437
Η νέα θεραπεία υπόσχεται εξαφάνιση των ουλών και αποκατάσταση του δέρματος στην αρχική του μορφή | Shutterstock

Πειραματική θεραπεία εξαφανίζει τις ουλές από το δέρμα!

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 22:49
Η νέα θεραπεία υπόσχεται εξαφάνιση των ουλών και αποκατάσταση του δέρματος στην αρχική του μορφή
|Shutterstock

Πειραματική θεραπεία εξαφανίζει τις ουλές από το δέρμα!

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 22:49

Μοιάζει με σκηνή επιστημονικής φαντασίας, αλλά η επούλωση τραυμάτων, χωρίς να μένει καμία ουλή, ίσως σύντομα γίνει πραγματικότητα. Δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science» αναφέρουν ότι εντόπισαν τα μοριακά σήματα που προκαλούν τον σχηματισμό ουλών και βρήκαν έναν τρόπο, και μάλιστα εύκολο, να μπλοκάρουν αυτά τα σήματα.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times οι δοκιμές που πραγματοποιήσαν οι ερευνητές σε ποντίκια ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Χρησιμοποίησαν τη βερτεπορφίνη, μια ουσία που αποτελεί εδώ και 20 χρόνια τη βάση θεραπειών για μια σοβαρή πάθηση της όρασης, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Στα πειράματα που έγιναν η έγχυση της βερτεπορφίνης στην άκρη μιας ουλής είχε ως αποτέλεσμα, όταν η πληγή έκλεισε, το δέρμα να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από το τραύμα. Τίποτε δεν θύμιζε ότι βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο κάποια πληγή.

Την έρευνα διεξάγουν ο δρ Μάικλ Λονγκάκερ, αντιπρόεδρος του Τμήματος Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, και ο δρ Τζέφρι Γκάρτνερ, αντιπρόεδρος του Τμήματος Χειρουργικής Καινοτομίας του πανεπιστημίου. Οι δύο ερευνητές συνεχίζουν τα πειράματα σε χοίρους, το δέρμα των οποίων είναι το πιο κοντινό στο ζωικό βασίλειο με αυτό του ανθρώπου.

Οι πρώτες δοκιμές της βερτεπορφίνης στους χοίρους, ακόμη και σε μεγάλα τραύματα, μήκους οκτώ εκατοστών και διαμέτρου όσο ένας αντίχειρας, είχαν και πάλι εξαιρετικά αποτελέσματα επούλωσης. Πολλοί επιστήμονες χαιρέτισαν αυτή την εξέλιξη αναφέροντας ότι είναι πολύ σημαντική.

Σπριντ για νέα πειράματα και άδεια

Οι δύο ερευνητές ευελπιστούν τώρα ότι θα καταφέρουν να πάρουν άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) για να ξεκινήσουν σε λίγους μήνες δοκιμές της θεραπείας που ανέπτυξαν σε μωρά με χειλεοσχιστία και υπερωιοσχιστία, δύο είδη δυσμορφίας στα χείλη. «Η ταχύτητα εφαρμογής της θεραπείας, αν αυτή αποδειχθεί αποτελεσματική, και ασφαλής είναι πολύ σημαντική. Δεν θα πρέπει να περάσουν δέκα έτη μέχρι να επιτραπεί η χρήση της» δηλώνει ο δρ Λονγκάκερ. Αν και η βερτεπορφίνη κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο και μπορεί να συνταγογραφηθεί ακόμη και για μη εγκεκριμένες ιατρικές χρήσεις, εν τούτοις οι δύο ερευνητές θέλουν να πάρουν την άδεια της FDA πριν ξεκινήσουν θεραπείες σε ανθρώπους.

«Προφανώς θέλουμε να βοηθήσουμε ασθενείς όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιο ότι το φάρμακο αυτό είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Η ιστορία έχει δείξει ότι πολλές φορές φάρμακα που ήταν αποτελεσματικά στα ζώα, δεν ήταν τελικά για τους ανθρώπους» τονίζουν οι δύο ερευνητές.

Αν τελικά το φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές, θα δώσει ελπίδα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που για διαφόρους λόγους (ατυχήματα, εγκαύματα, χειρουργικές επεμβάσεις κ.ά.) έχουν ουλές στο σώμα τους, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο αισθητικού χαρακτήρα πρόβλημα, αλλά προκαλούν σε πολλές περιπτώσεις φαγούρα, ακόμη και πόνο, σε όσους τις φέρουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News