1402
Επάνω αριστερά, ως υπ. Πολιτισμού στο Μουσείο της Ακρόπολης με την δικηγόρο Αμάλ Κλούνεϊ που είχε αναλάβει τη νομική μάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Δεξιά, πίσω από τον Ευ. Αβέρωφ (δεξιά) και τον Θανάση Κανελλόπουλο, το 1983. Κάτω αριστερά, το 1984, η αρχή ενός κύκλου που κλείνει σήμερα |

Πρόεδρος χωρίς «γωνίες» αλλά με καυστικό χιούμορ

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 18 Ιουλίου 2019, 13:03
Επάνω αριστερά, ως υπ. Πολιτισμού στο Μουσείο της Ακρόπολης με την δικηγόρο Αμάλ Κλούνεϊ που είχε αναλάβει τη νομική μάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Δεξιά, πίσω από τον Ευ. Αβέρωφ (δεξιά) και τον Θανάση Κανελλόπουλο, το 1983. Κάτω αριστερά, το 1984, η αρχή ενός κύκλου που κλείνει σήμερα
|

Πρόεδρος χωρίς «γωνίες» αλλά με καυστικό χιούμορ

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 18 Ιουλίου 2019, 13:03

Ατιμο πράγμα το τάιμινγκ στη ζωή. Η συγκυρία των εκλογών της 7ης Ιουλίου θέλει τον Κώστα Τασούλα πρόεδρο της νέας Βουλής από σήμερα Πέμπτη, 18 Ιουλίου. Μόλις μία ημέρα μετά την επέτειο των 60 χρόνων του (17 Ιουλίου του 1959 γράφει η ταυτότητα), η πολιτική συγκυρία έρχεται να επισφραγίσει τη σχεδόν 20ετή πορεία του, από το 2000 οπότε και εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής, με το τρίτο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Το καλύτερο γενέθλιο δώρο που θα μπορούσε να φανταστεί.

Τα Μέσα αρέσκονται να θυμίζουν ότι είναι ο πρώτος Ηπειρώτης πρόεδρος της Βουλής, γεννημένος στα Γιάννενα, περιοχή που έχει αδικηθεί τις προηγούμενες 12 φορές που το Κοινοβούλιο εξέλεγε τους επικεφαλής του – ναι, ο Τασούλας είναι ο 13ος πρόεδρος του Σώματος, με αφετηρία πάντα τη Μεταπολίτευση.

Πολιτικό τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο Κώστας Τασούλας είχε θητεύσει κατά την περίοδο 1981-1990 στο πλευρό του ως ιδιαίτερος γραμματέας του. Εμπειρία πολύτιμη για έναν 22χρονο, αν σκεφθεί κανείς ότι το 1981 ο Αβέρωφ είχε εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ., και τρία χρόνια αργότερα έγινε επίτιμος πρόεδρος της. Από τέτοιο πόστο, γνωρίζεις το κόμμα όπως την παλάμη σου.

Και τους ανθρώπους του, ασφαλώς. Εξ απαλών ονύχων, ήταν η γνωριμία Τασούλα με τον Αντώνη Σαμαρά, επίσης αβερωφικού DNA, με τον οποίο και διατήρησε όλα αυτά τα χρόνια ισχυρότατους δεσμούς. Στο περίφημο μπρα ντε φερ του Σαμαρά με τη Ντόρα Μπακογιάννη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο «Κώστας» τον στήριξε χωρίς περιστροφές, στέλνοντας μάλιστα επιστολή – μάλλον μνημείο πολιτικής αβρότητος – στην κυρία Μπακογιάννη, ως προς τους λόγους που τον οδήγησαν να το πράξει.

Όσοι τον γνωρίζουν καλά επιμένουν ότι ο πολιτικός Τασούλας αγαπά τους ήπιους τόνους και διόλου τα πυροτεχνήματα – τίποτε πιο αναμενόμενο για κάποιον που έχει ζυμωθεί στην αθόρυβη θέση ενός «εξ απορρήτων» · χαρακτηριστικό που έχει αποδείξει ανεβαίνοντας σκαλί – σκαλί το πολιτικό οικοδόμημα.

 

Οι Κηφισιώτες, δια του διαδόχου του,  ευχαριστούντες τον πρώην δήμαρχό τους

Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990), καθώς και πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (1990-1993). Το 1990 εξελέγη πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς, για να γίνει και δήμαρχος της, το 1994 και επί μια τετραετία. Στον συγκεκριμένο θώκο, γνώρισε τι θα πει (πολιτικό) βερίκοκο, καθιέρωσε την παρουσία του, έκανε φίλους και εχθρούς, «έφαγε» μηνύσεις, συστήθηκε εν ολίγοις στην εξουσία.

