657
| Shutterstock

Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί η νέα Mpox στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2024, 16:33
|Shutterstock

Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί η νέα Mpox στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2024, 16:33

Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού για την νόσο Mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) στην Ευρώπη, καθώς θεωρείται πολύ πιθανή η εισαγωγή κι άλλων κρουσμάτων από την  Αφρική.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος διαρκούς μετάδοσης της νόσου εντός ευρωπαϊκού εδάφους (δηλαδή η εξάπλωση των κρουσμάτων ανεξαρτήτως ταξιδιωτικού ιστορικού) είναι χαμηλός, με την προϋπόθεση ότι τα εισαγόμενα κρούσματα διαγιγνώσκονται γρήγορα και εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος εκτός Αφρικής στη Σουηδία, το ECDC συνιστά στις αρμόδιες εθνικές Αρχές να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες για τις μετακινήσεις από και πρός την Αφρική όπου αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επιδημία Mpox, με περισσότερα από 16.000 κρούσματα και πάνω από 600 θανάτους μόνο στο Κονγκό.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ζητά από όλες της χώρες της ΕΕ αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης και ετοιμότητας ώστε να ανακοπεί η πιθανότητα ευρείας μετάδοσης του ιού και να εντοπίζονται – αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα αναμενόμενα εισαγόμενα κρούσματα.

Στις 14 Αυγούστου 2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε ύψιστο επίπεδο συναγερμού για την Mpox, καθώς έχει εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί τη νόσο. Το στέλεχος αυτό σχετίζεται με πιο βαριά νοσηρότητα με θνητότητα μεταξύ 3% και 4% (με βάση τα δεδομένα της Αφρικής και κυρίως του Κονγκό).

⇒ Διαβάστε επίσης: Εξαπλώνεται ο Mpox: Ασθενείς εντοπίστηκαν και στο Πακιστάν 

Νέα εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η μετάδοση του νοσήματος από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος και μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση και σπανιότερα απο μολυσμένα αντικείμενα

Στο Κονγκό και στις γειτονικές του χώρες οι κύριοι αναφερόμενοι τρόποι μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή, η διαμονή στο ίδιο οικιακό περιβάλλον με πάσχοντες και η μετάδοση εντός του χώρου υγειονομικής περίθαλψης (ελλείψει κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας). Αναφέρεται, επίσης, μετάδοση μετά από επαφή με ζωντανά ή νεκρά άγρια ζώα.

Στην χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι της Μpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2024 στα νοσοκομεία Αττικόν και Ανδρέας Συγγρός. Προς το παρόν ο εμβολιασμός ενδείκνυται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν 5 ακόμα εμβολιαστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα.

⇒ Διαβάστε επίσης: Mpox: Πόσο μας αφορά η νέα έξαρση – τι πρέπει να ξέρουμε για τον εμβολιασμό

Ταξιδιωτικές συστάσεις

Για τους πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Αφρική συστήνεται η λήψη αυξημένων μέτρων προφύλαξης και συγκεκριμένα: να αποφεύγεται επαφή με α) πιθανά μολυσμένα άτομα και ιδιαίτερα με όσα εμφανίζουν δερματικές βλάβες, β) άγρια ζώα (ζωντανά ή νεκρά), όπως μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών (αρουραίοι, σκίουροι) και πρωτευόντων (μαϊμούδες, πίθηκοι), γ) μολυσμένες επιφάνειες και είδη που χρησιμοποιούνται από ασθενείς (ρούχα, κλινοσκεπάσματα κλπ) ή που ήρθαν σε επαφή με άγρια ζώα.

Επίσης,κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ή παρασκευή κρέατος από άγρια ζώα ή χρήση προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, σκόνες) που προέρχονται από άγρια ζώα και να αναζητείται άμεσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση εμφάνισης ανεξήγητου δερματικού εξανθήματος (βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος), με ή χωρίς πυρετό και ρίγη. Αν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά την επιστροφή από το ταξίδι να ενημερώνεται ο γιατρός ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το ταξίδι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 ημερών πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Πέραν των ταξιδιωτών οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για εργαζόμενους στις χώρες αυτές καθώς και σε ναυτικούς που τα πλοία τους προσεγγίζουν λιμάνια των επηρεαζόμενων χωρών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδακη δήλωσε «Ο ΕΟΔΥ απο την πρώτη στιγμή έχει θέσει σε υλοποίηση τον σχεδιασμό που έχουμε αναπτύξει για την προληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων που ενδέχεται να εμφανιστούν στη χώρα μας απο τη νέα έξαρση της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων. Δεν υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για ομαδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνονται ήδη συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Αυξάνουμε τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ έχουμε ήδη ορίσει συγκεκριμένα κέντρα αναφοράς και έχουμε επάρκεια σε φάρμακα και εμβόλια προκειμένου να ανταποκριθούμε στη νέα αυτή πρόκληση δημόσιας υγείας». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...