1051
Ουκρανός μαχητής που εκπαιδεύεται έξω από το Κίεβο | Oleg Pereverzev/NurPhoto via Getty Images

Oυκρανοί αντάρτες πίσω από τις γραμμές του εχθρού

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2022, 15:30
Ουκρανός μαχητής που εκπαιδεύεται έξω από το Κίεβο
|Oleg Pereverzev/NurPhoto via Getty Images

Oυκρανοί αντάρτες πίσω από τις γραμμές του εχθρού

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2022, 15:30

Κινούνται αθόρυβα σε σκοτεινούς δρόμους και τοποθετούν εκρηκτικούς μηχανισμούς, εντοπίζουν στόχους για το ουκρανικό πυροβολικό και τις ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς που παρείχαν στο Κίεβο οι ΗΠΑ, ανατινάζουν σιδηροδρομικές γραμμές και εκτελούν Ουκρανούς που θεωρούν ότι συνεργάζονται με τους εισβολείς. Οι παρτιζάνοι της Ουκρανίας επιχειρούν κατά μήκος των γραμμών του εχθρού εδώ και καιρό αλλά τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να διαδραματίζουν ακόμη πιο καίριο ρόλο στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται στην πατρίδα τους, συνδράμοντας τον ουκρανικό στρατό να καταφέρει ισχυρά  πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους και θεωρούνταν ασφαλείς.

«Ολοένα περισσότερο η Ουκρανία μάχεται ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, είτε χρησιμοποιώντας επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες, όπως αυτή στην οποία αποδόθηκε την Τρίτη μια τεράστια έκρηξη σε ρωσική αποθήκη πυρομαχικών στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας, είτε αναπτύσσοντας ένα υπόγειο δίκτυο ανταρτών», αναφέρει στην ανταπόκρισή του από τη Ζαπορίζια ο Αντριου Κράμερ των New York Times.

Σύμφωνα με δηλώσεις ουκρανών αξιωματούχων, παρτιζάνοι συνέβαλαν και στο πλήγμα που κατάφεραν οι ουκρανικές δυνάμεις σε ρωσική αεροπορική βάση, επίσης στην Κριμαία, καταστρέφοντας οκτώ μαχητικά αεροσκάφη.

«Ο στόχος είναι να δείξουμε στους κατακτητές ότι δεν βρίσκονται στην πατρίδα τους, ότι δεν πρέπει να εγκατασταθούν, ότι δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχα», εξήγησε στον Κράμερ ένας αντάρτης, διατηρώντας, για ευνόητους λόγους, την ανωνυμία του και αποκαλύπτοντας μόνον το ψευδώνυμό του, «Σβαρόγκ», το οποίο υιοθέτησε προς τιμή του θεού της φωτιάς στη σλαβική μυθολογία.

Πρόσφατα ο ουκρανικός στρατός παρείχε στον «Σβαρόγκ» και σε άλλους παρτιζάνους άδεια να δίνουν συνεντεύξεις, αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά, επιδιώκοντας, έτσι, να αναδείξει την απειλή που αποτελούν οι αντάρτες της Ουκρανίας για της ρωσικές δυνάμεις αλλά και το γεγονός πως το Κίεβο αξιοποιεί πλήρως όλο το έμψυχο υλικό που διαθέτει στο πλαίσιο του πολέμου.

«Οι μαρτυρίες τους για τις επιθέσεις δεν μπορούσαν να επαληθευτούν πλήρως, αλλά ήταν σύμφωνες με αναφορές στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και με περιγραφές Ουκρανών που είχαν πρόσφατα εγκαταλείψει κατεχόμενες από τους Ρώσους περιοχές», αναφέρει ο αμερικανός απεσταλμένος, ο οποίος με τον «Σβαρόγκ» συναντήθηκε σε ένα γεωργιανό εστιατόριο της Ζαπορίζια η οποία εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς και βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της κατεχόμενης από τους Ρώσους Μελιτόπολης, όπου δρα κυρίως το τελευταίο διάστημα.

Ασκηση για νεοσύλλεκτους με φωτογραφίες του Πούτιν, σε πεδίο βολής στην περιοχή του Χάρκοβο (REUTERS/Marko Djurica)

Συνομιλώντας με τον Κράμερ αποκάλυψε πως ο ουκρανικός στρατός άρχισε να εκπαιδεύει αντάρτες τους μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή, καθώς η Μόσχα συγκέντρωνε στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία ενώ η εν λόγω πρωτοβουλία άρχισε να αποδίδει καρπούς τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων στον Νότο.

Η δράση των ανταρτών εντείνεται μέρα με τη μέρα, καθώς επιχειρούν μυστικά σε περιβάλλοντα τα οποία γνωρίζουν καλά – τοποθετώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αυτοκίνητα, στήνοντας παγίδες, εκτελώντας ανθρώπους.

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου ο «Σβαρόγκ» συμμετείχε τακτικά σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης του «Δεξιού Τομέα» και του «Εθνικού Σώματος» (αποτελεί παρακλάδι του Τάγματος Αζόφ), δύο εκ των δεκάδων πολιτικών σχημάτων/παραστρατιωτικών οργανώσεων που έτρεχαν προγράμματα εκπαίδευσης πολιτών ανά την Ουκρανία κατά τον οκταετή πόλεμο με τους υποστηριζόμενους από τη Μόσχα αυτονομιστές.

