528
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Ελον Μασκ στις τεχνολογίες που αναπτύσσει η Neuralink | Wikipedia

Πίθηκοι που παίζουν videogames με τη σκέψη, το νέο επίτευγμα του Ελον Μασκ

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 16:08
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Ελον Μασκ στις τεχνολογίες που αναπτύσσει η Neuralink
|Wikipedia

Πίθηκοι που παίζουν videogames με τη σκέψη, το νέο επίτευγμα του Ελον Μασκ

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 16:08

Οπως κατά κανόνα συμβαίνει, κάθε δημόσια τοποθέτηση του Ελον Μασκ συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά επέλεξε την ταχέως ανερχόμενη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Clubhouse για να τοποθετηθεί για μια σειρά από ζητήματα, όπως η υπόθεση των μετοχών της εταιρείας Gamespot που μονοπωλεί τον κόσμο του χρηματιστηρίου παγκοσμίως, αλλά και τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin. Αποκάλυψε όμως και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τη δραστηριότητα ορισμένων εκ των εταιρειών του, όπως η Neuralink. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, o Μασκ ανέφερε ότι η εταιρεία ανάπτυξης εγκεφαλικών εμφυτευμάτων πραγματοποιεί πειράματα με πιθήκους με ένα νέο εμφύτευμα. «Εχουμε ένα πίθηκο στο κρανίο του οποίου έχει τοποθετηθεί ένα ασύρματο εμφύτευμα, με το οποίο μπορεί να παίζει βιντεοπαιχνίδια με νοητικές εντολές. Το εμφύτευμα δεν είναι ορατό και ο πίθηκος είναι χαρούμενος. Εχουμε τις καλύτερες εγκαταστάσεις διαβίωσης πιθήκων στον κόσμο. Θέλουμε να καταφέρουν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια μεταξύ τους» ανέφερε ο Μασκ στην διάρκεια της συζήτησης στο Clubhouse.

Είπε επίσης ότι μέχρι το τέλος του μήνα η Neuralink θα δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τον πίθηκο να παίζει videogames… τηλεπαθητικά. Πριν από λίγο καιρό η εταιρεία είχε παρουσιάσει τη Γερτρούδη, ένα θηλυκό χοίρο στον εγκέφαλο του οποίου είχε τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα. Οταν έτρωγε ή μύριζε άχυρο η δραστηριότητα αυτή εμφανιζόταν σε γράφημα στο οποίο παρουσιάζονταν οι νευρωνικές της δραστηριότητες.

Οι επιστήμονες κατάφεραν πριν από λίγα χρόνια να μάθουν σε πιθήκους να παίζουν videogames χρησιμοποιώντας χειριστήρια. Αν οι ισχυρισμοί του Ελον Μασκ αληθεύουν, τα συμπαθητικά πρωτεύοντα θηλαστικά μπορούν με τη βοήθεια εμφυτευμάτων στον εγκέφαλό τους να παίζουν βιντεοπαιχνίδια μόνο με νοητικές εντολές. Credit: Primate Research Institute, Kyoto University

Στόχος της Neuralink είναι η ανάπτυξη εμφυτευμάτων και γενικότερα τεχνολογιών οι οποίες θα βοηθούν άτομα που έχουν υποστεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες να πραγματοποιούν διάφορες κινήσεις με τη σκέψη. Τέτοια εμφυτεύματα θα μπορούν επίσης να βοηθήσουν άτομα που εξαιτίας κάποιου ατυχήματος αντιπετωπίζουν μερική ή και ολική παράλυση, να χρησιμοποιήσουν σε κάποιο βαθμό τα χέρια και τα πόδια τους.

Θα στείλω τα παιδιά μου στον Αρη

Εκτός από τη Neuralink, ο Μασκ αναφέρθηκε και στη διαστημική εταιρεία του, τη Space X. Οπως είπε, η εταιρεία ετοιμάζει πυρετωδώς την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη. Αποτελεί διακαή πόθο του νοτιοαφρικανικής καταγωγής αμερικανού μεγιστάνα η δημιουργία μιας μεγάλης αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη. Οπως υποστηρίζει, είναι πιθανό η Space X να μπορέσει να πραγματοποιήσει την ιστορική πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη το 2026.

Είπε ότι δεδομένων των τεχνικών δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα, θα μπορούν να πραγματοποιούνται επανδρωμένες πτήσεις με 100 περίπου επιβάτες προς τον Αρη κάθε δύο έτη, όταν η τροχιακή θέση του πλανήτη θα είναι τέτοια που το ταξίδι να διαρκεί το συντομότερο δυνατόν. Ανέφερε ότι αν όλα πάνε καλά με τις επανδρωμένες αποστολές στον Αρη μετά το πέμπτο ή έκτο ταξίδι θα επιτρέψει στα παιδιά του να ταξιδέψουν εκεί αν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Παλαιότερα είχε δηλώσει ότι σκέφτεται σοβαρά να είναι μέλος της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Αρη, ακόμα και αν οι πιθανότητες να μην επιστρέψει στη Γη είναι πολλές. Είπε, τέλος, ότι τα παιδιά του επιμορφώνονται κυρίως από το Διαδίκτυο και ειδικά από το YouTube και τη δημοφιλή πλατφόρμα συγκέντρωσης περιεχομένου (ειδήσεις, φωτογραφίες, βίντεο κ.ά.) Reddit.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News