299
Ισως η άνοια δεν είναι «προνόμιο» μόνο του ανθρώπου, σύμφωνα με έρευνα που βασίστηκε σε ανάλυση εγκεφάλου δελφινιών | Bruce Bennett/Getty Images

Παθαίνουν και τα δελφίνια Αλτσχάιμερ;

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 17:09
Ισως η άνοια δεν είναι «προνόμιο» μόνο του ανθρώπου, σύμφωνα με έρευνα που βασίστηκε σε ανάλυση εγκεφάλου δελφινιών
|Bruce Bennett/Getty Images

Παθαίνουν και τα δελφίνια Αλτσχάιμερ;

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 17:09

Τα υγιή δελφίνια, αλλά και μεγαλύτερα κήτη, όπως οι φάλαινες, μπορεί να εγκλωβιστούν σε ρηχά νερά ακολουθώντας έναν ηγέτη που πάσχει από πάθηση παρόμοια με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Aυτό διατείνεται μελέτη που βασίστηκε στην ανάλυση εγκεφάλου δελφινιών τα οποία βρέθηκαν νεκρά σε ακτές της Σκωτίας.

Τα ευρήματα, λοιπόν, υποστηρίζουν τη θεωρία του ασθενούς και αποπροσανατολισμένου λόγω άνοιας ηγέτη του θαλασσίου κοπαδιού.

«Στους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ, η επίγνωση χρόνου και χώρου επηρεάζεται σοβαρά» δήλωσε ο δρ Μαρκ Νταγκλίς του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Αυτό μένει να διερευνηθεί περαιτέρω, ωστόσο υπάρχει κάτι ανάλογο στα δελφίνια, κάτι που εξηγεί τη μαζική προσάραξή τους στα αβαθή».

Τα ακριβή αίτια της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ακόμα άγνωστα, αλλά τα βιολογικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μη φυσιολογικές ομάδες «κολλωδών» πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, γνωστές ως αμυλοειδείς πλάκες. Τρία θαλάσσια ζώα που πέθαναν στις ακτές της Σκωτίας, δύο δελφίνια και μία φάλαινα, είχαν αμυλοειδείς πλάκες, καθώς και μια πρωτεΐνη που ονομάζεται φωσφορυλιωμένη ταυ και αποτελεί και αυτή σημάδι της νόσου.

Για να διαγνώσουν Αλτσχάιμερ, οι γιατροί πρέπει επίσης να παρατηρήσουν γνωστική έκπτωση. Οι ερευνητές δεν είναι, βέβαια, σε θέση να πουν αν τα δελφίνια υπέφεραν από κάτι παρόμοιο, όμως οι βιολογικές αλλαγές τους πιστοποιούν την εκφυλιστική κατάσταση.

Στο ρεπορτάζ που φιλοξένησαν οι λονδρέζικοι Times, o Νταγκλίς είπε ότι η παθολογία του εγκεφάλου των κητών είναι παρόμοια με του ανθρώπου που πάσχει από Αλτσχάιμερ και ότι πρέπει να ερευνηθεί περισσότερο το φαινόμενο, ώστε να μάθουμε τι ακριβώς παθαίνουν τα συγκεκριμένα ζώα.

Προηγούμενη μελέτη, δημοσιευμένη το 2018, είχε βρει μικρές αμυλοειδείς πλάκες σε τρία ραβδωτά δελφίνια που είχαν αποκλειστεί στην Ισπανία. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Neuroscience, εξέτασε περισσότερα είδη και εντόπισε περαιτέρω σημάδια της νόσου. Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι και άλλα ζώα μπορεί να πάσχουν από κάτι περίπου ισοδύναμο με την ανθρώπινη άνοια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...