Για το 1% των κατοίκων του πλανήτη μας το φετινό ήταν το καλοκαίρι του mega yachting στη Μεσόγειο. Η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Μπεν Αφλεκ ταξίδεψαν στην Κυανή Ακτή, η Τζούλια Ρόμπερτς κατευθύνθηκε στο Αμάλφι, ενώ ο Ρόμπι Γουίλιαμς με την τουρκικής καταγωγής σύζυγό του Αϊντα Φιλντς και τα τέσσερα παιδιά τους έκαναν βόλτα στα κρυστάλλινα νερά του Μποντρούμ, πριν ή μετά την επίσκεψή τους στη Μύκονο, θα σας γελάσω.
Και ενώ όλοι εμείς οι υπόλοιποι έχουμε επιστρέψει ήδη στις δουλειές μας, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους υπερπλούσιους. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, στη Μεσόγειο πλέουν περισσότερες θαλαμηγοί από ποτέ άλλοτε. Η Γαλλική Ριβιέρα έχει φράξει με πολυτελή σκάφη, ενώ στην Ιταλία (όπου κάνουν τις διακοπές τους με ναυλωμένα σκάφη η Πάρις Χίλτον και η Κένταλ Τζένερ) τα ποσοστά φιλοξενίας είναι 30 % υψηλότερα από πέρσι.
Η Κάρολιν Καρμινάτι, ιδιοκτήτρια της Xanadu, εταιρείας πολυτελούς concierge με γραφεία στις Κάννες και στο Λος Αντζελες, (κλείνει σκάφη, εστιατόρια και ξενοδοχεία για τους πλούσιους και διάσημους πελάτες της), σε ένα πρόσφατο ταξίδι με τη δική της θαλαμηγό, ένιωσε έκπληξη, όχι από την πολυτέλεια των σκαφών που συναντούσε, αλλά από την ηλικία των ενοίκων τους, που ήταν «πολύ νέοι, 20άρηδες», όπως είπε στην Αννα Τάιζακ της Telegraph.
Summer of love ?❤️? I had the most relaxing vacation in Corsica & Sardinia enjoying the beautiful waters with my fiancé thanks to Lapp Francis and @SunreefYachts. I can’t wait to go again! Where should we go next for our honeymoon? ???? #ParisInLove #ParisAroundTheWorld ✈️ pic.twitter.com/OIXZCUNWaF
— Paris Hilton (@ParisHilton) September 5, 2021
Η Πάρις Χίλτον χαλαρώνει στην Κορσική με τον αρραβωνιαστικό της
Ανυπόμονη να επανεκκινήσει την τουριστική της οικονομία και να ανταγωνιστεί την Ελλάδα και την Ισπανία, η Ιταλία, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα κατάταξης των mega-yachts τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα: 228 υπερπολυτελή σκάφη αναψυχής προσέγγισαν την Ιταλία την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, 20 περισσότερα σε σχέση με πέρσι την ίδια εποχή. Ακολουθούν οι ΗΠΑ -αν και με 60 σκάφη λιγότερα σε σχέση με πέρσι- και η Ελλάδα, η οποία αύξησε κατά 60 τις θαλαμηγούς που την επισκέφτηκαν την ίδια περίοδο.
Οι τουριστικοί πράκτορες συμφωνούν με το Bloomberg. Φέτος οι παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί του Αμάλφι και της Κυανής Ακτής στη νότια Γαλλία έχουν ξεχειλίσει, με συνέπεια να γίνει δημοφιλές hotspot και το πιο ήσυχο κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου, που περιλαμβάνει την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Ελλάδα και την Τουρκία. «Η Ελλάδα και η Κροατία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους πελάτες μας», επιβεβαιώνει ο Χένρι Σμιθ, συνεταίρος και διευθυντής του πρακτορείου θαλαμηγών Cecilwright.com. Το Μαυροβούνιο, εν τω μεταξύ, έχει φέτος 41 % περισσότερα σκάφη αναψυχής. «Οι δισεκατομμυριούχοι, εξάλλου, ανακάλυψαν ξανά τις συνήθειές τους στην ακτή», σύμφωνα με έναν ξενοδόχο των Καννών.