Ενα μυστικό και πιο δομημένο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης, κατέστρωσαν οι Δυνάμεις Ειδικών Αποστολών της Ουκρανίας, εστιάζοντας κυρίως στις δολιοφθορές και προβαίνοντας στην αποθήκευση όπλων και πυρομαχικών εν αναμονή της επίθεσης της Ρωσίας. Μετά την εισβολή, ο «Σβαρόγκ» οδηγήθηκε σε μια κρύπτη, έξω από την Μελιτόπολη, όπου βρήκε εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές, έναν εκτοξευτήρα χειροβομβίδων και δύο πιστόλια με σιγαστήρες. Εκτοτε η Μελιτόπολη, όπου δρα ο ουκρανός παρτιζάνος, κατέστη σταδιακά κέντρο της ουκρανικής αντίστασης κατά των Ρώσων.

Πρόσφατα οι ουκρανοί αντάρτες είχαν ένα σερί επτά επιθέσεων (με εκρηκτικά), στην κατεχόμενη πόλη, όπως ανακοίνωσε ο εξόριστος δήμαρχός της Ιβάν Φεντόροφ, εξαίροντας τη δράση των ανταρτών στα ουκρανικά ΜΜΕ. Την άνοιξη ο «Σβαρόγκ», μαζί με άλλα μέλη του πυρήνα της Μελιτόπολης, εισήλθαν μυστικά στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας για να παγιδεύσουν ένα αυτοκίνητο στο πάρκινγκ ενός αστυνομικού τμήματος που ελέγχεται από τους Ρώσους. «Οποιοσδήποτε επρόκειτο να οδηγήσει εκείνο το αυτοκίνητο θα ήταν ένας προδότης», ανέφερε στον απεσταλμένο των New York Times, αποκαλύπτοντας πως η πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού είχε ως αποτέλεσμα να χάσει της ζωή του ένας αστυνομικός και να τραυματιστεί ένας άλλος.

Καπνός και φλόγες υψώνονται από τις εκρήξεις στην κοντινή ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία. Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, οι ντόπιοι αντάρτες συμμετείχαν στην επίθεση (REUTERS)

Την προηγούμενη εβδομάδα στο στόχαστρο των ουκρανών παρτιζάνων βρέθηκε (ως ύποπτος για προπαγάνδα υπέρ της Ρωσίας) ο Ολεγκ Σοστάκ, ένας Ουκρανός που εγγράφηκε στο παράρτημα της Ενωμένης Ρωσίας (του κόμματος του Πούτιν) στη Μελιτόπολη.

Συμπολεμιστές του Σβαρόγκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω επιχείρηση, παγίδευσαν το αυτοκίνητό του. Κατά την έκρηξη ο ουκρανός προδότης τραυματίστηκε, δίχως, όμως, να χάσει τη ζωή του, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Φεντόροφ και περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες. «Το εάν οι στόχοι επιβιώνουν ή πεθαίνουν στις επιθέσεις, είναι λιγότερο σημαντικό από το μήνυμα που στέλνουν με κάθε πλήγμα: “Δεν είστε ποτέ ασφαλείς», συνοψίζει ο αμερικανός απεσταλμένος στη Ζαπορίζια.

«Είναι τρομακτικοί αυτοί οι ουκρανοί παρτιζάνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Ομως είναι τρομακτικοί μόνο για τους κατακτητές» και όσους θεωρούνται προδότες: αστυνομικοί, δημοτικοί και περιφερειακοί κυβερνητικοί υπάλληλοι αλλά και δάσκαλοι που αποδέχονται να υιοθετήσουν το ρωσικό πρόγραμμα διδασκαλίας, σύμφωνα με τον «Σβαρόγκ» και έναν άλλο αντάρτη που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Βίκινγκ». Οι δύο ουκρανοί παρτιζάνοι σημείωσαν επίσης πως από όλους όσοι συνεργάζονται με τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής ως προδότες δεν βλέπουν μόνον τους γιατρούς, τους πυροσβέστες και τους υπαλλήλους των εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Λόγω του επικείμενου ανοίγματος των σχολείων, τον επόμενο μήνα, τις τελευταίες ημέρες οι αντάρτες έχουν αρχίσει να εστιάζουν την προσοχή τους στους δασκάλους. «Οι Ρώσοι θέλουν να διδάξουν το πρόγραμμά τους, όχι την αλήθεια», είπε ο Βίκινγκ. «Ενα παιδί είναι ευάλωτο στην προπαγάνδα και αν μεγαλώσει με αυτό το πρόγραμμα θα καταστεί ηλίθιο, όπως είναι οι Ρώσοι. Ενας δάσκαλος που αποδέχεται να το ακολουθήσει είναι συνεργάτης (των Ρώσων)», συμπλήρωσε.

Ομως οι παρτιζάνοι δεν σκοπεύουν να αρχίσουν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά δασκάλων. Αυτό που επιδιώκουν είναι να αποτρέψουν τη συνεργασία τους με τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής, ασκώντας ψυχολογική, κυρίως, πίεση. Πρόσφατα ανάρτησαν σε κεντρικό σημείο της Μελιτόπολης ένα πίνακα με ονόματα και φωτογραφίες διευθυντών που σχεδιάζουν να ανοίξουν τα σχολεία τους τον Σεπτέμβριο, προειδοποιώντας τους πως «για τη συνεργασία με τους Ρώσους, θα υπάρξουν αντίποινα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News