280
Ενόψει της πρώτης πτήσης του drone η NASA είχε δώσει στη δημοσιότητα μια σέλφι φωτογραφία του ρόβερ, πίσω από το οποίο εικονίζεται το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα | NASA/JPL-Caltech/MSSS

Πέταξε το drone της NASA στον Aρη γράφοντας Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 15:37
Ενόψει της πρώτης πτήσης του drone η NASA είχε δώσει στη δημοσιότητα μια σέλφι φωτογραφία του ρόβερ, πίσω από το οποίο εικονίζεται το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα
|NASA/JPL-Caltech/MSSS

Πέταξε το drone της NASA στον Aρη γράφοντας Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 15:37

Λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), η NASA ανακοίνωσε ότι το drone που έχει στείλει τον Αρη κατάφερε να πετάξει, ένα επίτευγμα που προκάλεσε ενθουσιασμό όχι μόνο στα μέλη της αποστολής, αλλά σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα.

O ρομποτικός εξερευνητής της αποστολής Perseverance της NASA προσεδαφίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου στον Αρη. To ρόβερ μετέφερε μαζί του και ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα. Τα στελέχη της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας είχαν χαρακτηρίσει την απόπειρα του drone να πετάξει παρόμοιας σημασίας με την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ.

Το ιπτάμενο αυτόνομο όχημα, που ονομάζεται Ingenuity (Εφευρετικότητα) μοιάζει με μικρό ελικοπτεράκι και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα πραγματοποιήσει πέντε πτήσεις σε ύψος 3-5 μ., σε αποστάσεις έως 90 μ. από τη βάση του. Το σχέδιο πτήσης του drone θα δίνεται από το κέντρο ελέγχου της αποστολής, αλλά από τη στιγμή που θα πετάξει, θα κινείται και θα λαμβάνει αποφάσεις μόνο του.

Η πρώτη φωτογραφία που έφθασε στη Γη από το drone την ώρα της πτήσης

Αν όλα πάνε καλά, το αυτόνομο σκάφος θα τραβήξει φωτογραφίες, αλλά και βίντεο, δίνοντας στους επιστήμονες για πρώτη φορά οπτικό υλικό του Αρη από αέρος. Αρχικά η NASA είχε αποφασίσει να δώσει εντολή στο drone να πετάξει στις 11 Απριλίου, αλλά κατά τη διάρκεια των ελέγχων δεν πήγαν όλα σύμφωνα με το πρωτόκολλο και αποφασίσθηκε η αναβολή της πτήσης για τις 19 Απριλίου. Τις επόμενες ώρες αναμένονται εικόνες και φωτογραφίες της ιστορικής πτήσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News