770
Ο φάρος της πόλης Ναζαρέ στην Πορτογαλία προσφέρει σε εκατοντάδες επισκέπτες θέα στα υψηλότερα κύματα του κόσμου | Guillaume Pinon/NurPhoto/Getty Images

Ποια είναι η ακτή με τα μεγαλύτερα κύματα στον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2024, 12:53
Ο φάρος της πόλης Ναζαρέ στην Πορτογαλία προσφέρει σε εκατοντάδες επισκέπτες θέα στα υψηλότερα κύματα του κόσμου
|Guillaume Pinon/NurPhoto/Getty Images

Ποια είναι η ακτή με τα μεγαλύτερα κύματα στον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2024, 12:53

Η Ναζαρέ χαρακτηρίζεται από μια ενδιαφέρουσα δυαδικότητα. Το ήσυχο πορτογαλικό ψαροχώρι, οδικώς περίπου 90 λεπτά βόρεια της Λισαβόνας, που και συνδυάζει μπαρόκ και γοτθική αρχιτεκτονική, λειτουργεί και ως ο απόλυτος προορισμός για τους πιο τολμηρούς σέρφερ της υφηλίου.

Νωρίτερα φέτος ο γερμανός σέρφερ Σεμπάστιαν Στόιντνερ καβάλησε το ψηλότερο κύμα που έχει καταγραφεί στην ιστορία του σπορ, ένα υγρό βουνό μεγέθους 28,57 μ. Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, το επίτευγμά του, που όμως δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σερφ, ξεπερνά το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ ύψους 26,21 μέτρων, το οποίο είχε σημειώσει ο Στόιντνερ στο ίδιο σημείο το 2020.

Η περίοδος σέρφινγκ της Ναζαρέ διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, αλλά μπορεί να επεκταθεί μέχρι τον Απρίλιο εφόσον στην περιοχή επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες – ανώτερη στους 22 και χαμηλότερη στους 6 βαθμούς Κελσίου.

Το προφίλ της νυσταγμένης κωμόπολης είναι αναμφίβολα πιο ανεβασμένο από το 2021, όταν έγινε το επίκεντρο της βραβευμένης με Εμι σειράς ντοκιμαντέρ του HBO «100 Foot Wave», που κατέγραψε την καριέρα του αμερικανού επαγγελματία σέρφερ Γκάρετ Μακναμάρα, ο οποίος κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ (23,8 μέτρα) για το υψηλότερο κύμα σερφ μεταξύ 2011-2017, φυσικά στη Ναζαρέ.

Ο Μακναμάρα ζει πλέον στην πόλη τρεις μήνες τον χρόνο και έχει γίνει τοπική διασημότητα. Η παραλία Πράια, με τον χώρο περιπάτου σαν μωσαϊκό με κυματιστά σχέδια, θυμίζει τη βραζιλιάνικη παραλία Κοπακαμπάνα του Ρίο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Η παραλία με την μαλακή άμμο είναι γεμάτη από πάγκους με χυμούς και γήπεδα μπιτς βόλεϊ.

Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου υπάρχουν καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ σε παστέλ χρώματα, καθώς και καταστήματα για είδη σέρφινγκ, που έχουν γίνει βασικός οικονομικός πυλώνας της κωμόπολης. Το Σίτιο, ένας οικισμός κτισμένος στην κορυφή ενός βράχου, προσφέρει μια εκπληκτική θέα της πόλης και του ωκεανού που την περιβάλλει – με κυρίαρχο του Φρούριο Σάο Μιγκέλ Αρκάνζο.

