414
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναζητούν τη μαγική συνταγή που θα σταματήσει τη μετάδοση του κορονοϊού | Shutterstock

Πιο κοντά στη δημιουργία εμβολίου για όλους τους κορονοϊούς

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 13:45
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναζητούν τη μαγική συνταγή που θα σταματήσει τη μετάδοση του κορονοϊού
|Shutterstock

Πιο κοντά στη δημιουργία εμβολίου για όλους τους κορονοϊούς

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 13:45

Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός εμβολίου το οποίο θα προστατεύει τον οργανισμό από όλους τους κορονοϊούς, καθώς και από τον ρινοϊό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα, βρίσκονται επιστήμονες στη Βρετανία.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, με επικεφαλής τον Γιώργο Κασσιώτη, ανακάλυψαν ότι μία συγκεκριμένη περιοχή της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού είναι ο καλύτερος στόχος για ένα εμβόλιο για όλους τους κορονοϊούς.

Μάλιστα, όπως γράφει ο Guardian, ένα εμβόλιο που θα βασιζόταν σε αυτήν την ανακάλυψη, θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, αλλά και από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος (ρινοϊούς), αφού είναι «ξαδέρφια», με πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας

Η ανάπτυξη ενός εμβολίου που προστατεύει από διαφορετικά στελέχη του κορονοϊού είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι επιστήμονες ανά τον κόσμο.

Το εμβόλιο για όλους τους κορονοϊούς θα πρέπει να ενεργοποιεί αντισώματα που αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν μια σειρά από τους ιούς τής εν λόγω οικογένειας, εμποδίζοντάς τους να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαίνει ότι θα σταματά και τη μετάδοση και δεν θα χορηγείται απλώς για να μειώσει τη βαρύτητα στα συμπτώματα.

Στη μελέτη οδήγησε τους ερευνητές στη διαπίστωση ότι τα αντισώματα που στοχεύουν την υπομονάδα S2 της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού, εξουδετερώνουν και άλλους κορονοϊούς.

Μάλιστα, σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, ανακάλυψαν ότι από τη στιγμή που εμβολιάστηκαν με την S2, τα τρωκτικά απέκτησαν αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν διάφορους κορονοϊούς που βρίσκονται σε ανθρώπους και ζώα.

«Προστασία και από μελλοντικά στελέχη»

«Η προσδοκία για ένα εμβόλιο που στοχεύει την περιοχή S2 της ακίδας του κορονοϊού, θα μπορούσε να προσφέρει προστασία, όχι μόνο για όλα τα στελέχη του κορονοϊού που κυκλοφορούν σήμερα, αλλά και από μελλοντικά στελέχη», εξηγεί στον Guardian o Γιώργος Κασσιώτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Ρετροϊικής Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Francis Crick και καθηγητής Ρετροϊoλογίας στο Imperial College του Λονδίνου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η ανακάλυψη της ομάδας του είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία ενός παγκορονοϊκού εμβολίου, όμως ότι χρειάζεται να γίνει αρκετή έρευνα ακόμη, μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο ερευνητής Γιώργος Κασσιώτης

Παιδί ελλήνων μεταναστών, ο Γιώργος Κασσιώτης γεννήθηκε στη Γερμανία. Η οικογένειά του επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ο ίδιος και ο μεγαλύτερος αδελφός του πήγαν στο σχολείο. Ακολούθησαν οι σπουδές του στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το μεταπτυχιακό στην Ανοσολογία από το Ινστιτούτο Παστέρ και το ΑΠΘ. Στη συνέχεια έφυγε για τη Βρετανία, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...