Η σύμβουλος πολυτελών ταξιδιών Τζούλια Περόουν, με έδρα στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, παρομοιάζει τη διάθεση των υπερπλουσίων να ξοδεύουν υπερβολικά στις διακοπές τους με εκείνη των «Roaring Twenties» ή των «Annèes Folles», όπως λένε οι Γάλλοι την ξέφρενη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα που σηματοδότησε το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο μέσος όρος των δαπανών στα κορυφαία ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 50%-100 %, λέει στην Telegraph η Περόουν, με τους ταξιδιώτες να ντύνονται καλά για το δείπνο και να αγοράζουν ακριβές σαμπάνιες και θεραπείες spa. «Οι άνθρωποι έχουν απόλυτη επιθυμία για αίγλη και πολυτέλεια», λέει στην Αννα Τάιζακ η ταξιδιωτική σύμβουλος.
Για όσους συνεχίζουν, λοιπόν, τις υπερπολυτελείς διακοπές τους, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα, εκτός σεζόν, η επιστροφή στον φυσικό χώρο ενός γραφείου ή ενός σχολείου εξακολουθεί να είναι εκτός προγράμματος… Το κόστος ενός πλωτού ξενοδοχείου πέντε αστέρων (το σκάφος της J-Lo είχε πισίνα 20 μέτρων…) ξεπερνάει τα 440.000 ευρώ την εβδομάδα, αλλά οι υπερπλούσιοι, μετά από 18 μήνες περιορισμών και αδυναμίας να ταξιδέψουν, χαίρονται τώρα με το παραπάνω πληρώνοντας ακόμα και ανόητα χρήματα για τις τέλειες διακοπές της μετα-Covid εποχής (κι ας μην έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα). «Εάν βρίσκεστε σε ένα γιοτ με beach club, nightclub, επαγγελματία DJ, γυμναστήριο, spa, πισίνα και κινηματογράφο, δεν χρειάζεται πραγματικά να βγείτε στην ακτή», εξηγεί ο Σμιθ στη δημοσιογράφο της Telegraph. «Και αυτό ακριβώς έχουν επιλέξει να κάνουν πολλοί από τους πελάτες μας», λέει, αποκαλύπτοντας ότι η εταιρεία του έχει κατακλυστεί όλο το καλοκαίρι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στην Ιταλία και η Κένταλ Τζένερ με ναυλωμένη θαλαμηγό
Εξω στη θάλασσα, με τη συντροφιά φίλων και συγγενών σε ένα σκάφος με πηδάλιο, οι πλούσιοι και διάσημοι έχουν χώρο, ευελιξία και ιδιωτικότητα: όλα αυτά είναι προτεραιότητες μετά την πανδημία, λέει ο Σμιθ: «Κάνεις ένα μοριακό τεστ PCR, φθάνεις στο σκάφος με ελικόπτερο, και χαλαρώνεις εντελώς με ένα πλήρωμα που κάνει τεστ τακτικά», εξηγεί. Κομμωτές, ιδιωτικοί δάσκαλοι (άρχισαν και πάλι να χρησιμοποιούνται εξαιτίας της Covid-19), προσωπικοί γυμναστές και, στην περίπτωση ρώσων πελατών, κιβώτια με χαβιάρι μπορούν να μεταφερθούν στο πλοίο σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ο σεφ του σκάφους δημιουργεί καθημερινά μενού που μπορούν άνετα να ανταγωνιστούν οποιοδήποτε χερσαίο top εστιατόριο.
