780
Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023: Βομβαρδισμένα σπίτια, ή μάλλον ο,τι απέμεινε από αυτά, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας | REUTERS/Mohammed Fayq Abu Mostafa

Ποιο είναι το μυστικό όπλο του Ισραήλ κατά της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2023, 17:39
Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023: Βομβαρδισμένα σπίτια, ή μάλλον ο,τι απέμεινε από αυτά, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας
|REUTERS/Mohammed Fayq Abu Mostafa

Ποιο είναι το μυστικό όπλο του Ισραήλ κατά της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2023, 17:39

Η στρατηγική του Ισραήλ για τις σήραγγες της Χαμάς μοιάζει με ένα «ταξίδι πίσω στον χρόνο» γράφει ο Τζανλούκα Ντι Φέο. «Κάθε φορά που οι Παλαιστίνιοι  εκτοξεύουν έναν πύραυλο, οι Ισραηλινοί διανύουν αντίστροφα την πορεία τους για να αναπαράγουν τις κινήσεις τους, να εντοπίσουν καταφύγια και να ανακαλύψουν τις σχέσεις τους» εξηγεί ο δημοσιογράφος της La Repubblica με ειδίκευση σε στρατιωτικά ζητήματα, κάνοντας λόγο για ένα «ριπλέι που διαχειρίζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, αναλύοντας μια τεράστια ποσότητα βίντεο, φωτογραφιών, συνομιλιών που υποκλέπτονται, θερμικών εικόνων κτιρίων και δορυφορικών σαρώσεων του υπεδάφους».

Ετσι κατάφεραν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να χαρτογραφήσουν το τεράστιο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς, επιδιώκοντας να καλύψουν τα πολλά πληροφοριακά κενά που κατέστησαν δυνατές τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου. Εκτοτε, κάθε μέτρο της Λωρίδας της Γάζας παρακολουθείται συνεχώς, νυχθημερόν: δορυφόροι, drones, αεροπλάνα, πλοία, προηγμένα συστήματα παρακολούθησης/υποκλοπών καταγράφουν με δεκάδες διαφορετικούς αισθητήρες όλα όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Γάζα –από κινήσεις ανθρώπων και οχημάτων έως παρεμβάσεις σε κτίρια και στο έδαφος– με στόχο τη σύνθεση ενός δυναμικού ψηφιακού χάρτη.

Ισραηλινός αξιωματικός του στρατού ξηράς στην είσοδο ενός από τα τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις σε εδάφη του Ισραήλ (EPA/JACK GUEZ)

Επί τρεις εβδομάδες, οι εκτοξεύσεις ρουκετών ήταν καίριες. Εκτοξεύθηκαν χιλιάδες. Μετά την πυροδότησή τους, τα ισραηλινά μαχητικά βομβάρδιζαν τα σημεία εκτόξευσης. Ταυτόχρονα, όμως, η ψηφιακή «χρονομηχανή» του ισραηλινού στρατού ακολουθούσε τα βήματα και επαναλάμβανε τις κινήσεις των ανδρών που είχαν τοποθετήσει τους εκτοξευτήρες, φθάνοντας έως κάποιο πιθανό σημείο εισόδου στο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς και εικάζοντας, στη συνέχεια, την υπόγεια πορεία τους.