Ο ίδιος επιλέγει να αναφέρει στο βιογραφικό του ότι τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο του 1997 επισκέφθηκε τις Η.Π.Α., προσκεκλημένος της αμερικανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων νέων ευρωπαίων πολιτικών.

Τα Γιάννενα, τον έβγαλαν βουλευτή το 2000 – στον τοπικό τους Τύπο μπορεί κανείς να ξετρυπώσει πλείστα όσα άρθρα, ενδεικτικά του πολιτικού του στίγματος. Στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, το 2013 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ενώ το 2014, στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ήταν ο κυβερνητικός αξιωματούχος που συνόδευσε τον τότε Πρωθυπουργό και τη σύζυγο του Γεωργία, στην Αμφίπολη και τον τύμβο Καστά, χαρακτηρίζοντας την ανασκαφή ως «άσκηση υπομονής»: «Περιμέναμε 2.314 χρόνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή δυο-τρεις βδομάδες ακόμη;».

Ο Τασούλας είναι ευπροσήγορος και προσηνής, θεωρείται συνθετικός, τηρεί ισορροπίες, δεν έχει «γωνίες», ως εκ τούτου υπολογίζεται ως συμπαθής στους κόλπους της πολιτικής οικογένειας. Αν μη τι άλλο, δικηγόρος είναι ο άνθρωπος στο επάγγελμα, και δη απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αντίρρηση να δώσει την ψήφο του στο πρόσωπο του, είναι μια κάποια απόδειξη. «Δεν έχουμε καμία επιφύλαξη επί προσωπικού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μπει στη λογική της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση, επιλέγοντας την ουσία.

Ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  ξεναγείται στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη Σερρών και ενημερώνεται για την πορεία των εργασιών, από την τότε  γενική γραμματέα (και νυν υπ. Πολιτισμού) Λίνα Μενδώνη, τον Νοέμβριο του 2014 (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ)

Η προσωπικότητα Τασούλα θεωρείται ότι συνέβαλε καθοριστικά, μεταξύ άλλων, για την επιλογή του στον συγκεκριμένο θώκο – όπως μέτρησε και το γεγονός ότι υπήρξε εισηγητής της Ν.Δ. για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Συνέβαλε στην επιλογή και το 2010, όταν οι γαλάζιοι βουλευτές τον είχαν τιμήσει με την ψήφο τους ως Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Στον ρόλο αυτό, ιδιαιτέρως απαιτητικό για τους γνωρίζοντες, είναι σίγουρο ότι δοκιμάστηκε σκληρά (είχε αναγκαστεί να κινηθεί τότε στη διακεκαυμένη ζώνη του Μεσοπρόθεσμου), αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία – πυξίδα πολιτική.

Τα παραμύθια του Χρηστοβασίλη, το περπάτημα και τα ευφυολογήματα

«Γεννήθηκα το 1959 στα Γιάννενα. Θυμάμαι την τεράστια βιβλιοθήκη του σπιτιού μας και τα Ηπειρώτικα Παραμύθια του Χρηστοβασίλη που μου διάβαζαν… Αν μελαγχολώ; Πιστεύω πως ο μόνος παράδεισος από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να σε διώξει είναι οι αναμνήσεις σου. Γιατί συνεπώς να μελαγχολώ, ιδιαίτερα σήμερα που μάλλον μας παρηγορούν αυτοί οι παράδεισοι των αναμνήσεων;». Το απόσπασμα έχει σταχυολογηθεί από συνέντευξη του Κώστα Τασούλα, με προσωπική χροιά, το 2012, από εκείνες που οι πολιτικοί συνήθως δίνουν με το σταγονόμετρο.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο πολιτικός εξομολογείται ότι ήταν ως παιδί «με μια μπάλα στο χέρι». «Σε ηλικία 12-15 ετών κόντεψα να πιστέψω πως θα γίνω ποδοσφαιριστής! Είχαμε ήδη φύγει από τα Γιάννενα, μεσολάβησε η Κρήτη (σσ: μεγάλωσε στο νησί, όπου ο πατέρας του υπηρέτησε ως νομάρχης στο Λασίθι και στο Ηράκλειο), και ζούσαμε στην Κηφισιά. Είχαμε μεγάλο έρωτα με τη ΧΑΝ, στα γήπεδα της οποίας ξημεροβραδιαζόμαστε. Μια συζήτηση, όμως, με τον πατέρα μου με ταρακούνησε και άρχισα, κάπως καθυστερημένα, στα 16, να σοβαρεύομαι και να μελετώ. Με στόχο τη Νομική».