Ως αποτέλεσμα αυτού του νέου κύματος ενδιαφέροντος, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων σκαφών αυξήθηκαν επίσης –για παράδειγμα, το γιοτ που ναύλωσε η Τζένιφερ Λόπεζ βγήκε πρόσφατα στην αγορά για 130 εκατ. δολάρια- ενώ και τα ναυπηγεία είναι γεμάτα. Σε ένα ολλανδικό ναυπηγείο, οι εργαζόμενοι βιάζονται να ολοκληρώσουν το νέο γιοτ του Τζεφ Μπέζος, ένα πλεούμενο ανάκτορο μήκους 122 μέτρων, με κόστος που αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. δολάρια.
Το πρόβλημα με τις θαλαμηγούς, υποστηρίζει η Περόουν, είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να αποκτήσεις ένα αρκετά μεγάλο σκάφος. Για πολλούς πλούσιους πελάτες, ένα εξαιρετικά απομονωμένο ιδιωτικό σπίτι κρυμμένο μέσα σε καταπράσινους κήπους δίπλα στη θάλασσα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εξάλλου μπορείς πάντα να κάνεις αυτό που κάνει ο Ελτον Τζον: προσφέρεις στους φίλους σου μια θαλασσινή ημερήσια εκδρομή με ένα σούπερ γιοτ (που στοιχίζει μόλις 11-12.000 ευρώ, λέμε τώρα…). «Μια βίλα ταιριάζει σε όσους προτιμούν να είναι διακριτικοί ως προς το πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους στον απόηχο της πανδημίας», λέει στην Telegraph η βρετανίδα ταξιδιωτική σύμβουλος. Και προσθέτει ότι «η μετακίνηση έχει γίνει τόσο δύσκολη που οι άνθρωποι κάνουν κράτηση πολύ νωρίτερα, δύο μήνες και όχι δύο εβδομάδες, όπως παλιά. Θέλουν να φτάσουν κάπου ωραία και να εγκατασταθούν εκεί», λέει.
Η «Villa Sainte Anne», μια πλήρως εξοπλισμένη βίλα πέντε υπνοδωματίων που ανήκει στο Hôtel du Cap-Eden-Roc στην Αντίμπ, η οποία προστέθηκε φέτος τον Ιούνιο στο δυναμικό του μυθικού ξενοδοχείου της Κυανής Ακτής και κοστίζει 15.000 ευρώ τη βραδιά, είναι κρατημένη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, γύρω από το Σεν Τροπέ, τα καλύτερα σπίτια -αυτά που περιστοιχίζονται από τους δικούς τους φοίνικες, και βρίσκονται κοντά σε beach club όπως το Club 55- είναι ήδη κλεισμένα για τις δύο επόμενες καλοκαιρινές σεζόν.
Ο Εντουάρ Μαρκί, ιδιοκτήτης και διευθυντής εταιρείας concierge για διασημότητες, βασιλείς και υπερπλουσίους με έδρα το Σεν Τροπέ, λέει ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν η καλύτερη σεζόν του, με τους πελάτες του να ξοδεύουν έως και 140.000 ευρώ την εβδομάδα σε σπίτια: «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ξεμείνει από μάγειρες. Ολοι θέλουν έναν ιδιωτικό σεφ, καθώς και μασέρ και μανικιουρίστα»… (Στο Σεν Τροπέ αδέλφια, στο Σεν Τροπέ…, πρόταση κάνουμε, γιατί έχουμε τέλειους επαγγελματίες, αν και οι μάγειροι δεν μας περισσεύουν από ό,τι μαθαίνουμε).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι πλούσιοι ταξιδιώτες δεν χάνουν τον χρόνο τους στις ουρές των αεροδρομίων
