1387
| CreativeProtagon

Ποια είναι η αλήθεια για την Human Rights 360;

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 15:41
|CreativeProtagon

Ποια είναι η αλήθεια για την Human Rights 360;

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 15:41

Η υπόθεση του Εβρου με τους 38 μετανάστες, που τόσους πολιτικούς τριγμούς προκάλεσε, έχει στρέψει εδώ καιρό τα βλέμματα στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights 360, εκ των πρωταγωνιστών της. Η σχετικά πρόσφατη δήλωση του ιδρυτή της ΜΚΟ, Επαμεινώνδα Φαρμάκη, περί «εσφαλμένης πεποίθησης» για όσα συνέβησαν εκεί, και η κατάρριψη της εκδοχής που ήθελε τους 38 επί ελληνικού εδάφους, έφερε πλήρη ανατροπή, δεν έβαλε ωστόσο τελεία στην υπόθεση αυτή.

Ο «Εβρος» είχε ήδη γίνει αφετηρία για τη διενέργεια έρευνας στους κόλπους της ΜΚΟ, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, κοινώς την Αρχή με αντικείμενο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με επικεφαλής τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Το πόρισμα της Αρχής ήλθε να ταράξει τα νερά, αφού βάζει στο «κάδρο» των ερευνών τον ιδρυτή της ΜΚΟ και πρόσωπα του περιβάλλοντός του, ενώ ζητεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να διερευνήσει τυχόν αδικήματα όπως η εγκληματική οργάνωση, το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και η απιστία. Τον λόγο τώρα έχει η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου, η οποία αναμένεται να εμβαθύνει στο αν έχουν τελεστεί ή όχι κακουργηματικές πράξεις.

Εχει ενδιαφέρον ότι η Human Rights 360 αντέδρασε αμέσως, αρνούμενη τα πάντα, ενώ χαρακτήρισε «ψευδείς και ανυπόστατους» πολλούς από τους ισχυρισμούς που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη διαχείριση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Εμφανίζεται, δε, ανοικτή στη διάθεση στοιχείων προς κάθε ενδιαφερόμενο. Μέλημά της, άλλωστε, όπως αναφέρει, είναι η αποκατάσταση της αλήθειας και της φήμης της οργάνωσης, η οποία «έχει τεθεί στο στόχαστρο».

Τι έχει συμβεί; Το Protagon επικοινώνησε με τους συνηγόρους του κ. Φαρμάκη, τον Τάκη Βασιλακόπουλο και τον Θεόδωρο Παναγόπουλο, οι οποίοι ωστόσο δεν θέλησαν να προβούν σε δηλώσεις, καθώς δεν είχαν ακόμη το πόρισμα της Αρχής στα χέρια τους, στοιχεία του οποίου βεβαίως είχαν ήδη διαρρεύσει ατύπως σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. Η ΜΚΟ τονίζει ότι δεν διαθέτει επίσημη ενημέρωση, δεσμεύεται ότι θα επανέλθει μόλις λάβει γνώση, ενώ σημειώνει ότι κανένας λογαριασμός στελεχών της δεν έχει παγώσει.

Σχετικά, δε, με τα έσοδά της και την ανοδική πορεία τους, παρά το ανησυχητικό διεθνές σκηνικό πολέμου, η Human Rights 360 αναφέρει ότι η πράγματι ανοδική πορεία είναι απολύτως ανάλογη της αποτελεσματικότητας των δράσεων της και της διευρυμένης βάσης των δωρητών που στηρίζουν το έργο της οργάνωσης, ενώ υπογραμμίζει ότι λογοδοτεί για τα προγράμματα που υλοποιεί.

Τι υποστηρίζει η Human Rights 360

Πώς απαντά η ΜΚΟ στα δημοσιεύματα περί «πολυπλόκαμου δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με πυρήνα τους μετανάστες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με στόχο την αφαίμαξη κονδυλίων από χώρες που στηρίζουν τη δράση τους»;

Η Human Rights τονίζει ότι είναι πέντε οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών οι οποίες, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης, έχουν επιλεγεί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πεδίο της στήριξης ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, μέσω της χρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων. Η χρηματοδότηση που θα λάβουν οι πέντε οργανώσεις συνολικά ανέρχεται σε 7.632.000 ευρώ, με συγκεκριμένες διαδικασίες.

Το πρόσωπο που έχει δαιμονοποιηθεί στην ιστορία αυτή είναι ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, πρόσωπο με μακρόχρονη θητεία στον χώρο, πρώην επικεφαλής μιας άλλης γνωστής οργάνωσης, της SolidarityNow, ο οποίος φέρεται κατά τα δημοσιεύματα να είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο να ιδιοποιηθεί μεγάλα ποσά από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (όχι την ΕΕ) στον οποίο συμμετέχουν χώρες όπως π.χ. η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχνεστάιν, που χρηματοδοτούν τέτοιες οργανώσεις για μετανάστες.

Η αλήθεια, λέει η Human Rights 360, είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (EEA-European Economic Area), έχει συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελλάδα, το οποίο περιγράφεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.  Το συγκεκριμένο μνημόνιο αναφέρει αναλυτικά τα προγράμματα που υλοποιούνται κατά την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο, η οποία εκτείνεται χρονικά ως τον Απρίλιο του 2024.

