466
| Shuttestock

Παθαίνουν και οι άνδρες καρκίνο του μαστού;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 20 Σεπτεμβρίου 2022, 15:04

Παθαίνουν και οι άνδρες καρκίνο του μαστού;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 20 Σεπτεμβρίου 2022, 15:04

Μπορεί στους ιατρικούς κύκλους να μην προκάλεσε απολύτως καμία εντύπωση, όμως η αποκάλυψη του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρου Καράογλου (εδώ), ότι έχει καρκίνο του μαστού, έκανε πολλούς να διερωτώνται, «παθαίνουν κι άνδρες καρκίνο του μαστού»;

«Φυσικά», απαντά στο Protagon ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και μάλιστα μπορεί να είναι και πιο επικίνδυνος, διότι οι άνδρες ντρέπονται, δεν πηγαίνουν στον γιατρό και η νόσος δυστυχώς εξελίσσεται.

Ο ίδιος, απαντά σε πέντε βασικές ερωτήσεις για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού στον άνδρα.

Πόσο σπάνιος είναι ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες;

Δυστυχώς δεν είναι σπάνιος, αλλά σχετικά συχνός. Ενας στους 100 καρκίνους που εμφανίζονται στους άνδρες αφορά τον μαστό. Την ίδια στιγμή, ένας στους 100 καρκίνους του μαστού στην Ελλάδα, αφορά άνδρα και όχι γυναίκα.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του;

Οι γυναίκες έχουν ενημέρωση και είναι πολύ τυπικές με τη μαστογραφία και γενικότερα με τις προληπτικές εξετάσεις που έχουν να κάνουν για τον μαστό τους. Στους άνδρες, το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι συχνά η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση, διότι ντρέπονται να πάνε έγκαιρα στον γιατρό.

Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ιδιαιτερότητες στη διάγνωση και θεραπεία σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι στους άνδρες το πιο έντονο κλινικό σημείο είναι ότι τραβάει τη θηλή προς τα μέσα και την πρήζει.

Αρα, έχουμε διογκωμένη θηλή και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει αίμα στην περιοχή. Επίσης, αν ο ασθενής ψηλαφήσει το σημείο, πιθανότατα θα πιάσει κάτι σχετικά σκληρό, που είναι ο όγκος.

Επίσης και στους άνδρες μπορεί να δώσει μεταστάσεις στους λεμφαδένες. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα η διάγνωση και να ξεκινήσει η θεραπεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση και ποιες θεραπευτικές μέθοδοι ακολουθούνται;

Οπως και η γυναίκα, έτσι και ο άνδρας θα πρέπει, μετά την κλινική εξέταση από τον γιατρό, να υποβληθεί σε μαστογραφία, υπερηχογράφημα και παρακέντηση.

Η θεραπεία, κατά κανόνα, είναι μαστεκτομή και ο χειρουργός δεν έχει μεγάλο περιθώριο να αφήσει υγιή ιστό, όπως συμβαίνει με τις γυναίκες.

Αυτό που αφαιρούμε, στο πλαίσιο της χειρουργικής επέμβασης, είναι η θηλή, με λίπος και ιστούς. Και φυσικά αν υπάρχει μετάσταση, αφαιρούνται και οι λεμφαδένες.

Μετά, συνήθως, ακολουθεί χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία, ανάλογα με την περίπτωση.

Σε τι γιατρό θα πρέπει να πάει ο άνδρας

Ο γιατρός που θα ασχοληθεί με τον ανδρικό μαστό, είναι ο χειρουργός που είναι εξειδικευμένος στον μαστό. Είναι ο ίδιος που χειρουργεί και τις γυναίκες, ασχέτως αν οι γυναίκες πολλές φορές διαγιγνώσκονται από τον γυναικολόγο τους, λόγω στενού δεσμού.

Τι ποσοστό επιβίωσης υπάρχει;

Τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ καλά, στην περίπτωση όμως που πάει νωρίς στον γιατρό, μόλις δει τα πρώτα συμπτώματα. Δηλαδή όσο νωρίτερα πάει κάποιος στον γιατρό και ξεκινήσει τη θεραπεία του, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες πλήρους ίασης. Ως Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία το σύνθημά μας είναι «τον καρκίνο του μαστού δεν τον φοβόμαστε, τον σεβόμαστε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...