Μια εξαιρετικά πλούσια πελάτισσα, η οποία προτιμά να μείνει ανώνυμη, προσέλαβε δασκάλα γιόγκα για έξι ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια της παραμονής της -για έξι εβδομάδες- σε μια από τις πιο ακριβές βίλες του Σεν Τροπέ, για την περίπτωση που κάποιος από τους καλεσμένους της είχε ανάγκη να χαλαρώσει. Εξασφάλισε επίσης έναν στόλο από λιμουζίνες stand by για όσους ήθελαν να πάνε για ψώνια. «Ηρθαμε εδώ για να διασκεδάσουμε και δεν θέλουμε κανένα πρόβλημα», εξηγεί. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η λαχτάρα των υπερπλούσιων ταξιδιωτών για τα διάσημα beach clubs της Μεσογείου, που στέλνουν την ομάδα των προσωπικών τους φροντιστών (υπάλληλοι της εταιρείας concierge, που τους έχει αναλάβει), εκ των προτέρων στο κλαμπ για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχει αρκετός χώρος γύρω από το τραπέζι τους…
To μεγάλο come back του φετινού καλοκαιριού στη Μεσόγειο δεν θα ήταν, βέβαια, δυνατό χωρίς ιδιωτικά αεροσκάφη, καθώς δεν υπάρχει πιθανότητα, ιδιαίτερα κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες και τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας, οι πλουσιότεροι Βρετανοί, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί να ταξιδέψουν με κοινές πτήσεις. Αντίθετα, παρακάμπτουν τις ουρές των αεροδρομίων (και τον κίνδυνο να προσβληθούν από Covid-19) χρησιμοποιώντας τα δικά τους αεροπλάνα ή γίνονται μέλη σε κάποιο κλαμπ ιδιωτικών τζετ, το οποίο αναλαμβάνει τα τεστ Covid και τη διαχείριση γενικά. «Είναι η καλύτερη χρονιά για τα NetJets και Vista Jets», λέει στην Telegraph η Περόουν. «Μεταφέρουν ανθρώπους στην Ευρώπη, αλλά πετούν και στην Αφρική».
Τώρα, λοιπόν, που οι θερμοκρασίες θα αρχίζουν να πέφτουν σε όλη τη Μεσόγειο, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, πού θα πάνε στη συνέχεια τα τζετ των υπερπλουσίων. Υπάρχει μια αυξανόμενη διάθεση για περιπέτεια, αποκαλύπτει η Περόουν, με πλούσιους ταξιδιώτες να κάνουν κρατήσεις για εξατομικευμένα σαφάρι στην Αφρική και πολυτελή οδικά ταξίδια στην Ευρώπη. «Δεδομένων των δυσκολιών που έχουν τώρα πια τα μακρινά αεροπορικά ταξίδια, οι υπερπλούσιοι ξεσκονίζουν τα όμορφα αυτοκίνητά τους και τα βγάζουν στο δρόμο με τους φίλους τους», συμφωνεί ο Λούις Κοντρέρας, ιδιοκτήτης της αλυσίδας πεντάστερων ξενοδοχείων, Sereno Hotels, οι χώροι στάθμευσης των οποίων όλο το καλοκαίρι θύμιζαν (και εξακολουθούν να θυμίζουν) αγώνες Concours d’ Elegance…
Ωστόσο, ο επόμενος σταθμός τους θα είναι προφανώς η Καραϊβική, όπου συνήθως περνούν τον ευρωπαϊκό χειμώνα τα περισσότερα mega yachts. Το Τζάμπι Μπέι, ένα από τα νησάκια της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, είναι πλήρες μέχρι τον Μάρτιο του 2022, παρόλο που οι καλύτερες σουίτες του κοστίζουν 2.800 ευρώ τη βραδιά. Και (αν ενδιαφέρεστε) είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί πεντάστερη βίλα στο Σεν Μπαρτ πριν από τον Μάιο.
Με άλλα λόγια, όσοι μπορούν, φεύγουν μακριά και –κυρίως– ξοδεύουν… Εμείς πάλι εδώ, να ονειρευόμαστε. Κάτι είναι κι αυτό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News