1021
Οι άγγλοι «μπούκηδες» στοιχηματίζουν ξεκάθαρα υπέρ της Πένι Μόρντεντ | CreativeProtagon/Reuters

Πένι Μόρντεντ, Πρωθυπουργός από το πουθενά;

Οι άγγλοι «μπούκηδες» στοιχηματίζουν ξεκάθαρα υπέρ της Πένι Μόρντεντ
|CreativeProtagon/Reuters

Πένι Μόρντεντ, Πρωθυπουργός από το πουθενά;

Τα στοιχηματζίδικα τη βγάζουν Πρωθυπουργό, ενώ δεν ξέρουν ακόμα πώς να προφέρουν το όνομά της. Penny Mordaunt γράφεται, Πένι Μόρντεντ λέγεται!

Πριν την κάνει υφυπουργό Εμπορίου ο Τζόνσον, υπηρέτησε σε διάφορα κυβερνητικά πόστα επί Τερέζα Μέϊ και Ντέιβιντ Κάμερον, όχι της πρώτης γραμμής όμως. Εξω από τους τοίχους του Ουέστμινστερ λίγοι την ξέρουν, γράφουν οι Τάϊμς του Λονδίνου.

Πώς της δίνουν προβάδισμα λοιπόν οι μπούκηδες, θα πει κάποιος; Εύκολη η απάντηση – τους «σπούδασα» καλά αυτούς στα 12 χρόνια που έκανα και τον δημοσιογράφο στην Αγγλία: οι «μπούκηδες» εκεί, προτού ορίσουν τα «τόσα-προς-τόσα» σε κάθε στοίχημα, δηλαδή τα odds όπως τα λένε εκεί, κάνουν διάβασμα και έρευνα, με συνεχή επικαιροποίηση μάλιστα. Έχουν φοβερές γνώσεις, και εξαιρετικές πηγές. Θα μπορούσε να ήταν και καλοί δημοσιογράφοι…

Λοιπόν ο William Hill, από τα μεγαλύτερα γραφεία στοιχημάτων της Αγγλίας, αυτή τη στιγμή δίνει στο άλογο Μόρντεντ στοίχημα-απόδοση 1/1. Δηλαδή έχει 50% πιθανότητες να κερδίσει, (άρα και 50% να χάσει). Στον δε Ρίσι Σούνακ, που θεωρείται κι αυτός ένα από τα δύο φαβορί, δίνει odds (απόδοση) 7/4, δηλαδή έχει 36% πιθανότητα να κερδίσει και 64% να χάσει!

Πάμε πίσω τώρα στα βασικά. Στα προκαταρκτικά.

Πέντε βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, ανταγωνίζονται για την ηγεσία του – αυτομάτως και για την Πρωθυπουργία. Είναι ο Ρίσι Σούνακ (Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζόνσον), η Πένι Μόρντεντ (υφυπουργός Εμπορίου, στην ίδια κυβέρνηση), η Λιζ Τρας (υπουργός Εξωτερικών, επίσης επί Τζόνσον), η Κέμι Μπέϊντενο (βουλευτής) και ο Τομ Τουγκεντχάτ (βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων).

Ξεκίνησαν 11, σαν ποδοσφαιρική ομάδα. Στην πρώτη εκκαθάριση από την κοινοβουλευτική τους ομάδα έφυγαν οι 6. Από την Δευτέρα 18/7 έως και την Πέμπτη 21/7, θα γίνουν συνεχόμενες ψηφοφορίες μέχρι να μείνουν οι δύο από τους πέντε για την τελική αναμέτρηση, που δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα γίνει. Ξέρουμε ότι ο νικητής/η νικήτρια τα παίρνει όλα, το κόμμα και την κυβέρνηση. Και ξέρουμε σίγουρα, ο/η πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Δημοσκοπικά μέχρι στιγμής, φαίνεται να προηγείται ο Ρίσι Σούνακ. Οι «μπούκηδες» όμως, που στην παραδοσιακή Αγγλία του τζόγου πολλές φορές φαίνεται να υπερτερούν των δημοσκόπων, στοιχηματίζουν ξεκάθαρα υπέρ της Πένι Μόρντεντ.

Θέλει «ακόμα πιο μεγάλη» τη Βρετανία

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν αυτή η 49χρονη γυναίκα. Οι Τάϊμς του Λονδίνου συνέθεσαν ένα ενδιαφέρον προφίλ της, ξεκινώντας από κάτι που θεωρούν ανορθόδοξο: Οι περισσότεροι πολιτικοί, λέει, γράφουν βιβλία στο τέλος της σταδιοδρομίας της – αυτή, έγραψε προτού καλά-καλά ξεκινήσει.

Μα το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα, το πιο παράξενο για τους Τάιμς, είναι ότι η Μόρντεντ έγραψε το βιβλίο της (κάτι σαν μανιφέστο για το μέλλον της χώρας της), κάποια στιγμή πέρυσι που ήταν απλώς μία υφυπουργός στην κυβέρνηση Τζόνσον, «ελάχιστα γνωστή πέρα από το Ουέστμινστερ», πόσο μάλλον και ως συγγραφέας!

Ομως, το βιβλίο φέρει τη σφραγίδα και την «πιστοποίηση» από ανθρώπους που δεν μπορείς να αγνοήσεις, αποκαλύπτει η εφημερίδα: . Ο Μπιλ Γκέιτς το προλόγισε. Ο επιχειρηματίας (Virgin Atlantic, και άλλα) σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, το χαρακτήρισε ως «βιβλίο που σε εμπνέει». Ο τραγουδιστής σερ Ελτον Τζον, θεωρεί ότι κυκλοφόρησε «την πιο κατάλληλη στιγμή». Και ο πρώην Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είπε ότι διάβασε «ένα πολύ σημαντικό βιβλίο».