Η εν λόγω βάση δεδομένων των Ισραηλινών εμπλουτιζόταν διαρκώς με πληροφορίες που συλλέγονταν από κατασκόπους στο πεδίο και στοχευμένους ελέγχους με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χρησιμοποιώντας πολλές φορές προηγμένα συστήματα αναγνώρισης προσώπου για την ταυτοποίηση μαχητών της Χαμάς, συγγενών, φίλων και γνωστών τους. Η όλη διαδικασία διήρκεσε συνολικά 30.240 λεπτά, πριν εισέλθουν τα ισραηλινά άρματα μάχης στη βόρεια Γάζα, ενώ συνεχίζεται ακόμη, νύχτα και μέρα, εμπλουτίζοντας με νέα, ακόμη πιο λεπτομερή στοιχεία τη βάση δεδομένων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται από πληροφοριακά κέντρα στο έδαφος και κυρίως από τον «ηλεκτρονικό εγκέφαλο» του αεροσκάφους Gulfstream Oron, το οποίο είναι εξοπλισμένο με  ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που κοστίζει πάνω από 400 εκατ. ευρώ. «Είναι μια μηχανή», δήλωσε η ηγεσία της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, «που αναλύει και ξεχωρίζει χιλιάδες στόχους μέσα σε δευτερόλεπτα». Τις προηγούμενες ημέρες, πετώντας επί δεκάδες ώρες στα όρια της Γάζας, τα πάμπολλα ηλεκτρονικά μάτια του Oron συνέλεξαν πληθώρα πληροφοριών από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Αυτός ο ψηφιακός χάρτης της εμπόλεμης Γάζας, που εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα στοιχεία, είναι διαθέσιμος σε όλες τις ισραηλινές δυνάμεις που μετέχουν στη σύρραξη, ακόμη και σε ένα μεμονωμένο άρμα μάχης ή σε μια μοίρα καταδρομών, στο πλαίσιο μιας δυναμικής ανταλλαγής πληροφοριών, ειδοποιήσεων και εικόνων που ονομάζεται «Internet of Battlefield Things», αναφέρει ο Ντι Φέο στο άρθρο του.

Τεθωρακισμένα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα την 1η Νοεμβρίου 2023 (Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)

Η ιδέα αυτής της πρωτοποριακής επιχείρησης συλλογής πληροφοριών και διαμοιρασμού τους μεταξύ όλων των ισραηλινών δυνάμεων που επιχειρούν στη Γάζα ανήκει στον ταξίαρχο Εράν Ορτάλ, ο οποίος, αφού υπηρέτησε στον Νότιο Λίβανο και στη Δυτική Οχθη ως αξιωματικός του Σώματος Συλλογής Πληροφοριών Μάχης, ανέλαβε τη διοίκηση του Κέντρου Στρατιωτικών Μελετών των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

«Στο μέλλον, οι χερσαίες επιχειρήσεις σε εχθρικό έδαφος θα πρέπει να ωθούν τον αντίπαλο να αποκαλύπτει τις πυραυλικές του ικανότητες, ούτως ώστε να τις καταστρέφουμε. Ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να “ανάβει το φως”, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο προηγμένων αισθητήρων, και να “σβήνει τη φωτιά”, συνδέοντας αυτούς τους αισθητήρες με τις μονάδες μας που επιχειρούν στο πεδίο» έγραφε ο Ορτάλ πριν από δύο χρόνια, περιγράφοντας ένα μοντέλο μάχης που δεν μπορεί να διεξαχθεί από αέρος: «Είναι αποστολή του στρατού. Μόνον όταν βρίσκονται πολύ κοντά στα στρατεύματα, οι εχθρικές μονάδες εντείνουν τη δραστηριότητά τους και αυξάνουν τα ίχνη τους», είχε εξηγήσει.

Ωστόσο, αυτό το ψηφιακό δίκτυο αποτελεί μόνο τη βάση πάνω στην οποία πατούν οι ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στη Γάζα. «Οι πεζικάριοι γνωρίζουν ότι θα αναμετρηθούν με άπειρα απρόοπτα, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Ο ήχος των πυρών των αυτομάτων όπλων, που αντηχεί ασταμάτητα από τις γειτονιές της Βόρειας Γάζας, μαρτυρά ότι πλέον η μάχη είναι πρωτίστως μια μάχη ανδρών εναντίον ανδρών. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από την έναρξή της οι δύο αξιωματικοί που διοικούν τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα –οι στρατηγοί Κόεν και Μπαρ-Χαλίφα, αμφότεροι πρώην διοικητές της Ταξιαρχίας Γκολάνι– μοίρασαν ένα χειρόγραφο μήνυμα για να ενθαρρύνουν τους στρατιώτες τους: το έγραψαν με το χέρι, όπως γινόταν τον 19ο αιώνα» γράφει ο Τζανλούκα ντι Φέο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...