343
Σαν Φρανσίσκο, 26 Ιουνίου 1945: οι ΗΠΑ συνυπογράφουν την ίδρυση του ΟΗΕ (υπογράφει ο Στετίνιους, ενώ ο Τρούμαν, όρθιος αριστερά, κοιτάζει τον φακό) | Underwood Archives/Getty Images

Οταν στο Σαν Φρανσίσκο γεννήθηκε ο ΟΗΕ…

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 18:35
Σαν Φρανσίσκο, 26 Ιουνίου 1945: οι ΗΠΑ συνυπογράφουν την ίδρυση του ΟΗΕ (υπογράφει ο Στετίνιους, ενώ ο Τρούμαν, όρθιος αριστερά, κοιτάζει τον φακό)
|Underwood Archives/Getty Images

Οταν στο Σαν Φρανσίσκο γεννήθηκε ο ΟΗΕ…

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 18:35

Με τη συνάντηση κορυφής Τζο Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ, το Σαν Φρανσίσκο επιστρέφει στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Ηταν 26 Ιουνίου 1945 όταν οι εκπρόσωποι 50 χωρών συγκεντρώθηκαν στην καλιφορνέζικη πόλη γεμάτοι ελπίδα, έγραψε η Corriere della Sera. O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε τελειώσει ακόμη, η σύγκρουση στον Ειρηνικό θα συνεχιζόταν για άλλους δύο μήνες, όμως η μεταπολεμική ανοικοδόμηση ήταν στο μυαλό όλων. Οι Αμερικανοί και οι Σοβιετικοί είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενός νέου διεθνούς οργανισμού με ρόλο την αποτροπή των λαθών της Κοινωνίας των Εθνών.

Ο νέος Οργανισμός σχεδιάστηκε να είναι πιο συμπαγής, με ένα Συμβούλιο Ασφαλείας απαρτιζόμενο από πέντε μόνιμα μέλη (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία – οι νικητές του πολέμου) με δικαιώματα βέτο. Επικεφαλής των αντιπροσωπειών από τις χώρες που προώθησαν την ιδέα του ΟΗΕ ήταν ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Ιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Εντουαρντ Στετίνιους, ο κινέζος πρωθυπουργός Τ.Β. Σουνγκ και ο σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Βιάτσεσλαβ Μολότοφ. Αυτοί ήταν υποχρεωμένοι να εκτελέσουν τα συμφωνηθέντα στην Τεχεράνη, το 1943, μεταξύ των Ιωσήφ Στάλιν, Φραγκλίνου Ρούζβελτ και Ουίνστον Τσόρτσιλ, και επικυρωθέντα στη Γιάλτα το 1945.

Ο Ρούζβελτ θα ήταν οικοδεσπότης στο Σαν Φρανσίσκο, αν δεν είχε πεθάνει δύο εβδομάδες νωρίτερα. Ο διάδοχός του, Χάρι Τρούμαν, ήταν παρών στην υπογραφή του Καταστατικού στις 26 Ιουνίου. «Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών που μόλις υπογράψατε είναι ένα σταθερό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Μεταξύ της νίκης στην Ευρώπη και της τελικής νίκης, στον πιο καταστροφικό από όλους τους πολέμους, πετύχατε μια νίκη ενάντια στον ίδιο τον πόλεμο» είπε ο Τρούμαν, υπογραμμίζοντας ότι ο Χάρτης θα λειτουργούσε μόνο αν το ήθελαν οι άνθρωποι.

Δυστυχώς, δεν πήγε έτσι. Το μηχάνημα μπλοκάρει σχεδόν αμέσως. Ο ενθουσιασμός και η αισιοδοξία του Σαν Φρανσίσκο κράτησαν μόνο πέντε μήνες. Σύντομα, ο Ψυχρός Πόλεμος ενέπλεξε και τα Ηνωμένα Εθνη. Και, δεκαετίες αργότερα, αφού προηγουμένως κατέστησαν αναποτελεσματικά από τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης, τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται σήμερα όμηροι από περιφερειακές συγκρούσεις και αντιπαλότητα στην κορυφή, δηλαδή μεταξύ των μεγάλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...