Πρόσωπα που τον συναναστρέφονται χρόνια, προσωπικοί του φίλοι, περιγράφουν έναν άνθρωπο που χαλαρώνει με το περπάτημα – αργά τα βράδια στους δρόμους της Κηφισιάς, ενίοτε συζητώντας για τα κτίρια – τοπόσημά της και την ιστορία τους. Οι ιστορίες από το παρελθόν είναι γενικώς το καλύτερό του, ιδίως αυτές με πρωταγωνιστή τον Ευάγγελο Αβέρωφ – η δημοφιλέστερη εξ αυτών θέλει τον εκλιπόντα πολιτικό να μετρά τρεις ηλικίες του ανθρώπου, τη νεανική, την ώριμη, και την «είσαι μια χαρά», όταν όλοι περιμένουν να σε δουν ερείπιο…

Οι ίδιοι άνθρωποι περιγράφουν αναπάντεχα τον Κώστα Τασούλα ως «ερωτευμένο ακόμη με τη γυναίκα του, προκύπτει από τις «αντρικές» συζητήσεις μαζί του», διαπίστωση που αναμφισβήτητα κολακεύει τη σύζυγο Φανή Σταθοπούλου – έχει δυο παιδιά μαζί της, έναν γιο και μια κόρη.

Ως υφυπουργός  Άμυνας της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή στην τελετή έναρξης λειτουργίας ως μουσείου του θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ» στο  Φάληρο, το καλοκαίρι του 2008 (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΕΘΑ)

Το γνώρισμα που τον χαρακτηρίζει είναι ωστόσο η αγάπη του στα ευφυολογήματα, πολλοί μιλούν και για «φλεγματικό χιούμορ». Στη διαδικασία για την εκλογή Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κατά την οποία έλαβε 82 ψήφους, με πέντε λευκά και δυο άκυρα, ο ίδιος αποφόρτισε την ατμόσφαιρα αυτοσαρκαζόμενος, εν μέσω χειροκροτημάτων: «Όπως μου έχει πει ο μικροβιολόγος βουλευτής Τσιάρας, κάθε υγιής οργανισμός έχει και τα λευκά του».

Προσφάτως, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, έλεγε χαμογελώντας ότι υπάρχει και ένας γιατρός Κώστας Τασούλας στα Γιάννενα – απλή συνωνυμία. Την οποία όμως πολλοί Γιαννιώτες μπερδεύουν, ζητούν από τον βουλευτή ιατρικές εξετάσεις και από τον γιατρό διορισμούς και σβήσιμο κλήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» έχουν βεβαίως άλλη γνώμη, στηλιτεύοντας τα περί χιούμορ, θυμωμένοι κυρίως για την παρέμβαση Τασούλα κατά τη διάρκεια ομιλίας του τέως υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το 2015. Ήταν η στιγμή που ο υπουργός μιλούσε για «την περίοδο των 2,5 χρόνων, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση», όταν ο Κώστας Τασούλας τον διέκοψε παρατηρώντας «δεν ήσασταν 2,5 χρόνια, 25 χρόνια ήσασταν στην αντιπολίτευση». Θύελλα…

Ο Αλέξης Τσίπρας απεδείχθη πάντως περισσότερο μεγάθυμος, ευχαριστώντας τον Κώστα Τασούλα για τη διόρθωση γλωσσικού ατοπήματός του, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ως προς τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Υπάρχουν πολλοί που ευλόγως λένε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει, στον βαθμό που επισυμβεί, μια αλλοίωση του ίδιου του πολιτεύματος. Να έχουμε μια προεδρική κατολίσθηση του προεδρικού μας συστήματος».

«Διολίσθηση, όχι κατολίσθηση…».

«Διολίσθηση, ό,τι θέλετε. Να με διορθώνετε σε αυτά κ. Τασούλα. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας έχω να με διορθώνετε, σας ευχαριστώ θερμά».

Σε κάθε περίπτωση, τα κοινοβουλευτικά πρακτικά του 2018 κρύβουν το πλέον θανατηφόρο σχόλιο Τασούλα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όταν ο τελευταίος θέλησε να κάνει σχόλιο για κυβερνήσεις του παρελθόντος, οι οποίες μετέρχονταν αντιδημοκρατικών μεθόδων. Το πρόβλημα ήταν ότι επεχείρησε να οικειοποιηθεί ρήση ενός διασήμου πολιτικού ανδρός.

ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου, που ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας, μου έλεγε ότι στα δημοκρατικά πολιτεύματα ο μόνος που χτυπά την πόρτα σου τα ξημερώματα είναι ο γαλατάς».

ΤΑΣΟΥΛΑΣ: «Ο Τσόρτσιλ ήταν ο πατέρας σας;» .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...