Κατέβηκε στο λιμάνι του Πειραιά, στήθηκε στην ουρά για να πάρει το πλοίο της γραμμής, όπως εσείς και εγώ αν φεύγαμε για τις Κυκλάδες, ίσως μάλιστα χρειάστηκε να περιμένει κάμποση ώρα όρθια κάτω από τον καυτό ήλιο του Αυγούστου αν το φέρι είχε καθυστέρηση, κάτι που συμβαίνει συχνά. Μετά πάλεψε με τον κόσμο για μια θέση για τη βαλίτσα της στον χώρο αποσκευών, μέσα στα καυσαέρια από τα αυτοκίνητα που ανέβαιναν σημειωτόν στη ράμπα. Και όταν έφτασε στη Σίφνο, έσυρε τη βαλίτσα της στα σοκάκια του νησιού μέχρι να φτάσει στο ξενοδοχείο της.
Το έχετε ζήσει, ε; Ναι, αλλά τώρα δεν μιλάμε για μια τυχαία τουρίστρια, αλλά για τη Μάργκοτ Ρόμπι, τη διάσημη ηθοποιό του Χόλιγουντ, που μόνο από την «Barbie» έχει βγάλει μέχρι στιγμής 50 εκατ. δολάρια· τα κέρδη από τη δουλειά της θα της επέτρεπαν άνετα να προσεγγίσει το νησί, αν όχι με ελικόπτερο, σίγουρα με μια πολυτελή θαλαμηγό, όπως συνηθίζουν συνάδελφοί της και άλλοι σελέμπριτις, που επιλέγουν το Αιγαίο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Μετά από αυτή τη «σκληρή» επιλογή, λοιπόν, η Κέιτ Μάξγουελ της βγάζει το καπέλο, όπως γράφει στους Times του Λονδίνου. Εχοντας πρόσφατα την ίδια εμπειρία –των διακοπών στη Σίφνο και της μετακίνησης με φέρι μποτ–, η βρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος λέει πως ελπίζει η διάσημη ηθοποιός να είχε μαζί της κάποιο σνακ και ένα καλό βιβλίο για το ταξίδι των δυόμισι ωρών, αφού, όπως και όταν ταξίδεψε εκείνη, στην τηλεόραση μπορεί να έπαιζε ένα ντοκιμαντέρ για τους Ναζί και τα διάφορα σφολιατοειδή να είχαν τελειώσει στο μπαρ του πλοίου…
Το ταξίδι της Ρόμπι στη Σίφνο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Οι διασημότητες είναι ακριβώς όπως εμείς!». Ηταν η στιγμή που όλοι περιμέναμε φέτος το καλοκαίρι, γράφει θριαμβευτικά η Μάξγουελ: μια επίπληξη στον «ακτιβιστή για το κλίμα» Λεονάρντο Ντι Κάπριο για τις ατελείωτες καλοκαιρινές διακοπές του με ιδιωτικό τζετ και γιοτ –στη Σαρδηνία, στην Ιμπιζα, στο Αμάλφι, στο Σεν Τροπέ και στα Χάμπτονς! και φυσικά με τα φιλαράκια του, και αλλάζοντας σαν πουκάμισα, καθ’οδόν, μοντέλα ντυμένα με καυτά μπικίνι…
Εντυπωσιακή, ωστόσο, δεν είναι μόνο η απόφαση της Ρόμπι να ταξιδέψει με ένα μεγάλο φέρι, που στο κάτω κάτω είναι αναζωογονητικό, αλλά και η επιλογή του προορισμού της, επισημαίνει στους Times η Κέιτ Μάξγουελ. «Η Μύκονος -γράφει- είναι το πιο γνωστό νησί των Κυκλάδων και η απάντηση της Ελλάδας στην Ιμπιζα, με τις απαραίτητες πολυτελείς βίλες και τα εντυπωσιακά beach party (και ναι, ο Λίο πήγε με γιοτ εκεί φέτος το καλοκαίρι, μαζί με τους φίλους του, αδερφούς Κρις και Λίαμ Χεμσγουόρθ)· ακολουθεί η Σαντορίνη, το νησί που έκανε διάσημα τα ηλιοβασιλέματα. Και τα δύο διαθέτουν αεροδρόμιο, επομένως δεν χρειάζεται να γίνεις σαρδέλα μέσα στο πλοίο της γραμμής για να τα προσεγγίσεις».
