Εγκρίθηκε, επιτέλους, από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων το πακέτο στρατιωτικής, κυρίως, βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 61 δισ. δολαρίων. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπευσε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του και να ευχαριστεί την Αμερική. «Το ζωτικής σημασίας νομοσχέδιο βοήθειας των ΗΠΑ […] θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει τα κράτη μας να καταστούν ισχυρότερα. Η ειρήνη και η ασφάλεια μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της ισχύος», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Χ το βράδυ του Σαββάτου.
Πρακτικά, όμως, τι θα μπορούσε να σημαίνει η αμερικανική βοήθεια για τον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται στη χώρα; Το ερώτημα θέτει o Νταν Σάμπαγκ του Guardian σε ανταπόκρισή του από το Κίεβο, απαντώντας με μια σειρά από υποερωτήσεις.
Πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα για τους Ουκρανούς χάρη στον επιπλέον εξοπλισμό;
Οπως εξηγεί ο βρετανός δημοσιογράφος, με ειδίκευση στην άμυνα και στην ασφάλεια, η Ουκρανία αγωνίζεται μέχρις εσχάτων ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, εδώ και μήνες πλέον, από τότε που η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ουσιαστικά εξαντλήθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει το πυροβολικό. Τον Φεβρουάριο οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη Αβντιίβκα στο Ντονμπάς ενώ τώρα δέχονται ισχυρές πιέσεις στο Τσάσιβ Γιαρ, επίσης στο Ντονμπάς.
Οι ρωσικές δυνάμεις υπερείχαν των Ουκρανών στο πυροβολικό με αναλογία πέντε προς ένα ενώ τώρα αυτή η αναλογία είναι δέκα προς ένα, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το ουκρανικό πυροβολικό αδυνατεί ολοένα περισσότερο να εμποδίζει τις ρωσικές δυνάμεις να συγκεντρώνονται πριν από χερσαίες επιθέσεις. Ουκρανοί πυροβολητές έχουν αναφέρει πως έφτασαν στο σημείο να εκτοξεύουν καπνογόνα, ευελπιστώντας να… τρομάξουν τους Ρώσους, καθώς είχαν ξεμείνει από οβίδες.
Ταυτόχρονα σημαντικές ελλείψεις αντιμετωπίζει και η αεράμυνα της Ουκρανίας, λόγω της έλλειψης πυραύλων, γεγονός που εκθέτει τους άμαχους σε πολύ υψηλό κίνδυνο. Πλέον στο στόχαστρο της Μόσχας βρίσκονται εκ νέου ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να πλήττουν τον Μάρτιο δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή του Χαρκόβου και έναν άλλο, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, νότια του Κιέβου. Στο Χάρκοβο, μια πόλη 1,3 εκατ. κατοίκων, ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται μόλις λίγες ώρες την ημέρα και υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι το ηλεκτρικό δίκτυο ενδεχομένως να μην αντέξει, ιδιαίτερα το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα.
Πότε θα αρχίσουν να φτάνουν τα αμερικανικά όπλα στο πεδίο;
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν την Παρασκευή ότι ετοίμαζαν ένα αρχικό πακέτο που θα εγκρίνει ο Λευκός Οίκος για αποστολή στην Ουκρανία, εντός ημερών, αφού η Γερουσία επικυρώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την υπογράψει ως νόμο. Η ψηφοφορία στη Γερουσία αναμένεται την Τρίτη και το αρχικό πακέτο, πιθανότατα για την κάλυψη των ελλείψεων του πυροβολικού και της αεράμυνας, θα μπορούσε να φτάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στη συνέχεια. Μέρος των πυρομαχικών βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ουκρανία σε μία ή δύο εβδομάδες.
Ομως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι για να γίνει αισθητή η οποιαδήποτε διαφορά θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, είπε ότι «μπορεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι να δούμε σημαντικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης», ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποπειραθεί να εξαπολύσει μια εσπευσμένη χερσαία επίθεση καθώς και νέες αεροπορικές επιδρομές, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που έχει στο ανατολικό μέτωπο.
Πότε θα φτάσει στην Ουκρανία η ευρωπαϊκή συνδρομή;
Δυστυχώς για τους Ουκρανούς οι ευρωπαϊκές χώρες άργησαν να αναδιοργανώσουν τη στρατιωτική-βιομηχανική τους βάση για την υποστήριξή τους. Οπως εξηγεί ο απεσταλμένος του Guardian στο Κίεβο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου την παραγωγή ορισμένων πυρομαχικών, περιλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού, τη διαχειρίζονται κρατικές εταιρείες, τα ευρωπαϊκά κράτη βασίζονται σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, οι διαπραγματεύσεις με τις οποίες διήρκεσαν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Ωστόσο η κωλυσιεργία στο Κογκρέσο και η επακόλουθη ανησυχία είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω κινητοποίηση πολλών μερών. Μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Τσεχίας για την αγορά περισσότερων βλημάτων πυροβολικού από ουδέτερες χώρες με πλεονάζοντα αποθέματα είχε ως αποτέλεσμα να αποκτηθούν τουλάχιστον 300.000 οβίδες ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται πριν από τον Ιούνιο. Επιπλέον η Γερμανία δήλωσε πριν από μία εβδομάδα ότι θα προσφέρει στο Κίεβο ένα σύστημα αεράμυνας Patriot ενώ η Ολλανδία προσφέρθηκε να αγοράσει Patriot από χώρες που δεν επιθυμούν να τα δώσουν οι ίδιες, άμεσα, στην Ουκρανία.
Ποιος θα μπορούσε να είναι ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος στον πόλεμο;
Η Ρωσία αυξάνει επίσης τις αμυντικές της δαπάνες, έως και στο 7,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, και καινοτομεί στο πεδίο της μάχης. Η Μόσχα χρησιμοποιεί ολοένα περισσότερο απαρχαιωμένες μεν αλλά θανατηφόρες βόμβες ολίσθησης για να πλήττει την πρώτη γραμμή, από αποστάσεις που το Κίεβο δεν μπορεί να φτάσει, ενώ ουκρανοί στρατιώτες αναφέρουν ότι βρίσκονται ολοένα πιο συχνά στο στόχαστρο ενός ολοένα μεγαλύτερου αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Ρωσία υπερέχει επίσης αριθμητικά στο πεδίο, γεγονός το οποίο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί σε συνδυασμό με τον βαρύ οπλισμό που διαθέτει.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ειδικοί δεν αναμένουν σημαντικές αλλαγές υπέρ των Ουκρανών στο πεδίο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. «Το κύριο σημείο είναι ότι αυτή η χρηματοδότηση ενδέχεται φέτος να συμβάλει μόνο στην εδραίωση των θέσεων των Ουκρανών και στην έναρξη προετοιμασιών για επιχειρήσεις το 2025», δήλωσε ο Μάθιου Σάβιλ από την στρατιωτική δεξαμενή σκέψης Rusi, ενώ ο Μπεν Χότζες υποστήριξε ότι το 2024 θα είναι πιθανότατα «η χρονιά του βιομηχανικού ανταγωνισμού», κατά την οποία αμφότερες οι πλευρές επιδιώκουν να συγκεντρώσουν πόρους σε μια προσπάθεια να πετύχουν ένα αποφασιστικό πλήγμα το 2025.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News