635
Ο πατέρας με τα παιδιά σε καταυλισμό. Με τα λεφτά που έχουν διατεθεί έπρεπε να ζουν σε καλύτερες συνθήκες | INTIMENEWS

Πού πάνε τα λεφτά για τους πρόσφυγες;

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2017, 18:53
Ο πατέρας με τα παιδιά σε καταυλισμό. Με τα λεφτά που έχουν διατεθεί έπρεπε να ζουν σε καλύτερες συνθήκες
|INTIMENEWS

Πού πάνε τα λεφτά για τους πρόσφυγες;

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2017, 18:53

Η Ελλάδα δεν έχει συνάψει μόνο το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία. Εχει υποδεχθεί και το μεγαλύτερο κονδύλι ανθρωπιστικής βοήθειας που εκταμιεύθηκε ποτέ. Όμως τόσο στην περίπτωση του δανείου, όσο και στη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες, οι εθνικές επιδόσεις είναι εξοργιστικά χαμηλές. Απλώς με το μνημόνιο ταλαιπωρούνται οι Ελληνες, ενώ με τους καταυλισμούς βασανίζονται οι ξένοι.

Η έρευνα των Ντάνιελ Χάουντεν και του Απόστολου Φωτιάδη για το newsdeeply.com προσπαθεί να αποκαλύψει πού ακριβώς κατέληξαν οι ροές εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του Προσφυγικού. Ωστόσο είναι μάλλον αδύνατο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Όχι μόνο για τη δημοσιογραφική έρευνα, αλλά και για τις αρμόδιες κρατικές δομές. Εκατομμύρια έπεσαν σε ένα τρύπιο βαρέλι, χάθηκαν μέσα στο χάος της ανοργανωσιάς και, πιθανώς, στα δόντια πονηρών.

ND-Greek-Infographic-Revised-AA
Που λέτε, από το 2015 ως σήμερα, στην Ελλάδα εισέρρευσαν 803 εκατ. δολάρια. Τα περισσότερα, 654 εκατ. δολάρια, προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα υπόλοιπα από μεγάλες χώρες, δηλαδή Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία καθώς και από χορηγούς. Από την Ελλάδα πέρασαν περίπου 1,2 εκατ. άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι δαπανήθηκαν 780 ευρώ για κάθε άνθρωπο που πέρασε από τη χώρα. Και αν διαιρέσουμε το ποσό με τον αριθμό των ανθρώπων που έμειναν στην Ελλάδα (περίπου 62.000), τότε βλέπουμε ότι ο κάθε πρόσφυγας κόστισε μέχρι στιγμής 14.088 δολάρια. Και δεν τους αγόραζαν από μία γκαρσονιέρα; Τώρα κάποιος μπορεί να παρατηρήσει ότι η βοήθεια προς την Αϊτή, για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσαν οι σεισμοί, έφτασε τα 3,5 δισ. δολάρια. Ναι. Αλλά επρόκειτο για ολόκληρη χώρα, υποστηρίχθηκαν 3 εκατ. άνθρωποι και μάλιστα για σειρά ετών. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές. Το newsdeeply.com επικαλείται δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που αναφέρουν ότι για κάθε 100 δολάρια που διατέθηκαν στην Ελλάδα, τα 70 χάθηκαν ή σπαταλήθηκαν χωρίς ουσιαστικό σχέδιο και πρόγραμμα. Όχι πως αυτό ενοχλεί πολλούς. Ιδιαίτερα όσοι εργάζονται για την υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών, ζουν τις καλύτερες μέρες της εργασιακής τους σταδιοδρομίας. «Είσαι σε μία χώρα με πολύ καλές συνθήκες, αλλά πληρώνεσαι σαν να είσαι στη Σομαλία» σχολιάζει εργαζόμενος στα Ηνωμένα Εθνη. Αν μη τι άλλο τα πράγματα είναι καλά για το ντόπιο προσωπικό που συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Εθνη ή ΜΚΟ. Κατά μέσο όρο ο μισθός σε αυτές τις δουλειές είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος από όσα πληρώνει η ελληνική αγορά: μιλάμε για ποσά πάνω από 1.600 ευρώ.

Ωστόσο όσο εργάζονται είτε στον ΟΗΕ, είτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να φύγουν από την Ελλάδα έχοντας έτοιμο βιβλίο με την εμπειρία που αποκόμισαν κατά τη συνεργασία τους με τις ελληνικές αρχές. Τους έχει εντυπωσιάσει, πάντως, η… ετοιμότητα του Πάνου Καμμένου που, ενώ η χώρα βρέθηκε λίγο πριν από το κλείσιμο των συνόρων, αποφάσισε να κινηθεί όταν μπήκαν στον λογαριασμό του υπουργείου του 74 εκατ. δολάρια. Τότε έβαλε τους φαντάρους να τρέξουν και σε δέκα μέρες είχαν έτοιμους καταυλισμούς. Όμως, όπως είναι φυσικό, η δουλειά στους καταυλισμούς αρχίζει όταν υποδεχθούν ανθρώπους. Ξέρει κανείς, ο Πάνος Καμμένος ή ο Γιάννης Μουζάλας, πόσοι άνθρωποι ζουν στις δομές φιλοξενίας; Ε, λοιπόν όχι, κανένας δεν είναι σίγουρος. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής λέει ότι στην Ελλάδα φιλοξενούνται 62.000 πρόσφυγες. Όμως τα Ηνωμένα Εθνη τους βγάζουν 13.000 λιγότερους. Πού είναι όλοι αυτοί; Υπάρχουν; Υπήρξαν; Εννοείται πώς αν ασχολείσαι με την οικονομία των καταυλισμών, όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκαναν έλεγχο σε καταυλισμό στη Θεσσαλονίκη. Επισήμως εκεί διαμένουν 604 άνθρωποι. Στην πραγματικότητα ζουν 135. Η εταιρεία που έχει αναλάβει το κέτερινγκ προετοιμάζει 200 μερίδες τη μέρα. Πληρώνεται όμως και για τους 604. Πόσο; Εξι ευρώ το κεφάλι.

Και όμως, με τόσα κεφάλαια, μετά από τεράστια εκταμίευση κονδυλίων, χιλιάδες άνθρωποι ξεπάγιασαν τον χειμώνα. Δεν τους λείπει, φυσικά, το φαγητό. Το μόνο εύκολο. Αλλωστε σε αρκετές περιπτώσεις περισσεύει και πετιέται. Α, και η αξιοπρέπεια και η διεθνιστική αλληλεγγύη. Αν μη τι άλλο, η Αριστερά ξέρει από αυτά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...