537
Η μπίρα από ρύζι ήταν ένα από τα πρώτα αλκοολούχα ποτά που δημιούργησε ο άνθρωπος |

Πριν από 10.000 χρόνια στην Κίνα έπιναν μπίρα

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2024, 19:28
Η μπίρα από ρύζι ήταν ένα από τα πρώτα αλκοολούχα ποτά που δημιούργησε ο άνθρωπος
|

Πριν από 10.000 χρόνια στην Κίνα έπιναν μπίρα

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2024, 19:28

Σε μια τοποθεσία της ανατολικής Κίνας, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίχνη ενός είδους μπίρας φτιαγμένης από ρύζι, που χρονολογείται πριν από περίπου 10.000 χρόνια, γεγονός που αφενός μαρτυρά την ύπαρξη αλκοολούχων ποτών στην αρχαία Ασία, αφετέρου ρίχνει φως σε μια άγνωστη μέχρι πρότινος εκδήλωση ανθρώπινου πολιτισμού.

Αυτή η ανακάλυψη, στον αρχαιολογικό χώρο Σανγκσάν, στην επαρχία Ζετζιάνγκ της Κίνας, αποκαλύπτει το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο της διαδικασία ζύμωσης ρυζιού στην περιοχή, καθώς και την ευρύτερη ανάπτυξη της πρώιμης γεωργίας στην ασιατική ήπειρο.

Οπως αναφέρει ο βρετανικός Independent, οι ερευνητές εντόπισαν 12 κεραμικά αντικείμενα κατά την πρώιμη φάση της ανασκαφής, που χρονολογούνται πριν από περίπου 10.000 χρόνια. «Αυτά τα αντικείμενα συσχετίστηκαν με διάφορους τύπους αγγείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για ζύμωση, σερβίρισμα, αποθήκευση, μαγείρεμα και επεξεργασία» δήλωσε ο Τζιάνγκ Λεπίνγκ από το Επαρχιακό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Zhejiang της Κίνας (ICRA), εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο οποίος ανέλυσε υπολείμματα από τις εσωτερικές επιφάνειες των αντικειμένων, τον πηλό και τα ιζήματα στο περιβάλλον τους.

Οι αρχαιολόγοι εστίασαν ιδιαίτερα στον εντοπισμό της πηγής των μικροσκοπικών υπολειμμάτων φυτικών απολιθωμάτων, κόκκων αμύλου και μυκήτων, σε αυτά τα δείγματα, ώστε να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της κεραμικής και τις μεθόδους επεξεργασίας τροφίμων που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής.

Μια «σημαντική παρουσία» υπολειμμάτων απολιθωμάτων ρυζιού εντοπίστηκε στα υπολείμματα κεραμικής, καθώς και μικροσκοπικά απολιθώματα κόκκων αμύλου, γρασίδι, βελανίδια, φυτά και άλλα στοιχεία. «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το ρύζι ήταν μια βασική φυτική πηγή για τον λαό της Σανγκσάν» λέει ο δρ Λεπίνγκ.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ότι φλοιοί και φύλλα ρυζιού χρησιμοποιούνταν στην αγγειοπλαστική, γεγονός που αποδεικνύει τον αναπόσπαστο ρόλο του ρυζιού στον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό. Οι κόκκοι αμύλου, σημείωσαν οι επιστήμονες, έδειξαν σημάδια αποδόμησης και ζελατινοποίησης από ένζυμα, διαδικασίες χαρακτηριστικές της ζύμωσης.

Βρήκαν επίσης καλούπια και κύτταρα ζύμης, ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως ως ορεκτικά στις παραδοσιακές μεθόδους ζυθοποιίας. Αυτά τα υπολείμματα μυκήτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρουσίαζαν αναπτυξιακά στάδια τυπικά της διαδικασίας ζύμωσης. Τα περισσότερα, μάλιστα, εντοπίστηκαν σε σφαιρικά βάζα – και όχι σε άλλους τύπους αγγείων που αποκαλύφθηκαν στην τοποθεσία.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα διάφορα αγγεία που χρησιμοποιούσε ο αρχαίος πολιτισμός της περιοχής ήταν στενά συνδεδεμένα με συγκεκριμένες λειτουργίες, ενώ ειδικά τα σφαιρικά βάζα ενδέχεται να είχαν κατασκευαστεί ειδικά για ζύμωση αλκοόλης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης ιζήματα που περιείχαν σημαντικά λιγότερα υπολείμματα αμύλου και μυκήτων από ό,τι υπολείμματα κεραμικής. Συνολικά, αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι τα υπολείμματα κεραμικής συνδέονταν άμεσα με τις δραστηριότητες της ζύμωσης.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η διαδικασία της ζυθοποιίας κατά την πρώιμη κουλτούρα της Σανγκσάν ήταν στενά συνδεδεμένη με την εξημέρωση του ρυζιού και το ζεστό και υγρό κλίμα. «Το εξημερωμένο ρύζι παρείχε έναν σταθερό πόρο για τη ζύμωση, ενώ οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες υποστήριξαν την ανάπτυξη τεχνολογίας ζύμωσης με βάση το qu, η οποία βασίστηκε στην ανάπτυξη νηματωδών μυκήτων» δήλωσε ο Λιού Λι, επίσης εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Αυτά τα αλκοολούχα ποτά πιθανότατα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στα τελετουργικά γλέντια, υπογραμμίζοντας την τελετουργική σημασία τους ως πιθανή κινητήρια δύναμη πίσω από την εντατική χρήση και την ευρεία καλλιέργεια του ρυζιού στη νεολιθική Κίνα» τονίζει ο δρ Λι.

Να σημειωθεί ότι τα αρχαιότερα ίχνη μπύρας σε ευρωπαϊκό έδαφος έχουν ηλικία περίπου 5.000 ετών, ενώ στην Κίνα, τα ευρήματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη μπίρας εκτείνονταν μέχρι πρότινος γύρω στο 5.000 π.Χ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...