Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών, ο διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής Σπυρίδων Μουλόπουλος, που υπήρξε παγκοσμίως πρωτοπόρος στον τομέα της καρδιολογικής έρευνας.
Ο Σπυρίδων Μουλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοίτησε το 1950 και το 1953 αναγορεύθηκε διδάκτωρ. Ειδικεύτηκε στην Παθολογία-Καρδιολογία και διαδοχικά υπηρέτησε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας από βοηθός, επιμελητής της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» έως τακτικός Καθηγητής, το 1972.
Από το 1974 έως το 1994, διετέλεσε Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής στο «Αλεξάνδρα». Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής (1980-1981), Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1981-1982) και Πρύτανης (1982-1983).
Την περίοδο 1960-1962 μετέβη στην διάσημη Κλινική Κλίβελαντ των ΗΠΑ όπου ασχολήθηκε με την έρευνα της θεραπευτικής αντιμετώπισης των τελικών σταδίων των καρδιοπαθειών. Εργάστηκε δίπλα στον Βίλεμ Κολφ, που θεωρείται «πατέρας» της αιμοκάθαρσης καθώς ήταν ο δημιουργός του Τεχνητού Τεφρού.
Ενδοαορτική αντλία και παγκόσμια πρώτη στεφανιογραφία
Διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο για την σπουδαία εφεύρεσή του, που δεν είναι άλλη από την Ενδοαορτική Αντλία. Πρόκειται για έναν αεροθάλαμο σε καθετήρα, ο οποίος εισάγεται στην κατιούσα αορτή και με την περιοδική διάταση του προωθεί το αίμα προς τα περιφερικά όργανα όταν η καρδιακή παροχή δεν επαρκεί.
Η ενδοαορτική ανλτία χρησιμοποιείται στο καρδιογενές σοκ μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε μετεγχειρητικές καταστάσεις όταν η καρδιά δεν επανέρχεται και σε άλλες περιπτώσεις. Υπάρχει σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία και αποτελεί μέρος του υποχρεωτικού εξοπλισμού στα χειρουργεία καρδιακών επεμβάσεων.
Εχει σώσει την ζωή εκατομμυρίων ασθενών και υπολογίζεται ότι οι εφαρμογές της υπερβαίνουν τις 100.000 κατ’ έτος παγκοσμίως.
Ο Σπ. Μουλόπουλος, εξάλλου, διενήργησε την πρώτη παγκοσμίως στεφανιογραφία, περίπου έναν χρόνο πριν αυτή αρχίσει να διενεργείται στις ΗΠΑ.
Επινόησε, δε, μεθόδους υποβοήθησης της καρδιάς και τεχνητές καρδιακές βαλβίδες που μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς εγχείρηση. Για τις μεθόδους αυτές, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα τον ανακήρυξε επίτιμο Διδάκτορα των Επιστημών.
Εγκατέστησε την πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παθολογικών νοσημάτων, όπως και την πρώτη Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Είχε περί τις 800 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, με χιλιάδες αναφορές (citations).
Ηταν ο εμπνευστής των «Θεραπευτικών Εξελίξεων», της πρώτης Επιστημονικής Ημερίδας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, η οποία είχε και έχει ως στόχο την ενημέρωση των ιατρών για τα σημαντικότερα επιτεύγματα κάθε έτους. Φέτος, οι «Θεραπευτικές Εξελίξεις» συμπληρώνουν μισό αιώνα συνεχούς παρουσίας στην ιατρική κοινότητα.
Ο καθηγητής Μουλόπουλος διετέλεσε πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ερευνών του Υπουργείου Ανάπτυξης, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.
Ηταν αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ιατρικής Ακαδημίας και επίτιμο μέλος της Ελληνικής αλλά και της Γαλλικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Το δημοφιλές και άρτιο σύγγραμμα του «Θεραπευτική Εσωτερικών Νόσων» κυκλοφόρησε το 2017 σε δέκατη έκδοση.
Ο Σπ.Μουλόπουλος, γνωστός διεθνώς για το έργο του, ενέπνευσε εκατοντάδες ιατρούς και διαμόρφωσε την έρευνα στην Καρδιολογία στην Ελλάδα.
Συλλυπητήρια από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Η Ελληνική Καρδιολογική Κοινότητα αποχαιρετά τον Σπυρίδωνα Μουλόπουλο, με την επισήμανση ότι υπήρξε «μεγάλη μορφή της ελληνικής Καρδιολογίας».
Οπως αναφέρει η συλλυπητήρια ανακοίνωση της Εταιρείας, «άοκνος ερευνητής της καρδιαγγειακής ιατρικής, ο εκλιπών αποτέλεσε δάσκαλο για πολλές γενεές καρδιολόγων και όχι μόνο. Αποτέλεσε επίσης τον επινοητή πολλών πρωτοπόρων τεχνικών, ιδιαίτερα τις δεκαετίες 1960 και 1970. Κατά την πολύχρονη επιστημονική του δραστηριοποίηση συνεργάστηκε με σπουδαίους επιστήμονες όπως τον διεθνούς φήμης στο πεδίο της επεμβατικής καρδιολογίας Μέισον Σόουνς αλλά και άλλες μεγάλες προσωπικότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό».
O Σπυρίδων Μουλόπουλος διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας τη διετία 1975-1976.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News