567
Κάθε χρόνο καταγράφονται έως και 400 εκατομμύρια κρούσματα Δάγκειου Πυρετού, που μεταδίδεται από τα κουνούπια | Shutterstock

Παγκόσμιος συναγερμός για τον Δάγκειο Πυρετό, εγκρίθηκε νέο εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2024, 14:21
Κάθε χρόνο καταγράφονται έως και 400 εκατομμύρια κρούσματα Δάγκειου Πυρετού, που μεταδίδεται από τα κουνούπια
|Shutterstock

Παγκόσμιος συναγερμός για τον Δάγκειο Πυρετό, εγκρίθηκε νέο εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2024, 14:21

Ένα νέο εμβόλιο για τον Δάγκειο Πυρετό -που μεταδίδεται από τα κουνούπια- ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Είναι το δεύτερο που εγκρίνει ο Οργανισμός για τη νόσο και περιέχει εξασθενημένα στελέχη των τεσσάρων τύπων του ιού που προκαλούν τον Δάγκειο Πυρετό. Το TAK-003 αναπτύχθηκε από την ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Takeda.

Οπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, συνιστά τη χρήση του TAK-003 σε παιδιά ηλικίας 6-16 ετών που ζουν σε περιοχές με υψηλή επιβάρυνση από τη νοσο. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται σε πρόγραμμα 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 3 μηνών μεταξύ των δόσεων.

«Η έγκριση του TAK-003 είναι ένα σημαντικό βήμα για την διεύρυνση της παγκόσμιας πρόσβασης στα εμβόλια για τον Δάγκειο Πυρετό, καθώς είναι πλέον επιλέξιμο για προμήθεια από υπηρεσίες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων της UNICEF και του PAHO. Τώρα έχουμε δύο εμβόλια και ελπίζουμε σύντομα να υπάρξουν και άλλα ώστε να να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια θα φτάσουν σε όλες τις κοινότητες που το χρειάζονται», δήλωσε ο Δρ Ροτζέριο Γκασπάρ, Διευθυντής Εγκρίσεων του ΠΟΥ.

Υγειονομικός συναγερμός για την δραματική αύξηση των κρουσμάτων

Ο Δάγκειος Πυρετός είναι η πιο σημαντική ιογενής νόσος που μεταδίδεται από τα κουνούπια, σε παγκόσμιο επίπεδο, με έως και 400 εκατ. κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως. Eνδημεί σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, σε αστικές και ημι-αστικές περιοχές, στην αμερικανική ήπειρο, την Καραϊβική, την Ασία, την Αφρική και τον Δυτικό Ειρηνικό, περιοχές όπου ζουν πάνω από 3,8 δισ. άνθρωποι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφεται την τελευταία διετία δραματική αύξηση των κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού, έχοντας σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα δημόσιας υγείας.

Στην Ευρώπη, ο Δάγκειος αποτελεί μετά την ελονοσία την δεύτερη συχνότερη αιτία εμπυρέτης λοίμωξης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τροπικές-υποτροπικές χώρες. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, σε χώρες της νότιας Ευρώπης (κυρίως Γαλλία και Ιταλία) καταγράφηκαν κατ’ εξακολούθηση συμβάντα εγχώριας μετάδοσης Δάγκειου πυρετού από κουνούπια «τίγρεις» τα οποία μολύνθηκαν από μεταδοτικούς ταξιδιώτες.

Ο Δάγκειος Πυρετός προκαλέι ήπιο εμπύρετο σύνδρομο (με πιθανά συνοδά συμπτώματα: κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, εξάνθημα, ναυτία, εμέτους) αλλά σε περίπου 5% υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές (με αιμορραγικές εκδηλώσεις ή και κυκλοφορική καταπληξία) οι οποίες μπορεί να απειλήσουν τη ζωή.

Προειδοποιήσεις ΕΟΔΥ – κίνδυνος εγχώριας μετάδοσης

Στις 30 Απριλίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης Δάγκειου πυρετού σε άτομα που ταξιδεύουν, επισκέπτονται ή διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδημεί η νόσος και συνέστησε μέτρα πρόληψης.

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί μόνο εισαγόμενα περιστατικά, που αφορούσαν ταξιδιώτες, αλλά ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος και τοπικής εγχώριας μετάδοσης.

Το κουνούπι Aedes aegypti, που είναι ο βασικός διαβιβαστής αυτού του ιού (και άλλων) παγκοσμίως, δεν είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα. Όμως έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) που είναι δευτερεύων διαβιβαστής.

Μέτρα προφύλαξης

Τα συγκεκριμένα κουνούπια τσιμπούν κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μεγαλύτερη δραστηριότητα το πρωί και αργά το μεσημέρι/απόγευμα έως το σούρουπο.

Για όσους ταξιδεύουν σε περιοχές όπου ενδημεί ο ιός του Δάγκειου Πυρετού ο ΕΟΔΥ συστήνει: σχολαστικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και συγκεκριμένα: ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα, εντομοαπωθητικά σώματος, χρήση σήτας και κουνουπιέρας

Τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή, ακόμη και αν δεν εκδηλωθούν συμπτώματα. Αυτό διότι ακόμη και αν η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική, μπορεί να μεταδοθεί. Δεν συζητείται η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά η μετάδοση από τον ασθενή στα κουνούπια τα οποία με τη σειρά τους θα μεταδώσουν τη νόσο σε άλλα άτομα.

Συνιστάται φυσικά και άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας με αναφορά στο ταξίδι εφόσον εμφανιστούν συμπτώματα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...