«Η Σίφνος, πάλι, δεν έχει αεροδρόμιο, και αντίθετα με τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο— που διαφημίζεται ως η νέα Μύκονος — διαθέτει λίγες πολυτελείς βίλες, χάρη στους κανονισμούς της πολεοδομίας, και μόνο λίγα κομψά ξενοδοχεία», σημειώνει η αγγλίδα δημοσιογράφος. Ο Δήμος Σίφνου εξάλλου ζήτησε πρόσφατα από την πολιτεία να απαγορεύσει τις ιδιωτικές πισίνες (εκφράζοντας την ανησυχία του «για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού» και την επιβολή αυστηρότερων μέτρων προστασίας από την ιλιγγιώδη τουριστική ανάπτυξη).
Η Κέιτ Μάξουελ υπογραμμίζει ακόμη στο άρθρο της στους Times ότι στη Σίφνο δεν υπάρχει πολύς κόσμος, ούτε μεγάλη κίνηση. «Ποτέ δεν προσπαθήσαμε να βρούμε θέση στο πάρκινγκ και υπήρχε πάντα χώρος για να απλώσουμε τις πετσέτες θαλάσσης», λέει, περιγράφοντας μια εμπειρία τον Αύγουστο, όχι ακριβώς ίδια σε άλλα ελληνικά νησιά ή στις ισπανικές Βαλεαρίδες.
Και τονίζει, ότι αυτό που διαθέτει η Σίφνος —εκτός από τα 360 μίνι ασβεστωμένα εξωκκλήσια, τα παραθαλάσσια μονοπάτια για πεζοπορία και χωριά στην κορυφή ενός λόφου γεμάτα με αρχαία ελληνικά αντικείμενα— είναι το απίστευτα νόστιμο φαγητό. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι εκτός από τους Αθηναίους, οι περισσότεροι παραθεριστές, που έρχονται εδώ και δεκαετίες, είναι Παριζιάνοι. Αυτό χάρη στον αρχιμάγειρο Νίκο Τσελεμεντέ, ο οποίος γεννήθηκε στη Σίφνο το 1878 και θεωρείται ο ιδρυτής της ελληνικής μαγειρικής. Ξεχάστε την χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι. Στη Σίφνο, θα φάτε σαλάτα ντάκο, με μαλακό ντόπιο τυρί, μια χορταστική ρεβιθάδα και αρνί σιγοψημένο σε λευκό κρασί, γράφει η Κέιτ Μάξουελ προσθέτοντας ότι δεν έφαγε ούτε μια φορά άσχημα…
Ο διάσημος σεφ της Σίφνου, σήμερα, είναι ο Γιώργος Σαμοΐλης, ο οποίος έχει τρία εστιατόρια στο νησί («Ω3», «Cantina» και «Pelikanos»). Το «Ω3» είναι αγαπημένο στέκι του Τομ Χανκς που έρχεται εδώ και χρόνια με τις παρέες του από την Αντίπαρο για να απολαύσει τις ψαρολιχουδιές του Σαμοΐλη.
Και φέτος τον Ιούνιο στην «Cantina» -μια ταπεινή καντίνα κολλημένη στα βράχια στα Σεράλια του Κάστρου, που κάποτε πρόσφερε τυρόπιτες και αναψυκτικά, πριν γίνει αποθήκη και στη συνέχεια εστιατόριο αξιώσεων, έστω κι αν δεν το πιάνει το μάτι σου-, κατέπλευσαν ένα βράδυ οι οικογένειες του Τομ Χανκς και του Μπαράκ Ομπάμα για να γευτούν τη βιώσιμη κουζίνα του Σαμοΐλη, με ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο, βιολογικά λαχανικά, κρέατα ελευθέρα βοσκής, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά και vegan πιάτα επίσης. (Ισως μάλιστα ο Τομ Χανκς να είναι αυτός που αποκάλυψε και στη Μάργκοτ Ρόμπι τα μυστικά του νησιού).
Τρώγοντας στην «Cantina» η Μάξγουελ ρώτησε τον σερβιτόρο αν είχε σερβίρει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ· κι εκείνος της είπε ότι τον ρώτησε αν ήθελε περισσότερη σαλάτα. «Οχι, φίλε, είμαι εντάξει», του απάντησε ο Ομπάμα, μια σύντομη φράση που συνοψίζει τέλεια τόσο τον άντρα όσο και το μέρος.
«Barbieland» δεν είναι σε καμία περίπτωση η Σίφνος πληροφορεί τους αναγνώστες της η Μάξγουελ, η οποία, για τον λόγο αυτό, ελπίζει ότι η Ρόμπι δεν κουβάλησε μαζί της εκείνες τις γόβες με τα πομ πον, γιατί δεν θα τις χρειαζόταν …
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News