Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν μέσω πηγών τους στα διεθνή ΜΜΕ ότι ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σχεδιάζει να ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο στη Ρωσία για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δυο τους θα συζητήσουν το ενδεχόμενο η Βόρεια Κορέα να παράσχει στη Μόσχα όπλα για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, η βρετανική Telegraph φιλοξενεί ανάλυση για όσα μπορεί να σηματοδοτούν οι επαφές Πούτιν-Κιμ για τη στρατηγική της Ρωσίας στην Ουκρανία και για το αν αυτή η εξέλιξη εγκυμονεί ευρύτερους κινδύνους για την υφήλιο.
Στο κείμενο που υπογράφει ο βρετανός απόστρατος συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ τονίζεται ότι στο σημείο όπου μαίνονται οι μάχες καθίσταται σαφές πως το σχέδιο της Μόσχας μπορεί να είναι να «περιμένει» την Ουκρανία να εξαντλήσει τις δυνάμεις της σε άνδρες, άρματα μάχης, βλήματα και πυραύλους στη λεγόμενη «γραμμή Σουροβίκιν».
Η οχύρωση αυτή, που πήρε την ονομασία της από τον σκληροτράχηλο ρώσο στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν –πρώην διοικητή των επιχειρήσεων στην Ουκρανία–, αποτελεί μια από τις πιο εκτεταμένες του είδους στη στρατιωτική ιστορία: εκτείνεται σε βάθος 30 χλμ., είναι στρωμένη με τεράστιο αριθμό ναρκών και διαθέτει, μεταξύ άλλων, εμπόδια για τα τανκς, φράγματα και χαρακώματα.
Ο βρετανός στρατιωτικός –που θήτευσε, μεταξύ άλλων, στο Αφγανιστάν το 2003– σημειώνει στην Telegraph ότι το σκεπτικό του Κρεμλίνου θα μπορούσε να είναι το εξής: Μόλις οι Δυτικά εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοπούν, η Ρωσία θα είναι σε θέση να εξαπολύσει τη δική της μεγάλη επίθεση, ίσως ήδη από τον Ιανουάριο του 2024.
Πιο αναλυτικά, εξηγεί ότι «μετά από σχεδόν δύο χρόνια μαχών που έχουν συγκριθεί περισσότερο με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρά με τον Β’, το σχέδιο αυτό θυμίζει την Kaiserschlacht (Μάχη του Κάιζερ), την εαρινή επίθεση των Γερμανών, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1918 και απώθησε τους συμμάχους, οδηγώντας στην κατάληψη περισσότερων εδαφών από όσα είχαν καταληφθεί από τις δύο πλευρές στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια του πολέμου».
Το πρόβλημα ωστόσο για τον Πούτιν είναι ότι καθώς προσπαθεί να εξουθενώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στη «γραμμή Σουροβίκιν», δαπανά τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών, ιδίως βλήματα πυροβολικού και βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά και πολύ μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης. Οπως εξηγεί ο Κεμπ, μπορεί η Ρωσία να διαθέτει μεγαλύτερες δυνατότητες στρατιωτικής παραγωγής από τις περισσότερες χώρες της Δυτικής Συμμαχίας και να συνεχίζει να κινητοποιεί δεκάδες χιλιάδες άνδρες κάθε τρίμηνο (με κυλιόμενο σύστημα), αλλά η βασική αλυσίδα παραγωγής εφοδίων της Ρωσίας δεν αρκεί. Διότι, πολύ απλά, δεν μπορεί να εξασφαλίσει στον Πούτιν επαρκές στρατιωτικό υλικό για μια νέα, μεγάλη επίθεση.
Κάπου εκεί… εμφανίζεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Και η Βόρεια Κορέα. Οπως ανέφεραν οι New York Times, «μια αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας ταξίδεψε πρόσφατα στη Ρωσία με τρένο για να σχεδιάσει την επίσκεψη του Κιμ αυτόν τον μήνα». Οι πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αναφέρουν επίσης ότι ο δικτάτορας του περίκλειστου κράτους σχεδιάζει να ταξιδέψει, πιθανότατα με τεθωρακισμένο τρένο, από την Πιονγκγιάνγκ, πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, στο Βλαδιβοστόκ για να συναντήσει τον Πούτιν στις ανατολικές ακτές της Ρωσίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η αμερικανική εφημερίδα περιγράφει το παζάρι των δύο ως εξής, με βάση πάντα τις πληροφορίες των ΗΠΑ: «Ο Πούτιν θέλει ο Κιμ να συμφωνήσει να στείλει στη Ρωσία βλήματα πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους και ο Κιμ θα ήθελε η Ρωσία να παράσχει στη Βόρεια Κορέα προηγμένη τεχνολογία για δορυφόρους και πυρηνικά υποβρύχια. Ο Κιμ ζητά επίσης επισιτιστική βοήθεια για το φτωχοποιημένο έθνος του».