Κοίτα να δεις, αναφωνούν τώρα, ολίγον πονηρά , οι Τάϊμς του Λονδίνου, που αυτό το βιβλίο, με τίτλο Greater: Britain after the Storm (δηλαδή, Ακόμα πιο Μεγάλη: η Βρετανία μετά την Καταιγίδα»), μπορεί να γίνει ένας οδηγός, ένα μανιφέστο για τη μελλοντική Συντηρητική κυβέρνηση, τώρα που η Μόρντεντ οδηγεί την κούρσα των υποψηφίων…

Η εφημερίδα βλέπει την Μόρντεντ να θέτει με το βιβλίο της, ως υποψήφια ηγέτης των Τόρηδων, «μια ανορθόδοξη πολιτική πλατφόρμα». Όπου, μεταξύ άλλων, επικρίνει την «απαρχαιωμένη» λειτουργία του Κοινοβουλίου και προτείνει μια εκλεγμένη Βουλή των Λόρδων, αυτή να αποφασίζει για την αύξηση η μη των φόρων, διασπώντας δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών, και τερματίζοντας τέλος την κυριαρχία, όπως λέει, των πανεπιστημιακών στην πολιτική.

Αποκάλυψε, εν τω μεταξύ στο βιβλίο, ότι ενώ το έγραφε, διαγνώστηκε με δυσλεξία μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες υπέφερε από πονοκεφάλους και σκόνταφτε στις λέξεις!…

Βιογραφικό «μία απ’ όλα»

Βιβλίο, όμως, από μόνο του θα μπορούσε να ήταν και το βιογραφικό της, ακόμα κι αν έχει μόλις 49 σελίδες ζωής. Ξεκινώ από τις τελευταίες, που έχουν συνήθως το περισσότερο ζουμί. Έχει τέσσερεις γάτες Βιρμανίας. Παιδιά όχι. Παντρεύτηκε μια φορά, χώρισε και έζησε για λίγα χρόνια με άλλο σύντροφο που είχε μια κόρη, 16 σήμερα, αλλά δεν είναι πια μαζί.

Έχει πολλά χόμπι: αστρονομία, ζωγραφική, χορό και μουσική. Δεν της αρέσουν απλώς, τα «ασκεί» κιόλας. Χορεύει, τραγουδά, ζωγραφίζει και χαζεύει τ’ άστρα..

Φοίτησε σε Καθολικό Σχολείο στο Πόρτσμουθ, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν έχει βαφτιστεί κιόλας Καθολική. Γιατί είναι θέμα συζήτησης αυτό; Διότι εάν βαφτίστηκε, θα είναι η πρώτη Πρωθυπουργός που βαφτίστηκε και ανατράφηκε ως Καθολική. Τρελαίνονται οι Άγγλοι με τέτοιες … εξεζητημένες λεπτομέρειες! Πιστεύουν ότι συσσωρευτικά, σαν αλατοπίπερο, μπορεί να προσθέσουν νοστιμιά και γεύση στο προφίλ και στην υποψηφιότητά της.

Για την ιστορία, όπως γράφει μια άλλη, «κολλημένη» σε άχρηστα «πρωτόκολλα» εφημερίδα, η ακραία συντηρητική Express, Καθολικός βαφτίστηκε ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά δεν ανατράφηκε ως τέτοιος, ενώ ο Τόνι Μπλερ αλλαξοπίστησε σε Καθολικό κατά την διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας – άρα δεν εξελέγη ως τέτοιος! Το πλήρες πακέτο, μόνο η Πένι θα το έχει, αν εκλεγεί!

Αλογο κούρσας

Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ, όπου εξελέγη και πρόεδρος της φοιτητικής του ένωσης. Ήταν ήδη μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, και Πρόεδρος της Νεολαίας του. Επιπλέον, όπως συνηθίζεται στον δυτικό κόσμο, υπηρέτησε ως εθελόντρια στην δεύτερη προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Τζορτζ Μπους τζούνιορ το 2004. Έχει λοιπόν δυνατό κομματικό ISO και ενδέχεται να μετρήσει και αυτό πολύ στην τελική αναμέτρηση, εφ’ όσον βεβαίως, είναι μία από τους δύο του «τελικού».

Πέρα από τις εκτιμήσεις των «μπούκηδων», πιστεύεται ότι έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα στην κούρσα η Μόρντεντ: υποστηρίζει την ολοκλήρωση του Brexit (που ακόμα μετράει σαν… κατεύθυνση), και είναι κοινωνικά φιλελεύθερη!

Υπηρέτησε ως υφυπουργός Ισότητας, μη κρύβοντας ποτέ ότι ο δίδυμος αδερφός της είναι και γκέι, και αυτοαποκαλούμενος «σύμμαχος των τρανς». Έχει επικριθεί αρκετές φορές από το υπερ-συντηρητικό κομμάτι του Συντηρητικού Κόμματος (!), ως «πολύ υπέρ των δικαιωμάτων των διεμφυλικών». Θα δούμε πώς θα εκτιμηθεί αυτό από τις τάσεις στο κόμμα. Αυτό, οπωσδήποτε θα «ανέβει» πιο πολύ στην κούρσα προς την ηγεσία, δεδομένου ότι η δική της λεπτή προσέγγιση στο θέμα όταν συζητείτο στη Βουλή ο Νόμος Αναγνώρισης Φύλου, ήταν ότι «οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, και οι τρανς άνδρες άνδρες»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...