229
Πόλεις με φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια που θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους | SOM

Ουρανοξύστες-«δέντρα» κατά της κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 22:09
Πόλεις με φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια που θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους
|SOM

Ουρανοξύστες-«δέντρα» κατά της κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 22:09

H αρχιτεκτονική εταιρεία Skidmore, Owings & Merrill, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις ΗΠΑ, παρουσίασε τα σχέδια ενός νέου ουρανοξύστη. Το κτίριο ονομάστηκε «Αστική σεκόγια» και είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί όπως και η αληθινή σεκόγια, συλλέγοντας τον άνθρακα και φιλτράροντας τον αέρα που υπάρχει γύρω του. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα newatlas.com  ο ουρανοξύστης θα αποτελείται από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως ξύλο και βιοτσιμέντο διαφόρων τύπων, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, θα διαθέτει τεχνολογία απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα. Θα απορροφά μέχρι και 1.000 τόνους ετησίως, ποσότητα ίση με αυτή που απορροφούν περίπου 50.000 δέντρα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

«Ο άνθρακας που θα απορροφά το κτίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια σε διάφορες εργοστασιακές εφαρμογές, με διττή ωφέλεια: πρώτον, αναπτύσσοντας έναν οικονομικό τομέα που θα ασχολείται με την απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και, δεύτερον, δημιουργώντας έναν κύκλο άνθρακα που θα προσφέρει οφέλη και όχι προβλήματα στην ανθρωπότητα» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Skidmore, Owings & Merrill.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα ενδιαφέρον αλλά και φιλόδοξο εγχείρημα, όπως άλλα παρόμοια που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις κατασκευές κτιρίων. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για διαφόρους λόγους να δούμε σύντομα τέτοιου είδους κτίρια, τουλάχιστον όχι σε μαζική έκταση.

Κτιριακές…  σεκόγιες υπόσχονται να λειτουργούν όπως και οι αληθινές /SOM

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News