Η πανδημία υποχρέωσε τους εργαζομένους να περνούν πολλές ώρες βιντεοκλήσεων ημερησίως με συναδέλφους, συνεργάτες, πελάτες, με κερασάκι στην τούρτα τις τηλεδιασκέψεις που κατά κανόνα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, διαρκούν πάρα πολύ και όσο κάποιος δεν μιλάει η παρακολούθηση τους είναι μια βαρετή διαδικασία.
Ομως δύο περίπου χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, η τηλεργασία και οι τηλεδιασκέψεις συνεχίζουν να βρίσκονται στην καθημερινότητα πολλών εργαζομένων.
Οσοι έχουν μπουχτίσει από τις πολύωρες τηλεδιασκέψεις θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους έναν πολύτιμο σύμμαχο. Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η Google ανέπτυξε ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να παίρνει τη θέση του χρήστη του σε μια σύσκεψη και να κάνει παρουσιάσεις, να κρατά σημειώσεις κ.λπ.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του προγράμματος, που ονομάζεται Duet AI, αυτό δεν έρχεται για να βοηθήσει όσους θέλουν να κάνουν… κοπάνα από τη σύσκεψη, αλλά να βοηθήσει όσους θα συμμετείχαν σε αυτήν και εξαιτίας αλλαγής του προγράμματος τους την τελευταία στιγμή δεν μπορούν να συμμετέχουν, ή είναι υποχρεωμένοι να μιλήσουν στο τηλέφωνο ή να κάνουν κάποια επείγουσα εργασία την ώρα της σύσκεψης.
Εναλλακτικά, μπορεί να βοηθήσει κάποιον που για οποιονδήποτε λόγο δεν θα παρευρίσκεται από την αρχή μιας σύσκεψης, καταγράφοντας τι έχει συμβεί μέχρι να κάνει την εμφάνιση του, ώστε στην πορεία να δει τα σχετικά στοιχεία και να είναι ενήμερος.
Το πρόγραμμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από κάποιον συμμετέχοντα σε μια σύσκεψη, έτσι ώστε να ασχοληθεί με την καταγραφή σημειώσεων και άλλων δεδομένων, και ο ίδιος να είναι απερίσπαστος, ώστε να έχει μια παραγωγική συμμετοχή στη συνάντηση. Το Duet AI επιτρέπει σε κάποιον να καθυστερήσει.
Τα υπέρ και τα κατά
Η Google δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τις δυνατότητες του συστήματος και τον τρόπο λειτουργίας του, γνωρίζουμε όμως αυτό θα μπορεί, αν χρειαστεί, να παρεμβαίνει κάνοντας προτάσεις, υποδείξεις και σχόλια. Σε περίπτωση που ένας χρήστης φοβάται μήπως το πρόγραμμα κάνει κάποια πρόταση ή σχόλιο που θα τον φέρει σε δύσκολη θέση, θα έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιεί τη συγκεκριμένη επιλογή.
Η Google αναμένεται να δώσει στην κυκλοφορία το Duet AI μέσα στους προσεχείς μήνες, αρχικά σε δοκιμαστικό στάδιο, σε εταιρείες που πληρώνουν συνδρομή για διάφορα εργαλεία λογισμικού και εφαρμογές που έχει δημιουργήσει ο γίγαντας των υπηρεσιών του ίντερνετ.
Η Google δεν είναι η μόνη που αναπτύσσει τέτοια τεχνολογία. Πολλές ακόμη εταιρείες λογισμικού, αξιοποιώντας συστήματα ΤΝ, όπως το ChatGPT, προσπαθούν να δημιουργήσουν προγράμματα που θα βοηθούν όσους συμμετέχουν σε συσκέψεις.
Οι επικριτές τέτοιων προγραμμάτων σημειώνουν ότι οι χρήστες τους θα καταλήξουν να περιορίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον τους για τις συσκέψεις, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται. Εταιρικά στελέχη του τομέα ανθρώπινου δυναμικού υποστηρίζουν ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι εταιρείες είναι να εστιάσουν την προσοχή τους στο πώς θα γίνουν πιο ενδιαφέρουσες οι συσκέψεις – και όχι στο πώς θα τις αυτοματοποιήσουν. Οπως λένε, το νόημα μιας σύσκεψης και τα όποια θετικά μπορεί να προκύψουν από αυτήν έχει να κάνει με την κατάθεση και τη σύνθεση πολλών διαφορετικών απόψεων – κάτι που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με τη χρήση προγραμμάτων ΑΙ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News