Ποια είναι η πρωτεΐνη-φρουρός των μαλλιών
Ποια είναι η πρωτεΐνη-φρουρός των μαλλιών
Διεθνής ερευνητική ομάδα εντόπισε μια πρωτεΐνη που φαίνεται να είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μαλλιών και την προστασία των τριχοθυλακίων. Ονομάζεται MCL-1 και θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιηθεί σε θεραπείες για την αλωπεκία και άλλες αιτίες ολικής απώλειας μαλλιών.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Science Alert, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη και από το Ινστιτούτο Ιατρικής Ερευνας Walter & Eliza Hall στην Αυστραλία διαπίστωσαν πως όταν διέκοψαν την παραγωγή της MCL-1 σε πειραματόζωα, αυτά έχασαν προοδευτικά το τρίχωμά τους.
Τα τριχοθυλάκια περνούν «κύκλους» ηρεμίας και ανάπτυξης, με την MCL-1 να παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και αναγέννηση της τρίχας και όχι στη φάση της ηρεμίας.
«Η απενεργοποίηση της MCL-1 εξαντλεί γρήγορα τα ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα του θύλακα της τρίχας και μπλοκάρει εντελώς την αναγέννηση των τριχών, ενώ τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων σε ηρεμία παραμένουν ανεπηρέαστα» αναφέρουν οι ερευνητές στη σχετική εργασία τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».
Οι ιδιότητες και οι μηχανισμοί
Ο προστατευτικός ρόλος της πρωτεΐνης MCL-1 σε διαφορετικά είδη ιστού ήταν γνωστός. Τώρα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η MCL-1 προστατεύει τα βλαστοκύτταρα των θυλακίων από το να καταπονούνται και να καταστρέφονται καθώς «ξυπνούν» από την ανάπαυση. Χωρίς την MCL-1 τα κύτταρα αυτά σταματούν να λειτουργούν.
Η ομάδα μπόρεσε επίσης να αναλύσει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία της MCL-1 και την αλληλεπίδρασή της με άλλες πρωτεΐνες που επίσης παίζουν κάποιο ρόλο στη διαδικασία γέννησης και θανάτου της τρίχας.
Σε αυτές τις λειτουργίες πιθανώς να κρύβεται μελλοντικά μια νέα θεραπευτική προσέγγιση της απώλειας μαλλιών.
Η μελέτη βασίστηκε αποκλειστικά σε πειράματα με ποντίκια, οπότε απομένει ο έλεγχος των ευρημάτων και στον άνθρωπο.
Οπως και να ’χει, η εν λόγω μελέτη αποκαλύπτει πληροφορίες για τους μηχανισμούς με τους οποίους ενορχηστρώνεται η επιβίωση των βλαστικών κυττάρων και η αναγέννηση των ιστών. Αυτό θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο ακόμη και στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Ποια είναι η πρωτεΐνη-φρουρός των μαλλιών
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.