Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τις ακριβείς ιδιότητες της νέας μετάλλαξης Ομικρόν, όμως, σύμφωνα με όσα μπορούν να δουν στο μικροσκόπιο, και βάσει της πείρας τους από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα και η Αλφα, μπορούν να προβλέψουν περίπου πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί σήμερα, εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αναγνωρίζει την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, το κλειδί δηλαδή που χρησιμοποιεί για να εισέλθει και να μολύνει τα κύτταρα, δεσμεύοντας τον υποδοχέα ACE2.
Η Ομικρον διαθέτει συνολικά περισσότερες από 30 μεταλλάξεις και οι 10 από αυτές βρίσκονται στην περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα (RDB) ACE2. Διευκρινίζεται ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μόλις δύο μεταλλάξεις στο συγκεκριμένο σημείο και έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί και ξεφεύγει από τα εμβόλια.
Ωστόσο, ακόμη και με όλες αυτές τις αλλαγές, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιοχές στις οποίες τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα, που αναπτύσσονται ως απάντηση σε προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό, θα μπορούν να ανταποκριθούν.
«Εάν σχεδιάσουμε τη στερεοτακτική δομή της πρωτεΐνης-ακίδας με τις μεταλλάξεις και τη συνδέσουμε με τη βασική δράση των αντισωμάτων που γνωρίζουμε, θα αντικρίσουμε κάτι τρομακτικό, καθώς οι περισσότεροι από τους εξουδετερωτικούς στόχους των αντισωμάτων δεν θα είναι πλέον αποτελεσματικοί. Οπότε, τι μας απομένει από την ανοσολογική μας ανταπόκριση;» διερωτάται ο Ντάνι Αλτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου.
«Και όμως, όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε διαθέσιμα από την Αφρική, οι ανεμβολίαστοι με μετάλλαξη Ομικρον είναι αυτοί που χρειάζονται νοσηλεία και όχι οι εμβολιασμένοι. Επιπλεόν, τα Τ-κύτταρα που έχουμε από τη νόσηση ή τα εμβόλια, μπορούν να αναγνωρίσουν τις διαφορές μεταξύ των παραλλαγών, οπότε αυτό μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια προστασία», συμπληρώνει ο ίδιος. Το ερώτημα είναι πόση προστασία και για πόσο…
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις, μπορούν να μολυνθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα, αν και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι περίπου τρεις φορές μικρότερες από ό,τι αν δεν είχαν εμβολιαστεί.
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα εμβολιασμένα άτομα, όταν μολυνθούν με Δέλτα, έχουν περίπου εννέα φορές λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τη λοίμωξη Covid.
Αν και φαίνεται ότι η μόλυνση με τη μετάλλαξη Ομικρον είναι ακόμη πιο πιθανή να συμβεί από τη Δέλτα, ο Πολ Μόργκαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, εκτιμά ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ο οργανισμός να γίνει λίγο πιο ευάλωτος, παρά να εμφανίσει πλήρη απώλεια ανοσίας. Δηλαδή ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, αλλά λιγότερο στη μετάλλαξη Ομικρον από ό,τι στη Δέλτα.
«Η περαιτέρω ενίσχυση αυτής της προστασίας με την τρίτη, ενισχυτική δόση των εμβολίων για τη λοίμωξη Covid-19 είναι επομένως μια καλή ιδέα. Αν το μισό, ή τα δύο τρίτα, ή ό,τι άλλο είναι, της ανοσολογικής απόκρισης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό και έχετε μείνει με το υπόλοιπο μισό, τότε όσο περισσότερο ενισχυθεί η ανοσία σας, τόσο το καλύτερο», σχολιάζει ο ίδιος μιλώντας στον Guardian.
Για άτομα που έχουν ήδη κάνει δύο δόσεις και έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη. «Εάν έχετε εμβολιαστεί και στη συνέχεια μολυνθείτε από τη Δέλτα και αναρρώσετε, τότε έχετε μια πολύ ευρεία, πολύ αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση, που πιθανότατα καλύπτει σχεδόν κάθε παραλλαγή που μπορείτε να σκεφτείτε», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάθιους, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
Η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών παραμένει για αυτούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. «Αν πράγματι το νέο στέλεχος της Μποτσουάνα είναι πιο μεταδοτικό από τη μετάλλαξη Δέλτα, αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο βρίσκει τους μη εμβολιασμένους και τους στέλνει στα νοσοκομεία», επισημαίνει ο δρ Μάθιους.
«Πιθανότατα σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή και πόσο αναγκαίο θα είναι να αναπτύξουμε έναν νέο τύπου εμβολίου. Μπορούμε πάντως να είμαστε ήδη αρκετά σίγουροι ότι οι μεταλλάξεις της θα προκαλούν σημαντική μείωση στα εξουδετερωτικά αντισώματα, δηλαδή αυτά που προκαλούνται από τον εμβολιασμό ή τη νόσηση», εξηγεί στους New York Times ο αμερικανός εξελικτικός βιολόγος Τζέσε Μπλουμ, από το Κέντρο Κέντρου Ερευνών Hutchinson στο Σιάτλ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News