Ξεκάθαρο μήνυμα ότι «ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας» αλλά όποιος δεν αντέξει, το κόστος διάσωσης θα αναλαμβάνουν οι μέτοχοι και οι πιστωτές και όχι οι καταθέτες, έστειλε την Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τις δραματικές εξελίξεις στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, μετά τη συμφωνία απορρόφησης της Credit Suisse από την UBS δήλωσε ότι «το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση έχει καθιερώσει, μεταξύ άλλων, την τάξη σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας θα πρέπει να αναλάβουν τις ζημίες με αυτή τη σειρά. Δηλαδή οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημιές είναι οι μετοχικοί τίτλοι και θα ακολουθούν οι πιστωτές. Αυτή η προσέγγιση εφαρμόζεται και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων».
Σε αυτές τις αρχές στηρίχθηκαν και οι αποφάσεις της ελβετικής κυβέρνησης καθώς και της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, οι οποίες αφού ήρθαν σε συμφωνία για την απορρόφηση της χρεοκοπημένης Credit Suisse από την UBS, έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων, προχώρησαν αμέσως στη διαγραφή (τον μηδενισμό των αποτιμήσεων) ομολόγων που είχε εκδώσει η τράπεζα, ύψους 17 δισ. ελβετικών φράγκων.
Με άλλα λόγια όσοι δάνεισαν – κατά κύριο λόγο funds – την Credit Suisse τα προηγούμενα χρόνια για να στηρίξουν μέσω των ομολόγων την κεφαλαιακή της επάρκεια, τα έχασαν όλα.
Αλλά και για τους μετόχους το κόστος είναι τεράστιο. Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν μία μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές της Credit Suisse που έχουν στα χέρια τους.
Η σχέση ανταλλαγής ισοδυναμεί με 0,76 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή και αντιστοιχεί στο συνολικό τίμημα 3 δισ. φράγκων. Πόσο χάνουν δηλαδή; Είναι απλό: πριν ξεκινήσει η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και εκδηλωθεί η κρίση εμπιστοσύνης στην ελβετική τράπεζα -μόλις δυό εβδομάδες πρίν- η τιμή της μετοχής της Credit Suisse βρισκόταν στα 17 ελβετικά φράγκα! Την Δευτέρα κάθε «χαρτί» άξιζε 0,76 ελβετικά φράγκα. Φανταστείτε πόσο λεφτά χάθηκαν για τους μετόχους…
Μέσω αυτού του σχεδίου έκτακτης διάσωσης, προστατεύθηκαν οι καταθέσεις στο σύνολο τους, καθώς δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Κι αυτό γιατί οι τράπεζες και η εμπιστοσύνη σ΄αυτές είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ελβετικής οικονομίας και του ελβετικού πλούτου
Μια έκτακτη διάσωση
Το deal αναμένεται να δημιουργήσει μια επιχείρηση με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία. Θα ενισχύσει τη θέση της UBS ως κορυφαίου διαχειριστή πλούτου, με έδρα την Ελβετία, με περισσότερα από 3,4 τρισ. δολάρια σε επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία.
Ο πρόεδρος της UBS Κολμ Κέλεχερ ανέφερε: «Αυτή η εξαγορά είναι ελκυστική για τους μετόχους της UBS, αλλά, ας είμαστε σαφείς, οσον αφορά την Credit Suisse, αυτή είναι μια “έκτακτη διάσωση”». Η συνένωση των δύο επιχειρήσεων αναμένεται πάντως να οδηγήσει σε μεγαλές περικοπές για να επιτευχθούν οι προβλεπόμενες, ετήσιες μειώσεις κόστους άνω των 8 δισ. δολαρίων έως το 2027.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News