300
Χορήγηση του εμβολίου στη Pfizer για τον κορονοϊό σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Bernadett Szabo

Ομικρον: Τουλάχιστον τέσσερις μήνες προστατεύει η τρίτη δόση

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 21:25
Χορήγηση του εμβολίου στη Pfizer για τον κορονοϊό σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Bernadett Szabo

Ομικρον: Τουλάχιστον τέσσερις μήνες προστατεύει η τρίτη δόση

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 21:25

Τα αντισώματα που δημιουργούνται και καταπολεμούν τον κορονοϊό, έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν και τη μετάλλαξη Ομικρον ακόμη και τέσσερις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα εργαστηριακή μελέτη που έγινε αποκλειστικά για το εμβόλιο της Pfizer.

Η μελέτη, σύμφωνα με την Washington Post, το εύρημα αποτελεί την πρώτη ένδειξη για την ανθεκτικότητα της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο. Διευκρινίζεται ότι η έρευνα δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ανεξάρτητους ερευνητές, δεν έχει δημοσιευτεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση, ενώ θα χρειαστεί να γίνουν μεγαλύτερης κλίμακας πειράματα, ώστε να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμά της.

Η εργαστηριακή μελέτη υποδηλώνει ότι τουλάχιστον δεν θα απαιτηθεί άμεσα τέταρτη δόση του εμβολίου.

«Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη», σχολιάζει ο Πέι-Γιονγκ Σι, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, η ομάδα του οποίου σε συνεργασία με επιστήμονες της Pfizer, εξέτασε τα αντισώματα που έλαβε από αίμα εμβολιασμένων.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, υπάρχει σημαντική εξουδετερωτική δραστηριότητα κατά της παραλλαγής Ομικρον», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πλέον, είναι γνωστό ότι ο αριθμός των αντισωμάτων μειώνεται αρκετά έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, η μετάλλαξη Ομικρον προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς ακόμη και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, τα αντισώματα που δημιουργούσε ο οργανισμός δεν ήταν ικανά να την καταπολεμήσουν.

Το ερώτημα που δημιουργείται τώρα είναι πόσο ακριβώς διαρκεί η προστασία της τρίτης δόσης. Κατά τη διάρκεια της τετράμηνης μελέτης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα κατά της παραλλαγής Ομικρον μειώθηκαν. Ωστόσο, παρέμειναν αρκετά υψηλά, ώστε και τους επόμενους μήνες να παρέχουν ένα στρώμα προστασίας, όπως σχολίασε ο δρ Σι.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το αν τα αντισώματα συνεχίζουν να μειώνονται και τέσσερις μήνες μετά την ενισχυτική δόση», είπε ο Σέιν Σκότι, ανοσολόγος στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας Λα Χόγια της Καλιφόρνιας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναμνηστικών δόσεων, τουλάχιστον για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News