339
Ο κιμάς που έχει μεγαλώσει στο εργαστήριο θα είναι στην καθημερινότητά μας μέχρι το 2040 | Sutterstock

Παράδοξο; Σε 20 χρόνια θα τρώμε μόνο φυτικό… κρέας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2019, 19:31
Ο κιμάς που έχει μεγαλώσει στο εργαστήριο θα είναι στην καθημερινότητά μας μέχρι το 2040
|Sutterstock

Παράδοξο; Σε 20 χρόνια θα τρώμε μόνο φυτικό… κρέας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2019, 19:31

Μπορεί η σόγια να μην «έπιασε» αρκετά ως εναλλακτική του κρέατος, όμως οι επιστήμονες έχουν κάνει ήδη αρκετά βήματα για να φέρουν φυτικά προϊόντα, γευστικά πολύ κοντά στο κρέας.

Σύμφωνα με την πολυεθνική εταιρεία συμβούλων AT Kearney, η μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος που θα καταναλώνεται το 2040 δεν θα προέρχεται από σφάγια αλλά από κρέας που θα αναπτύσσεται σε εργαστηριακό περιβάλλον ή θα προέρχεται από φυτικές πρώτες ύλες, όπως αναφέρει ο Guardian.

«Η μεγάλης κλίμακας κτηνοτροφία θεωρείται από πολλούς αναγκαίο κακό» αναφέρει η έκθεση, τα αποτελέσματα της οποία βασίστηκαν σε συνεντεύξεις ανθρώπων που βρίσκονται στην αιχμή της συγκεκριμένης τεχνολογίας. «Με τα πλεονεκτήματα του νέου τύπου κρέατος, σε γεύση, υφή και διατροφικά συστατικά, που έχει εξελιχθεί λόγω της υψηλής ζήτησης των κινημάτων βίγκαν και βετζετέριαν, είναι θέμα χρόνου τα εναλλακτικά προϊόντα να κατακλύσουν την αγορά, καταλαμβάνοντας ένα σημαντικό μερίδιο» αναφέρει η έκθεση.

Η συμβατική αγορά κρέατος σφαγιάζει δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο, και τα μετατρέπει σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, οι μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνειδητοποιήσαμε μέσα από τις έρευνες, δεν επιτρέπουν άλλο περιθώριο κέρδους στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Εταιρείες όπως η Beyond Meat του Μπιλ Γκέιτς, η Impossible Foods και η Just Foods, που χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά και παρασκευάζουν μπέργκερ με φυτικό μπιφτέκι, και ομελέτες χωρίς αβγό, αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Φυτικά μπιφτέκια που μιμούνται τα βοδινά, από την εταιρεία Beyond Meat, του Μπιλ Γκέιτς

Αλλες εταιρείες δημιουργούν κρέας σε δοκιμαστικούς δίσκους στα εργαστήρια, βάζοντας τη «μαγιά» και αφήνοντας να δημιουργηθεί πραγματικό πλην τεχνητό κρέας στο εργαστήριο. Βέβαια, το κρέας εργαστηρίου δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά, σύμφωνα όμως την έκθεση της AT Kearney, όχι απλώς θα φτάσει στα σούπερ μάρκετ, αλλά θα κυριαρχήσει και ως προϊόν, καθώς είναι πολύ πιο κοντά στη γεύση, στο άρωμα και στην υφή του φυσικού κρέατος από ότι είναι τα φυτικά υποκατάστατα.

Οπως προβλέπουν οι ειδικοί, το 2040 το καλλιεργημένο στο εργαστήριο κρέας θα έχει μερίδιο αγοράς που θα φθάνει το 35%, ενώ το φυτικό κρέας θα φτάνει μόλις το 25%. Το υπόλοιπο 40% θα είναι κρέας από ζώα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News