708
Διαφορετικά όργανα, διαφορετικές ηλικίες για τον ίδιο άνθρωπο. Ο μέσος όρος όμως, δεν είναι δυνατόν ακόμη να προσδιοριστεί | Shutterstock

Πόσων ετών είναι το συκώτι σας; Πώς τα όργανά μας καθορίζουν την πραγματική ηλικία μας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 18:11
Διαφορετικά όργανα, διαφορετικές ηλικίες για τον ίδιο άνθρωπο. Ο μέσος όρος όμως, δεν είναι δυνατόν ακόμη να προσδιοριστεί
|Shutterstock

Πόσων ετών είναι το συκώτι σας; Πώς τα όργανά μας καθορίζουν την πραγματική ηλικία μας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 18:11

Κάποιοι άνθρωποι έχουν από μικρή ηλικία σοβαρά προβλήματα σε συγκεκριμένα όργανα του σώματος. Σε μερικές περιπτώσεις τα φάρμακα βοηθούν, σε κάποιες άλλες η μεταμόσχευση είναι η λύση. Μία σοβαρή βλάβη σε ένα όργανο μπορεί να μας στοιχίσει την ίδια μας τη ζωή. Ενα όργανο όμως που είναι υγιέστατο μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερα χρόνια;

Σε κάποιον που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ο τρόπος με τον οποίο τα όργανα και οι ιστοί του γερνούν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα δείκτη προσδιορισμού της πραγματικής ηλικίας του σώματός του και όχι αυτόν που υπολογίζει βάσει της ημερομηνίας γέννησής του.

Ενα από τα πιο περίεργα, αλλά ρεαλιστικά δεδομένα που έχουν αποκαλύψει τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες που αναζητούν τα μυστικά της μακροζωίας, είναι ότι η ημερομηνία γέννησής μας, δεν είναι αυτή που θα προσδιορίσει τα χρόνια που θα ζήσουμε, δηλαδή δεν σχετίζεται με την πραγματική βιολογική μας ηλικία.

Οι ειδικοί επικεντρώνονται τώρα στη διαφορά μεταξύ της χρονολογικής και της βιολογικής ηλικίας, ώστε να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα και να γνωρίζει πλέον ο καθένας ακριβώς πόσα χρόνια θα ζήσει.

Η χρονολογική και η βιολογική ηλικία μπορεί να μοιάζουν συνδεδεμένες, αλλά δεν συμβαδίζουν πάντα. Είναι γνωστό τοις πάσι άλλωστε, ότι κάποιος που επιλέγει να τρώει ανθυγιεινά και να μην ασκείται, να μην κοιμάται αρκετά, αλλά και να έχει καθημερινά στρες, θα γεράσει πιο γρήγορα.

Η γήρανση είναι στο μυαλό μας ως μία διαδικασία που συμβαίνει συνολικά σε όλο το σώμα μας, και συνήθως με διαφορετική ταχύτητα σε κάθε άνθρωπο. Η εικόνα που σχηματίζουμε όμως είναι τελείως λάθος.

Eρευνα δείχνει ότι η ηλικία επηρεάζει κάθε όργανό μας με τελείως διαφορετικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε νεανική εμφάνιση στα 38 μας χρόνια, αλλά οι νεφροί μας να έχουν ζαρώσει και να έχουν την ηλικία ενός ατόμου 61 ετών, γράφει το BBC.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα μπορούσαμε να έχουμε δέρμα με ρυτίδες και απώλεια μαλλιών ενός 80χρονου, αλλά να εξακολουθούμε να έχουμε τη σφριγηλή καρδιά ενός 40χρονου.

Μέχρι σήμερα οι ειδικοί έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν τέσσερις διαφορετικούς ηλικιότυπους: του ανοσοποιητικού, των νεφρών, του ήπατος (συκώτι) και του μεταβολισμού. «Τώρα, οι κατηγορίες αυτές θα αυξηθούν και θα έχουμε πολλά περισσότερα και ακριβή δεδομένα για να προσδιορίσουμε τον ηλικιότυπο κάποιου», εξηγεί o Μάικλ Σνάιντερ, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Για παράδειγμα, αναφέρει ο καθηγητής, ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχε ιδιαίτερη καρδιαγγειακή γήρανση, τόση που δεν δικαιολογούνταν για την ηλικία του. Κάτι που σημαίνει ότι οι μύες στην καρδιά του είχαν εκφυλιστεί και δεν υπήρχε ηλικιακή ισορροπία μεταξύ των οργάνων του σώματός του.

«Αν μελετήσουμε 1.000 άτομα είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε και άλλους καρδιοηλικιωμένους και θα δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία. Κάπως έτσι θα προχωρήσει η μελέτη και θα ορίσουμε όλες τις κατηγορίες που θα μας βοηθήσουν στην πιο απλή πρόληψη, χωρίς υπερβολές και φυσικά σε στοχευμένες και προσωποποιημένες θεραπείες», συμπληρώνει ο Σνάιντερ.

Από την πλευρά τους ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στη Βρετανία, διατείνονται ότι η πολυπλοκότητα των οργάνων, καθώς και η εξαρτημένη λειτουργία τους από τα αιμοφόρα αγγεία, είναι πιθανώς βασικοί παράγοντες για τον τρόπο προσδιορισμού της ηλικίας.

Επίσης, ορισμένα όργανα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε ορισμένες πτυχές του τρόπου ζωής μας από άλλα. Το καλύτερο παράδειγμα είναι οι πνεύμονες, οι οποίοι επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση και γερνούν πολύ πιο γρήγορα σε ανθρώπους που ζουν σε πόλεις, παρά σε όσους ζουν στην επαρχία και τον καθαρό αέρα.

Σε έτερη μελέτη, ερευνητές και πάλι από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ανακάλυψαν τουλάχιστον 87 μόρια και μικρόβια που υπάρχουν στο σώμα μας και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για τον προσδιορισμό του γήρατος.

Αν γνωρίζουμε όμως πιο όργανο γερνάει πιο γρήγορα, θα μπορούσαμε να αναστρέψουμε τη διαδικασία αυτή; Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε με επέμβαση τμήμα από το ήπαρ, το οποίο αναγεννάτε, και σε ένα χρόνο να είναι καινούργιο;

Μπορούμε να προσθέσουμε στο σώμα μας πρωτεΐνες Yamanaka, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αναστρέφουν τη γήρανση των κυττάρων, δηλαδή τα γυρνάνε στην παιδική τους ηλικία;

Δυστυχώς σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να γυρίσουμε πίσω τους δείκτες του βιολογικού μας ρολογιού, καταλήγουν όλοι οι επιστήμονες που διερευνούν το πεδίο.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσέχουμε τη διατροφή μας, να ασκούμαστε, να υιοθετούμε όσο πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε, να παραμένουμε μακριά από πόλεις και καυσαέριο, να κάνουμε τακτικό τσεκ απ και να ελπίζουμε σε καλύτερα γεράματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...