503
Οι αφίσες θα στέλνουν δεδομένα στα κινητά τηλέφωνα των περαστικών. Στο πείραμα όσοι περνούσαν κοντά από την αφίσα των Simply Three άκουγαν την μουσική τους στα κινητά τους τηλέφωνα ή στα αυτοκίνητα τους | University of Washington

Πινακίδες και πόστερ που μιλάνε στον κόσμο!

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 08:09
Οι αφίσες θα στέλνουν δεδομένα στα κινητά τηλέφωνα των περαστικών. Στο πείραμα όσοι περνούσαν κοντά από την αφίσα των Simply Three άκουγαν την μουσική τους στα κινητά τους τηλέφωνα ή στα αυτοκίνητα τους
|University of Washington

Πινακίδες και πόστερ που μιλάνε στον κόσμο!

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 08:09

Σύντομα οι πινακίδες στους δρόμους και τα διαφημιστικά πόστερ θα μας… μιλούν μέσα από τα κινητά τηλέφωνα και τα ραδιόφωνα των αυτοκινήτων. Εντάξει αυτή η τεχνολογική καινοτομία δεν είναι από εκείνες που αναμένουν πολλοί ούτε κάποια που θα αλλάξει δραστικά την ζωή μας. Με δεδομένο το πόσο χρόνο σπαταλά ο σύγχρονος άνθρωπος για να αλληλεπιδρά με τις διάφορες ηλεκτρονικές του συσκευές και συστήματα αναρωτιούνται κάποιοι τι θα προσφέρει η επικοινωνία με ένα ακόμη αντικείμενο.

Η απάντηση έρχεται από τον Βίκραμ Λάιερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον η οποία παρουσίασε μια μελέτη στην οποία καταγράφεται η δυνατότητα χρήσης των ραδιοκυμάτων FM ώστε να μεταδίδεται ήχος και άλλα δεδομένα από μια πινακίδα ακόμη και από ένα ύφασμα.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα δημιουργήσει έξυπνες πόλεις οι οποίες θα παρέχουν διάφορες πληροφορίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους» αναφέρει ο Λάιερ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι εφικτό ένα κινητό τηλέφωνο ή το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου να αναμεταδίδει τα μηνύματα που θα στέλνουν μέσω των FM οι πινακίδες και τα πόστερ στους δρόμους. «Θα μπορούσε για την ίδια δουλειά να γίνει χρήση των συστημάτων ασύρματης μετάδοσης δεδομένων όπως το Wi-Fi και το Bluetooth. Ομως για την χρήση αυτών των τεχνολογιών η ενέργεια προέρχεται από μπαταρίες. Στην τεχνολογία που εμείς προτείνουμε χρησιμοποιείται η ενέργεια που ήδη έχει παραχθεί από τις κεραίες των FM» σημειώνει ο Λάιερ.

Οπως αναφέρει το Smithsonian Magazine οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια δοκιμή με ένα πόστερ που τοποθέτησαν σε μια στάση λεωφορείο. Το πόστερ διαφήμιζε τις παραστάσεις του μουσικό συνόλου Simply Three και μετέδιδε την μουσική του. Οπως διαπιστώθηκε τα κινητά τηλέφωνα μπορούσαν να πιάσουν τα σήματα του πόστερ και να αναπαράγουν την μουσική από απόσταση περίπου 4 μέτρων από το πόστερ ενώ τα αυτοκίνητα μπορούσαν να «πιάσουν» την μουσική από απόσταση 20 μέτρων από το πόστερ.

tshirt
Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα την φωτογραφία του εθελοντή που φορούσε το μπλουζάκι-αναμεταδότη δεδομένων. ( φωτό: University of Washington)

Οι ερευνητές έδωσαν επίσης σε κάποιον εθελοντή ένα κοντομάνικο μπλουζάκι το νήμα του οποίου ήταν αγώγιμο. Ο εθελοντής φόρεσε το μπλουζάκι και όπως αποδείχτηκε αυτό λειτούργησε ως κεραία μεταδίδοντας δεδομένα στο κινητό του τηλέφωνο. Αυτό σημαίνει ότι τέτοιου είδους ρουχισμός μπορεί να λειτουργεί ως αισθητήρας με πλήθος εφαρμογών. Θα μπορεί ένα τέτοιο ένδυμα για παράδειγμα, να παρακολουθεί συνεχώς και χωρίς την ανάγκη φόρτισης τις ζωτικές λειτουργίες ενός ασθενούς.

«Φυσικά η τεχνολογία αυτή θα έχει πολύ περισσότερες και πιο χρήσιμες εφαρμογές από το να μεταδίδει μουσική. Θα μπορούν πινακίδες και πόστερ για παράδειγμα, να μεταδίδουν πληροφορίες σε άτομα με προβλήματα όρασης για το που βρίσκονται και τι υπάρχει γύρω τους ή να ενημερώνει περαστικούς για κάποια αξιοθέατα που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση από αυτούς. Θα μπορούν επίσης να δίνουν πληροφορίες για επερχόμενες καλλιτεχνικές ή άλλες εκδηλώσεις» τονίζει ο Λάιερ. Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτή η τεχνολογία είναι χρήσιμη επειδή απαιτεί απειροελάχιστη ενέργεια για μετάδοση μηνυμάτων και μάλιστα το μήνυμα μπορεί να μεταδίδεται για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Δείτε εδώ το βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ερευνητές:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...