Τα προγράμματα

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, υλοποιούνται στην Ελλάδα δυο προγράμματα ασύλου και μετανάστευσης. Το πρώτο, αναφερόμενο στο Μνημόνιο ως G Programme, Asylum and Migration, Capacity Building of the National Asylum and Migration Management Systems, υλοποιείται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Μετανάστευσης και είναι συνολικού ύψους 16,5 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση ΕΟΧ) και 2.911.765 € χρηματοδότηση μέσω εθνικών πόρων. Το δεύτερο, επίσης ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, υλοποιείται μέσω διαχειριστικού σχήματος, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο. Το διαχειριστικό αυτό σχήμα, στο οποίο μετέχουν από κοινού η ΣΟΛ Crowe, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παροχής ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, και η ΜΚΟ HumanRights360, προέκυψε κατόπιν δημόσιας και ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Διαχειριστή της Επιχορήγησης και του Γραφείου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (FΜO) του ΕΟΧ στις Βρυξέλλες, ο ιδρυτής της ΜΚΟ HumanRights360 λειτουργεί ως διευθυντής των δυο προγραμμάτων που υλοποιούνται μέσω του συγκεκριμένου σχήματος στην Ελλάδα, ενώ πλαισιώνεται από πολυπληθή ομάδα ατόμων, στην οποία περιλαμβάνονται και στελέχη του βασικού εταίρου του σχήματος, δηλαδή της εν λόγω εταιρείας παροχής ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τα τελευταία, μάλιστα, είναι κατεξοχήν επιφορτισμένα με τον οικονομικό έλεγχο των δυο προγραμμάτων, ακριβώς λόγω της εξειδίκευσής τους και του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που προσφέρουν.

Η χρηματοδότηση-«μαμούθ» και ο έλεγχος

Η ΜΚΟ επιχειρεί να ρίξει φως και στο ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ, στο «μπλοκάρισμα» του οποίου φέρεται –πάντα σύμφωνα με δημοσιεύματα– να έχει στοχεύσει η έρευνα, κατά τρόπον ώστε να μην κατευθυνθεί στα ταμεία της οργάνωσης.

Καθιστά σαφές ότι το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ προκύπτει από το σύνολο της διαθέσιμης χρηματοδότησης και των δύο προγραμμάτων που διαχειρίζονται από κοινού η ΣΟΛ Crowe & η Human Rights 360 και αφορά δυο διακριτά προγράμματα, όπως αυτά προκύπτουν από το Μνημόνιο Συνεργασίας των χωρών του ΕΟΧ με την Ελλάδα.

Το ερώτημα που αναδύεται χωρίς δεύτερη σκέψη έχει να κάνει με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Εχουν εντοπίσει προβλήματα, ανακολουθίες, σκοτεινά σημεία στη συνεργασία τους με τη Human Rights 360; Διαθέτουν δικλίδες ασφαλείας για την αποδέσμευση κονδυλίων και ποιες είναι αυτές;

Πηγές του EEA Grants στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά, καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν δεδομένα που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν κατάχρηση των EEA Grants. Αναφερόμενες στο θέμα της διαχείρισης των προγραμμάτων περί το Ασυλο, τη Μετανάστευση και την Τοπική Ανάπτυξη, τονίζουν ότι όλα διέπονται από κανόνες και διαδικασίες συγκεκριμένες και κυρίως συμπεφωνημένες εκατέρωθεν.

Η πρόοδος ενός εκάστου έργου καταγράφεται αναλυτικά, τα κόστη πιστοποιούνται και πάνω στις στοιχειοθετημένες αναφορές, τρόπον τινά αποδείξεις, η αρμόδια αρχή αποδεσμεύει κονδύλια για να καλύψει τα έξοδα των projects. Τα φίλτρα αυτά στην ουσία παραπέμπουν σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα οικονομικού ελέγχου, τη στιγμή, δε, που ο μηχανισμός της FMO έχει στη διάθεσή του και εξωτερικά εργαλεία, καταγραφής και ελέγχου.

Πώς κατανέμεται η χρηματοδότηση

Το σύνολο της διαθέσιμης επιχορήγησης των 24 εκατομμυρίων ευρώ διατίθεται, ήδη, σε συνολικά 11 έργα, ως ακολούθως (σύμφωνα με τη Human Rights 360):

(α) στο πλαίσιο του προγράμματος Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας, σε τρία προκαθορισμένα έργα, ως ακολούθως:

• «Ενταξη των παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία» από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης για το έργο είναι 1,5 εκατ. ευρώ και έχει διάρκεια τρία έτη (2019-2022).

• «Αυξημένες ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης για ευάλωτα άτομα» από το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης για το έργο ήταν 2 εκατ. ευρώ και είχε διάρκεια δύο έτη (2020-2021).

• «Skills on Demand: Αυξημένες ευκαιρίες για ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας» από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων. Το έργο, διάρκειας δύο ετών, λαμβάνει συνολικό ποσό της επιχορήγησης 2,5 εκατ. ευρώ.

(β) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, πέραν των πέντε ΜΚΟ, μετέχουν επίσης, λαμβάνοντας μέρος της συνολικής διαθέσιμης χρηματοδότησης, οι εξής οργανισμοί:

• Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) / NORCAP μέσω του προκαθορισμένου έργου: «Ανάπτυξη ικανοτήτων για αξιοπρεπή υποδοχή και προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα». Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης για το έργο είναι 3,5 εκατ. ευρώ και έχει διάρκεια 2 έτη (2020-2022).

• Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μέσω του προκαθορισμένου έργου «Διασφάλιση ποιότητας διαδικασιών ασύλου και δωρεάν νομικής βοήθειας σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο»

• Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέσω του προκαθορισμένου έργου «Υποβοηθούμενη εκούσια επιστροφή και επανένταξη ευάλωτων ομάδων», ο οποίος θα λάβει συνολικό ποσό επιχορήγησης για το έργο ύψους 1 εκατ. ευρώ, για ένα έτος.

Τα ποσά αυτά δεν έχουν μπλοκαριστεί, σύμφωνα πάντα με την ΜΚΟ, ενώ και τα δύο προγράμματα εξακολουθούν να υλοποιούνται κανονικά, με υψηλό ποσοστό απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...