Η ολοένα και περισσότερες δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων και η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση και εξάρτηση μας από αυτά καθιστά αναγκαία την συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Οι εταιρείες προσπαθούν να κατασκευάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρίες αλλά η μάχη μοιάζει χαμένη από την στιγμή που οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα μόνο όταν τους παίρνει κάποια στιγμή ο ύπνος. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Nottingham Trent ανέπτυξαν μια επαναστατική τεχνολογία που υπόσχεται εύκολη, γρήγορη και συνεχή φόρτιση των κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (ταμπλέτες, έξυπνα ρολόγια, fitness gadgets κλπ).
Οι ερευνητές δημιούργησαν ηλιακές κυψέλες μήκους τριών χιλιοστών και πλάτους 1,5 χιλιοστών οι οποίοι είναι τόσο μικροί που μπορούν να εμφυτευθούν σε υφάσματα. Ετσι μπορούν να δημιουργηθούν ρούχα οι τσέπες των οποίων να έχουν αυτές τις κυψέλες και όταν τοποθετείται εκεί μια ηλεκτρονική συσκευή να φορτίζεται αυτόματα. Πρόκειται για μια λύση που εκτός από τα προφανή πρακτικά ζητήματα που λύνει αποτελεί και μια οικολογική πρόταση αφού αποφεύγεται η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την φόρτιση και οι αρνητικές επιπτώσεις της για το περιβάλλον.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail τα μικροσκοπικά πάνελ θα είναι αόρατα στο μάτι, δεν θα τα αισθάνεται καθόλου πάνω του αυτός που τα… φοράει ενώ θα είναι προστατευμένα μέσα σε μια ειδική επίστρωση ρητίνης που θα επιτρέπει στο ρούχο να πλένεται κανονικά χωρίς αυτά να παθαίνουν οτιδήποτε.
«Αυτά τα πάνελ μπορούν να περιορίσουν την αναζήτηση πρίζας για να φορτίζουμε τις συσκευές μας και να μειωθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζοντας έτσι τις εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα» αναφέρει ο καθηγητής Τίλακ Ντίας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα κομμάτι υφάσματος 5×5 εκατοστών που περιέχει 200 ηλιακές κυψέλες. Εκτιμούν ότι για να φορτιστεί ένα κινητό τηλέφωνο θα χρειάζονται περίπου δύο χιλιάδες πάνελ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News