν διοχετεύονται σε τρίτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία Deepfake έχει προκαλέσει ανησυχίες από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή παραπλανητικών ή ψεύτικων φωτογραφιών και βίντεο.

Εχουν κάνει θραύση διάφορα βίντεο που δημιουργήθηκαν με αυτή την τεχνολογία, στα οποία διάσημοι κάθε χώρου (πολιτικοί, καλλιτέχνες, αθλητές κ.λπ.) εμφανίζονται να λένε πράγματα που δεν έχουν πει ποτέ, ενώ επίσης μεγάλες σταρ του Χόλιγουντ έχουν δει τον εαυτό τους να πρωταγωνιστεί σε ταινίες πορνό, χωρίς φυσικά να έχουν κάνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News