Οι Ρωμαίοι είχαν μία έκφραση που «συμπύκνωνε» με τον ποιο όμορφο τρόπο ένα ολόκληρο κοινωνικό φαινόμενο που διαρκεί εδώ και πολλούς αιώνες: «η μητέρα γνωρίζει πάντα ποια είναι, ο πατέρας δεν είναι ποτέ σίγουρος».
Τώρα, ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερους λόγους να αμφισβητήσουν τον πατέρα τους από κάποιους άλλους ή τουλάχιστον είχαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μισού της περασμένης χιλιετίας, όπως αναφέρει ο Guardian.
Τα οικογενειακά δέντρα ήταν λίγο… μπασταρδεμένα κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, καθώς η άρχουσα τάξη περιβαλλόταν από πολλούς εργάτες. Κάτι που σημαίνει ότι οι καθωσπρέπει κυρίες, δεν ήταν τελικά και τόσο κυρίες, αφού όχι μόνο ήταν άσοι στη μοιχεία, αλλά «φόρτωναν» και στους άνδρες τους παιδιά, που δεν ήσαν από το δικό τους σπέρμα. Οι φτωχές όμως ήταν πάντα στο πλάι του άντρα τους «σπαθί ξεγυμνωμένο». Τουλάχιστον αυτή ήταν η επικρατούσα άποψη, μέχρι να έρθει η πρώτη του είδους της μελέτη και να τα ανατρέψει όλα.
Αυτό που αποκαλύπτουν τώρα ερευνητές από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στις Βρυξέλλες, είναι ότι στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία 500 χρόνια, ενώ περίμεναν να υπάρχουν περισσότερα εξώγαμα στις υψηλότερες κοινωνικές τάξεις, συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.
Οσο πιο υψηλή η κοινωνική τάξη, τόσο λιγότερα ήταν τα εξώγαμα παιδιά με ποσοστό κοντά στο 1%, ενώ όσο πιο χαμηλή η κοινωνική τάξη και όσο πιο πυκνοκατοικημένες οι πόλεις του 19ου αιώνα που ζούσαν τα ζευγάρια, το ποσοστό αυξανόταν και έφτανε έως το 6%!
Το χρωμόσωμα «μίλησε»
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 513 ζεύγη ανδρών (συγγενείς), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε έλεγχο του Ψ χρωμοσώματος. Εάν πραγματικά είχαν κοινό μακρινό πρόγονο, θα είχαν και όμοια «χαρακτηριστικά» στο χρωμόσωμα Ψ, καθώς είναι αυτό που περνάει από τον πατέρα στον γιο. Αν όμως οι επιστήμονες ανακάλυπταν διαφορές, θα ήταν η απόδειξη ότι τα κλαδιά του γενεαλογικού δέντρου «έτριζαν» για πολλούς αιώνες και κάποιου ο βιολογικός πατέρας δεν θα ήταν αυτός τον οποίο φώναζε «μπαμπά».
Η επιστημονική επιθεώρηση Current Biology αναφέρει ότι οι απόγονοι από εξωσυζυγικές σχέσεις τα τελευταία 500 χρόνια, παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα στις χώρες που μελετήθηκαν, δηλαδή στο Βέλγιο και την Ολλανδία, κυρίως λόγω των θρησκευτικών διαφορών.
Ομως τα ποσοστά μεταβάλλονταν ανάλογα με τις κοινωνικές ομάδες. Η κοινωνική τάξη που είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο ήταν η κατώτερη, ενώ η μεσαία και η ανώτερη είχαν μειωμένο ποσοστό απογόνων από εξωσυζυγικές σχέσεις.
Βέβαια, όπως υπογραμμίζει ο Μαρτέν Λαρμουσό, υπεύθυνος της μελέτης, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη, καθώς «οι εγκυμοσύνες μπορεί να οφείλονται σε βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση, που ήταν επίσης συχνά φαινόμενα την εποχή εκείνη για την κατώτερη κοινωνική τάξη».
Από την εξελικτική σκοπιά του θέματος, η «πιστή γυναίκα» δεν ήταν πάντα η δεδομένη στρατηγική. Η γυναίκες ανά τους αιώνες επωφελούνταν από την επιλογή ενός συζύγου ανώτερης κοινωνικής τάξης, όμως στις αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές υπήρχαν λιγότερες ευκαιρίες και μικρές κοινότητες, που καθιστούσαν τις εξωσυζυγικές σχέσεις πιο δύσκολες. Από την άλλη, οι γυναίκες των αγροτών δεν είχαν πολλές ευκαιρίες, όμως ήταν συχνά θύματα βιασμού.
Ο Λαρμουσό συμβουλεύει πάντως όσους αγοράζουν τεστ DNA στο σπίτι για να βρουν τους προγόνους τους, να είναι επιφυλακτικοί, καθώς οι εταιρείες αυτές πωλούν μόνο την τεχνολογία και όχι συμβουλευτικές υπηρεσίες και ψυχολογική στήριξη, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News