Τρείς εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο χρόνια είναι πολλές για μια μικρή οικονομία. Παρά την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να αποφύγει τις όποιες αρνητικές συνέπειες του εκλογικού κύκλου στα δημοσιονομικά της χώρας (κάτι που μέχρι σήμερα έχει κατορθώσει αποκηρύσσοντας τις έκτακτες παροχές), από μόνο του το γεγονός ότι οι ευρω-κάλπες στήνονται αυτή τη φορά στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, και μάλιστα εν μέσω νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή, φέρνει πονοκέφαλο.
Με αυτά τα δεδομένα, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) και στην Τράπεζα της Ελλάδος τρέχουν νέα σενάρια, γίνονται ασκήσεις προκειμένου να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου στον ρυθμό ανάπτυξης.
Το σενάριο στηρίζεται στην υπόθεση ότι οι διεθνείς τιμές του μπρέντ μπορεί να ξεπεράσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού και τα 100 δολάρια το βαρέλι, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του πληθωρισμού και θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο εμπόδιο στην προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία, η αλυσίδα των επιπτώσεων αγγίζει δυο ευαίσθητους τομείς, τις εξαγωγές και τον τουρισμό, που αποτέλεσαν την προηγούμενη χρονιά τους μοχλούς ανάπτυξης (δεδομένου ότι οι επενδύσεις έμειναν ουσιαστικά στάσιμες).
Χαμόγελα για τουρισμό, γρίφος οι εξαγωγές
Ως πρός τις εξαγωγές, το «σενάριο της αβεβαιότητας» που δημιουργεί η κρίση στη Μέση Ανατολή προβλέπει ότι θα επηρεαστούν αρνητικά, έτσι εφέτος το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι να αυξηθούν οριακά. Παράλληλα, για τον τουρισμό, που ξεκίνησε δυναμικά από τον Μάρτιο (!), η άσκηση προβλέπει ότι στη χειρότερη περίπτωση θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα του 2023.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αποδέχθηκε, ουσιαστικά, τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τις εξελίξεις το 2024, αλλά σχολιάζει τα εξής:
Παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,7% προς το τέλος του χρόνου και το 2025, σταδιακά, θα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό στόχο του 2%.
Αναλύοντας την τελευταία έκθεση του Ταμείου, αναφέρει ότι ακόμη και σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου του 2023, η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% παραμένει αμετάβλητη για το 2024, που θα είναι η έκτη υψηλότερη στην ευρωζώνη. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το ΔΝΤ την ίδια στιγμή προχωρά σε σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη 0,8%, έναντι 1,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, και το 2025 η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,9% έναντι 1,5%), γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση του ποσοστού ανεργίας και στη σταθεροποίηση του κάτω από 10% (ύψος το οποίο ξεπέρασε τους χειμερινούς μήνες). Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αναμένεται πτώση της ανεργίας στο 9,4% εφέτος και στο 8,7% για το 2025, όταν η ανεργία στην Ευρώπη (μέσος όρος) βρίσκεται στο 6,6%.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη (2% εφέτος και 1,9% το 2025, σύμφωνα με το World Economic Outlook) είναι αισθητά πιο συντηρητικές σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, της Τράπεζας της Ελλάδος και των περισσότερων αναλυτών διεθνών επενδυτικών οίκων.
Πέραν του ρυθμού ανάπτυξης, η προσοχή του Ταμείου εστιάζεται στις εξελίξεις του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα, το οποίο παραμένει ελλειμματικό, με το έλλειμμα να υποχωρεί στο 6,5% του ΑΕΠ το 2024 (από 6,9% το 2023) και στο 5,3% το 2025, αν όλα πάνε καλά με τον τουρισμό, πηγή που καλύπτει με έσοδα 20 δισ. ευρώ ετησίως το τεράστιο έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο
Χατζηδάκης: Προέχει η σταθερότητα
Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θεωρούν αυτονόητη την αναγκαιότητα να ξεφύγει η οικονομία από τις πιέσεις για χαλάρωση και παροχές ενόψει των εκλογών του Ιουνίου και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στην οικονομική πολιτική.
Παράλληλα, γνωρίζουν και υπογραμμίζουν ότι ακόμη και ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2% εφέτος θα επιτευχθεί μόνο αν οι επενδύσεις καταγράψουν σημαντική αύξηση – κάτι που προϋποθέτει να τρέξουν τόσο τα προγράμματα του ΕΣΠΑ όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News