Στο ρεπορτάζ τους οι NYT εκτιμούν ότι η ιδέα για την επίσκεψη του Κιμ στη Ρωσία προέκυψε από το ταξίδι του ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, στη Βόρεια Κορέα τον Ιούλιο. Ο Κιμ φέρεται να πήγε τον Σοϊγκού σε μια έκθεση οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού που περιελάμβανε βαλλιστικούς πυραύλους απαγορευμένους από τα Ηνωμένα Εθνη. Πιθανότατα η πληροφορία αυτή μεταφέρθηκε στο Κρεμλίνο και έκανε «κλικ» στον Πούτιν σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε το Κρεμλίνο να επανεκτιμήσει τη σχέση του με την Πιονγκγιάνγκ, καθώς επιδιώκει να εξασφαλίσει όπλα για να αντικαταστήσει τα αποθέματα που εξαντλούνται» αναφέρει σε ανάλυση του ο Guardian. Ο δημοσιογράφος Τζάστιν ΜακΚάρι θυμίζει ότι «η απόφαση της Ρωσίας να στραφεί προς τη Βόρεια Κορέα για όπλα αποτελεί ένδειξη της ταχείας μεταβολής της δυναμικής στις σχέσεις των δύο χωρών από τότε που ο παππούς του Κιμ, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ίδρυσε τη Βόρεια Κορέα το 1948, με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ενωσης.
»Η Βόρεια Κορέα έλαβε αργότερα υποστήριξη από το Πεκίνο και τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, από το 1950 ως το 1953, και εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη σοβιετική βοήθεια για δεκαετίες. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης τη δεκαετία του 1990 έπαιξε ρόλο στον θανατηφόρο λιμό στη Βόρεια Κορέα, κατά τον οποίο πέθαναν έως και τρία εκατομμύρια άνθρωποι».
Το πλάνο του Πούτιν
Ο Ρίτσαρντ Κεμπ στην ανάλυσή του στην Telegraph υπό τον τίτλο «Ο Πούτιν αναπτύσσει ένα υποχθόνιο σχέδιο για τη νίκη», σκιαγραφεί περισσότερες λεπτομέρειες για τις συναλλαγές και τις υπόγειες διαδρομές μεταξύ του Κρεμλίνου και του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας:
- Το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ στέλνει μεγάλες ποσότητες βλημάτων και πυραύλων στη Ρωσία εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, με πολλές από τις αποστολές να οργανώνονται από την Ομάδα Βάγκνερ του «αείμνηστου Γεβγκένι Πριγκόζιν».
- Ο Σοϊγκού, κατά το ταξίδι του στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο ανάκαλυψε «μια σπηλιά του Αλαντίν» με στρατιωτικό υλικό, καθώς η Βόρεια Κορέα διατηρεί τεράστια αποθέματα βαρέων όπλων και πυρομαχικών πυροβολικού. Πολλά από αυτά είναι παλιά και αναξιόπιστα, αλλά αυτό δεν θα έχει και τόση σημασία αν η Ρωσία βασιστεί στην απόλυτη αριθμητική της δύναμη για μια αντεπίθεση «όπως αυτή που προσπάθησαν να κάνουν οι Γερμανοί το 1918».
Η Telegraph υπογραμμίζει ότι η υποστήριξη της Βόρειας Κορέας δεν θα έρθει χωρίς ανταλλάγματα: «Παραλυμένη από τις Δυτικές κυρώσεις, η Πιονγκγιάνγκ έχει απόλυτη ανάγκη το πετρέλαιο, τα τρόφιμα, τα λιπάσματα και τις πρώτες ύλες που η Ρωσία διαθέτει σε αφθονία».
Παρότι ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αποκάλυψη των ΗΠΑ για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Κιμ στη Ρωσία θα μπορούσε να αρκεί ώστε να την ακυρώσει, ένα δεύτερο επίπεδο της ανάλυσης λέει πως αυτό δεν θα αλλάξει και πολλά. «Οι βαθιά ριζωμένοι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών αρκούν για να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί αυτή η θανάσιμη συνεργασία χωρίς συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών» σχολιάζει ο Κεμπ.
Μια ακόμη ανάγνωση που προτείνει ο ίδιος εκκινεί από το ερώτημα «γιατί υπήρχε εξαρχής η ανάγκη να προγραμματιστεί μια τέτοια συνάντηση;». Για τον Κιμ, ο οποίος είναι επί της ουσίας περιορισμένος εντός των συνόρων της χώρας του, θα ήταν μια ευκαιρία να προβληθεί ως πολιτικός άνδρας με διεθνή ρόλο ενώπιον και των άλλων αντιδυτικών καθεστώτων. Ενώ ο Πούτιν έχει πάντα την ανάγκη να δείχνει στον λαό του ότι δεν είναι απομονωμένος.
«Αλλά ίσως να κρύβεται και κάτι άλλο. Ο Πούτιν μπορεί κάλλιστα να έχει κατά νου να αξιοποιήσει τις επαφές αυτές ως διαπραγματευτικό χαρτί το οποίο θα ενθαρρύνει την ήδη ταλαντευόμενη αμερικανική κυβέρνηση να πιέσει το Κίεβο για κατάπαυση του πυρός» σημειώνεται στην ανάλυση.
Οπως είναι γνωστό από την ιστορία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική επίθεση του 1918 κατέρρευσε τελικά λόγω της εξάντλησης των στρατευμάτων και της έλλειψης προμηθειών. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή παραμένει αμφίβολο αν η Ουκρανία θα έχει τους πόρους για να ανακόψει πιθανή νέα επίθεση των Ρώσων.
«Αν το σενάριο του 1918 γίνει πραγματικότητα, θα απαιτηθεί μια μνημειώδης προσπάθεια, τόσο από τη Δύση όσο και από την Ουκρανία – μεγαλύτερη από αυτή που έχει ήδη γίνει. Θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή για όλους, με τις πιθανές συνέπειες να είναι πολύ τρομακτικές για να τις αναλογιστεί κανείς» καταλήγει ο απόστρατος βρετανός συνταγματάρχης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News