Ποιος θυμάται τα Sunbeam; Εκείνη τη βρετανική φίρμα που ξεκίνησε να φτιάχνει μέχρι και κινητήρες αεροπλάνων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να περάσει τα μύρια όρα αλλάζοντας χέρια ιδιοκτητών μέχρι να δει την αγοράσει η αμερικανική Chrysler;
Δεν θέλω να ακουστεί διχαστικό -ένεκα των εκλογών- όμως ο ιστορικός κανόνας Νο1 λέει πως, όταν μία αμερικανική εταιρεία αγοράζει έναν ευρωπαίο κατασκευαστή αυτοκινήτων, το πράμα πάει κατά διαόλου. Αυτό συνέβη με την, υπέροχη κάποτε, Saab που ενταφιάστηκε. Το ίδιο συμβαίνει λίγο-πολύ με τη Fiat που παλεύει μπας και διασωθεί, το ίδιο έγινε με τη Sunbeam που κατέληξε να βγάλει εκείνο το άχρωμο κουτί που λεγόταν Chrysler Sunbeam. Κυκλοφορούσε στους ελληνικούς δρόμους, εκεί, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Όμως δεν ήταν έτσι ακόμη τα πράγματα με τη Sunbeam Alpine που οδηγούσε (επάνω) ο Σον Κόνερι, στην πρώτη του τζεϊμσμποντική ταινία, το «Δρ Νο», του 1962. Καθώς δεν είχαν δρομολογηθεί ακόμη συνεργασίες με κατασκευαστές που θα προμήθευαν με συμβόλαια τα εμφανιζόμενα αυτοκίνητα του Μποντ, το συγκεκριμένο Sunbeam Alpine ανήκε σε κάποιον άγνωστο Τζαμαϊκανό που το έδωσε, πιθανότατα έναντι κάποιας αμοιβής, για να συμμετέχει στην ταινία.
Έδειχνε μοντέρνο, αρκετά σπορ για να κυνηγιέται σε βουνά και λαγκάδια και η κουκούλα κατέβαινε – το τελευταίο ήταν απαραίτητο ώστε να φαίνεται ο Σον Κόνερι στα κινούμενα πλάνα. Κούκλος, ανδρικό αρχέτυπο και φυσικός φωτισμός.
Ήταν μ’ αυτό, λοιπόν, που ο νεοσύστατος 007 πήγε να συναντήσει την αινιγματική Μις Ταρό στα διάσημα Μπλε Όρη της Τζαμάικα. Και ήταν όλα ασορτί: Blue Lake λεγόταν το εξωτερικό χρώμα, ίδιο και τα καθίσματα, οι ταπετσαρίες και, απ΄όσο μπορώ να διακρίνω στο παλιοκαιρισμένο φιλμ, μάλλον στο blue-black έφερνε και το κοστούμι του πάντα κλασάτου Κόνερι – ένα περιέργως ατσαλάκωτο ενδυματολογικό τρικ που δεν πα να γινόταν σκοτωμός, ένας Μπόντ όφειλε να βγαίνει χωρίς καν να ισιώσει πέτο.
Μ’ αυτά και μ΄αυτά η μικρή Alpine κέρδισε μία θέση στην κινηματογραφική ιστορία και μια αφορμή να πληκτρολογούνται τούτες οι γραμμές. Ποιος θυμάται τη Sunbeam; Χλωμό. Ίσως μόνο οι αφισιονάδος των ταινιών του Κόνερι. Και οι Βρετανοί αναπολούντες την αίγλη της εθνικής τους αυτοκινητοβιομηχανίας.
Αναμενόμενο. Όταν υπήρχε μία εκθαμβωτική Ούρσουλα Άντρες (επάνω), στην κλασική σκηνή με το κοχύλι και το λευκό μπικίνι (κάνει και ρίμα), τα υπόλοιπα ήταν νομοτελειακό να περάσουν στην αφάνεια. Ιστορικός κανόνας Νο2.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News