394
Ο 16χρονος Φίλιππος, δεύτερος από δεξιά, στην κηδεία της αδελφής του Σεσέλια, το 1937, στο Ντάρμσταντ, μαζί με Ναζί συγγενείς του |

Πρίγκιπας Φίλιππος: ένας βρετανός πατριώτης με συγγενείς Ναζί

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 15:30
Ο 16χρονος Φίλιππος, δεύτερος από δεξιά, στην κηδεία της αδελφής του Σεσέλια, το 1937, στο Ντάρμσταντ, μαζί με Ναζί συγγενείς του
|

Πρίγκιπας Φίλιππος: ένας βρετανός πατριώτης με συγγενείς Ναζί

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 15:30

«Στα κρυφά» διατηρούσε σχέση για δεκαετίες με τους γερμανούς συγγενείς του, λόγω του ναζιστικού τους παρελθόντος,  ο πρίγκιπας Φίλιππος,.

Τη σχέση του μαζί τους θύμισε ξανά στον βρετανικό λαό μία φωτογραφία του 16χρονου τότε Φιλίππου, στην κηδεία της αδελφής του Σεσίλιας, το 1937 στο Ντάρμσταντ, περιστοιχισμένος από συγγενείς του με ναζιστικές στολές και τον κόσμο να χαιρετά ναζιστικά.

Οπως γράφουν οι Times, η φωτογραφία ήταν μέσα σε βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2006 στις ΗΠΑ, με θέμα τις βασιλικές οικογένειες και το Τρίτο Ράιχ.

Τρεις αδελφές του ήταν παντρεμένες με Ναζί αξιωματούχους. Η Σεσίλια σκοτώθηκε μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά σε αεροπορικό δυστύχημα. Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της ήταν μέλη του ναζιστικού κόμματος. Τα φέρετρά τους ήταν τυλιγμένα με τις σβάστικες. Στην κηδεία παρέστη ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ενώ ο Γιόσεφ Γκέμπελς και ο ίδιος ο Χίτλερ είχε στείλει συλλυπητήρια.

Βέβαια, ο δούκας του Εδιμβούργου πολέμησε τους Ναζί. Ως μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, περίμενε μέχρι να μπει η Ελλάδα στον πόλεμο, οπότε και του επετράπη να καταταγεί στον βρετανικό στρατό, το 1940, σε ηλικία 19 ετών.

Η οικογένειά του, κλάδος της ελληνικής βασιλικής δυναστείας, είχε γερμανική (από τη μητέρα του και δανέζικη από τον πατέρα του, πρίγκιπα Ανδρέα της) καταγωγή. Οι τρεις αδελφές του παντρεύθηκαν γερμανούς αριστοκράτες τη δεκαετία του ’30 και έγιναν μέλη των Ναζί. Η Σοφία, πιο φανατική από τις άλλες δύο, έγινε μέλος της γυναικείας οργάνωσης των Ναζί. Ο άντρας της ήταν ο πρίγκιπας Κριστόφ της Εσσης. Ο αδελφός του, επίσης Φίλιπ (Φίλιππος), ήταν εξέχων μέλος του κόμματος.

Ο Κριστόφ και ο Φίλιπ απέκτησαν σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση και ειδικά ο Φίλιππος ήταν προσωπικός απεσταλμένος του Χίτλερ στον Μουσολίνι. Αργότερα, έχασε την εύνοια του Χίτλερ, ενώ ο Κριστόφ σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Ιταλία, το 1943.

Το γερμανικό αίμα και οι ναζιστικοί δεσμοί λίγο έλειψε να στοιχίσουν στον Φίλιππο τη δυνατότητα να παντρευτεί την Ελισάβετ. Η βασιλομήτωρ ήταν για καιρό αντίθετη στον γάμο, που έγινε το 1947. Από την οικογένεια του Φιλίππου, μόνο η μητέρα του Αλίκη ήταν καλεσμένη.

Η Σοφία σιγά- σιγά έγινε δεκτή στο Μπάκιγχαμ και μάλιστα βάφτισε τον πρίγκιπα Εντουαρντ, το 1964.

Αργότερα, σε επίσκεψη του Φιλίππου στη Γερμανία για να δει τους συγγενείς του, αποκαλύφθηκε ότι και αυτοί τον επισκέπτονταν στο Ουίνδσορ. Το 2015, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος συναντήθηκαν με τους συγγενείς του, κατά την επίσημη επίσκεψή του βασιλικού ζεύγους της Βρετανίας, στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News