Αυτό το πρώην στρατιωτικό οχυρό λειτουργεί πλέον ως ναυτικό μουσείο και είναι το σημείο από όπου οι επισκέπτες συρρέουν για να παρακολουθήσουν τα τεράστια κυλινδρικά κύματα που σχηματίζονται σε σχεδόν αφύσικα ύψη. Οφείλονται σε ένα φυσικό «πάντρεμα» των χειμερινών καταιγίδων του Βόρειου Ατλαντικού με το φαράγγι Ναζαρέ, μια υποβρύχια κοιλάδα που διοχετεύει τις διογκώσεις των νερών του Ατλαντικού στην περιοχή, προκαλώντας «έκρηξη» κυμάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν του σέρφινγκ διοργανώνονται διάφοροι διαγωνισμοί στην πόλη. Δεν είναι ασυνήθιστο το θέαμα 20-30 τολμηρών τύπων με μαγιό που μπαινοβγαίνουν σαν φώκιες στο νερό περιμένοντας τη σειρά τους για να δοκιμάσουν την ικανότητά τους. Είναι εξίσου συναρπαστικό και τρομακτικό να τους βλέπεις να χαράζουν ένα αφρισμένο μονοπάτι κάτω από τα τείχη νερού στο χρώμα του σχιστόλιθου.

Οι περισσότεροι σέρφερ μεταφέρονται μέσω τζετ σκι στα σημεία όπου αρχίζουν να σχηματίζονται τα τεράστια κύματα. Στους Χάρτες της Google, η κορυφή του βράχου με θέα στα κύματα ονομάζεται «Σημείο μεγάλου κύματος».

Ο οικισμός Σίτιο περιλαμβάνει πολλές όμορφες εκκλησίες, όπως το Ιερό της Παναγίας της Ναζαρέτ με το διπλό καμπαναριό, που χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Η διαδρομή από την παραλία Πράια ως το Σίτιο είναι απότομη και διαρκεί τρεις ώρες με τα πόδια, αλλά η επιστροφή γίνεται μέσω τελεφερίκ, το οποίο εκτελεί δρομολόγια κάθε 15 λεπτά.

Τέλος, υπάρχει η ήσυχη γειτονιά Πεντερνέιρα – ένας ελαφρώς πιο εσωτερικός οικισμός, ανάμεσα σε κυματιστούς λόφους, με υπέροχη θέα από έναν βράχο που αποκαλείται «Miradouro da Pederneira» (Θέα της Πεντερνέιρα). Ο βράχος μαζεύει τους πιο απαιτητικούς φίλους του σέρφινγκ, καθώς εκείνη την περίοδο η Ναζαρέ γίνεται πιο πολυσύχναστη.

Οι ουρές και η πολυκοσμία δεν φαίνεται να ενοχλούν το προσωπικό των τοπικών εστιατορίων και των μπαρ. Παρά τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών τα τελευταία χρόνια –σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο οικονομικό περιοδικό MDPI, καταγράφηκε αύξηση σχεδόν 300% στον αριθμό των κρατήσεων ξενοδοχείων στην πόλη μεταξύ 2010 και 2019–, οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων εστίασης δεν παραπονιούνται και είναι πάντα ευγενικοί.

Ο αυξημένος τουρισμός συνοδεύεται από τις συνήθεις προκλήσεις, αλλά σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ευρώπης στη Ναζαρέ δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες τριβές μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών. Αλλωστε ο τουρισμός του σέρφινγκ ξεκίνησε μόλις τη δεκαετία του 2000.

Παρότι υιοθέτησε την οικονομία των σέρφερ, η Ναζαρέ δεν έχασε το ξεχωριστό χρώμα της και δεν ξέχασε το παρελθόν της. Πολλοί από τους ντόπιους εξακολουθούν να φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες, το στυλ των οποίων εκτείνεται στα βάθη των αιώνων. Οι περισσότερες γυναίκες φορούν «sete saias» (επτά φούστες), πολυεπίπεδα υφάσματα που αποτελούνται από επτά μεσοφόρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις επτά θάλασσες.

Τα τοπικά ρεστοράν προσφέρουν εξαιρετικές επιλογές θαλασσινών, με γενναίες μερίδες και σε πολύ λογικές τιμές. Το σέρφινγκ μπορεί να είναι το φυσικό αξιοθέατο της Ναζαρέ αλλά δεν είναι το μοναδικό τουριστικό θέλγητρο της πόλης. Η γοητεία μιας παλιάς εποχής, τα νόστιμα θαλασσινά, η εκπληκτική θέα στην κορυφή του βράχου και οι προσιτές τιμές κάνουν την πορτογαλική κωμόπολη μια εξαιρετική επιλογή για κάθε επισκέπτη με στοιχειώδη μεσογειακή περιέργεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...