578
Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, δηλώνει πολύ ανήσυχος από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και ζητεί νομοθετικές παρεμβάσεις για τον έλεγχό της | Shutterstock

Οργουελικό μέλλον προβλέπει ο πρόεδρος της Microsoft

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 19:00
Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, δηλώνει πολύ ανήσυχος από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και ζητεί νομοθετικές παρεμβάσεις για τον έλεγχό της
|Shutterstock

Οργουελικό μέλλον προβλέπει ο πρόεδρος της Microsoft

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 19:00

Υπάρχουν πολλοί που δηλώνουν από ανήσυχοι ως και αρνητικοί στη χρήση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης. Όταν όμως ο πρόεδρος μιας εταιρείας όπως η Microsoft υπερθεματίζει πάνω σε αυτές τις ανησυχίες, τότε ίσως το ζήτημα είναι πράγματι εξαιρετικά σοβαρό.

Μιλώντας στην εκπομπή Panorama του BBC, ο Μπραντ Σμιθ υποστήριξε ότι αν δεν καταφέρει το πολιτικό σύστημα να δημιουργήσει μέσα στην επόμενη τριετία ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο προστασίας των πολιτών απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, τότε το 2024 είναι πιθανό να δούμε να πραγματώνεται ο κόσμος που περιέγραφε ο Τζορτζ Οργουελ στο «1984» και η ανθρωπότητα να βρεθεί υπό τον έλεγχο του Μεγάλου Αδελφού.

«Ήδη δυσκολευόμαστε πολύ να ακολουθήσουμε τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Αν δεν δημιουργήσουμε τους νόμους που θα προστατεύουν τους πολίτες, η τεχνολογία αυτή θα μας ξεπεράσει και θα είναι μετά πολύ δύσκολο να τη φτάσουμε και να την αντιμετωπίσουμε. Σκέφτομαι συχνά τα μαθήματα του Τζορτζ Οργουελ στο 1984. Oπως ξέρετε, η ιστορία του βιβλίου έχει να κάνει με μια κυβέρνηση που μπορούσε να δει και να ακούσει τα πάντα που έκανε και έλεγε κάποιος, κάθε στιγμή. Αυτό δεν συνέβη τελικά το 1984, όπως ήταν ο τίτλος του βιβλίου, αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να συμβεί το 2024» ανέφερε ο Σμιθ στην εκπομπή, η οποία είχε ως αντικείμενο την εκτεταμένη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που κάνει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Κίνας για να παρακολουθεί τους πολίτες της χώρας.

O hi-tech Ψυχρός Πόλεμος

Το Πεκίνο θέλει να γίνει κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το 2019 η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε αριθμό αιτήσεων ευρεσιτεχνίας από ακαδημαϊκά ιδρύματα για καινοτόμα συστήματα και λύσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 54% των περίπου 770 εκατ. καμερών παρακολούθησης CCTV στον κόσμο βρίσκεται στην Κίνα.

O Eρικ Σμιντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας Τεχνητής Νοημοσύνης στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η επικράτηση επί της Κίνας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι επιτακτική.

«Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική στρατηγική αντιπαράθεση με την Κίνα. Ο τρόπος για να νικήσουμε είναι να αντιπαρατάξουμε τις δυνάμεις μας και να έχουμε εθνικές αλλά και παγκόσμιες στρατηγικές για τη δημοκρατία ώστε να νικήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη. Αν δεν το πετύχουμε, απλά κοιτάζουμε ένα μέλλον όπου άλλες αξίες θα μας επιβάλλονται» αναφέρει ο Σμιντ, που ξεκίνησε τη συνεργασία του με το αμερικανικό Πεντάγωνο ως σύμβουλος, ενώ διατηρούσε ταυτόχρονα και τη θέση του επικεφαλής της Google. Μάλιστα, την ίδια περίοδο ο αμερικανικός στρατός υπέγραψε συμφωνία με την Google για τη χρήση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που είχε αναπτύξει η εταιρεία για στρατιωτικές εφαρμογές και προγράμματα, εξέλιξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της εταιρείας.

«Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη στον εντοπισμό ατόμων σε μαζικές συγκεντρώσεις, ώστε να αποφευχθεί κάποιο πιθανό “ατύχημα” και η Κίνα πράγματι έχει κάνει τεράστια πρόοδο σε αυτή την τεχνολογία. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτό συνιστά μια απειλή και θέλουν να ξεκινήσουν ένα τεχνολογικό Ψυχρό Πόλεμο. Oμως η Κίνα δεν ενδιαφέρεται να επιβάλει τις δικές της αξίες σε άλλους» τονίζει ο δρ Λαν Ξούε, σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ πάντως συνεχίζει να αναζητά συνεργασίες με εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ για να κερδίσει τη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ισως λοιπόν ο πρόεδρος της Microsoft δεν έχει άδικο που ζητάει τη λήψη νομοθετικού πλαισίου, αφού αυτή η κούρσα στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επισφαλής και επικίνδυνη για την ανθρωπότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...