1722
Αρτεμίου και Παππάς ταξίδεψαν μαζί στη Βενεζουέλα. Μαζί τους βρίσκουμε ξανά στην υπόθεση του «ΣΥΡΙΖΑ Channel» | Creative Protagon

Οι σακούλες, ο Αρτεμίου, η Βενεζουέλα και ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 19:46
Αρτεμίου και Παππάς ταξίδεψαν μαζί στη Βενεζουέλα. Μαζί τους βρίσκουμε ξανά στην υπόθεση του «ΣΥΡΙΖΑ Channel»
|Creative Protagon

Οι σακούλες, ο Αρτεμίου, η Βενεζουέλα και ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 19:46

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι κουκουλοφόροι μάρτυρες και οι λίστες στα πρόσφατα δημοσιεύματα είναι ασυζητητί η αλήθεια —αν οχι η πραγματική, σίγουρα η «δημοσιογραφική». Το μόνο επιχείρημα είναι ωστόσο ότι οι καταγγελίες γίνονται από την πλευρά της Κουμουνδούρου που (λέει ότι) διαθέτει «ηθικό πλεονέκτημα» έναντι των υπολοίπων κομμάτων, ανά περίπτωση ακόμη και πολιτών αν δεν υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην άλλη όχθη της προεκλογικής όξυνσης είναι όσα παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες στο Ειδικό Δικαστήριο στο οποίο βρίσκεται κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος ο Νίκος Παππάς για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Οσα αναφέρονται στις ένορκες καταθέσεις και υπόκεινται στη βάσανο της εξέτασης από ανώτατους δικαστές, είναι για την Κουμουνδούρου όλα ψέματα.

Η δικαιολόγηση της διάψευσης των αποκαλύψεων -που ασφαλώς αξιοποιεί με ανακοινώσεις της η ΝΔ- είναι συνήθως ότι το λένε οι «άλλοι». Το πρόβλημα στο συλλογισμό είναι ωστόσο ότι αυτοί οι «άλλοι», όπως ο κ. Καλογρίτσας, ήταν κάποτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά, αρχίζοντας από τις τελευταίες εξελίξεις.

-Στις 12 Ιανουαρίου, στο Ειδικό Δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, η Ευθαλία Διαμαντή, γραμματέας του άλλοτε προτιμητέου επιχειρηματία της κυβέρνησης Τσίπρα, Xρήστου Καλογρίτσα, κατέθεσε ενόρκως: «Εφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα, τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα». Ο Νίκος Παππάς της έκανε μήνυση.

-Στις 18 Ιανουαρίου, οι δικηγόροι του Xρήστου Καλογρίτσα παρουσίασαν στο δικαστήριο SMS που ανέφεραν ότι έστειλε στον εργολάβο ο Νίκος Παππάς. To εν λόγω SMS περιελάβανε, σύμφωνα με την πλευρά Καλογρίτσα, τα ποσοστά που θα κατείχαν οι μέτοχοι στην εταιρεία που θα συστηνόταν για το κανάλι που επρόκειτο να αποκτήσει ο επιχειρηματίας -λεγόμενο «ΣΥΡΙΖΑ Channel»- μέσα από τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών. Τα ποσοστά, σύμφωνα με το SMS, κατανέμονταν ως εξής: Ιβάν 35, Καλογρ. 35, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4.

Ο «Α2» είναι σύμφωνα με τους συνηγόρους του κ. Καλογρίτσα ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου. Και για τους ίδιους, το SMS αποδεικνύει την εμπλοκή του προσώπου αυτού στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, όπως κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο και η γραμματέας του Καλογρίτσα, Ευθαλία Διαμαντή.

Ταξίδι στη Βενεζουέλα για «αγροτικά προϊόντα»

Ο  Αρτεμίου ήταν ως τώρα γνωστός για υποθέσεις που σχετίζονται με τη Βενεζουέλα, τον Μανώλη Πετσίτη και τις σχέσεις του με το Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη φορά αναφέρεται το όνομά του στην υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τον Αύγουστο του 2013 ο Αρτεμίου, ο οποίος συνδέεται με offshore των Panama Papers, συνταξίδεψε με τον Νίκο Παππά, τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στη Βενεζουέλα. Το ταξίδι έγινε με το λιαρ τζετ του Μαχέντ Χαλίλ, ενός από τους πλέον ευνοούμενους επιχειρηματίες του καθεστώτος Μαδούρο.

Δημοσιεύματα με φωτογραφίες του «Ελεύθερου Τύπου» από το ταξίδι του Νίκου Παππά και του Αρτέμη Αρτεμίου με ιδιωτικό τζετ στη Βενεζουέλα, το 2013

Το 2016, όταν έγινε γνωστό ότι ο Αρτεμίου επισκεπτόταν το Μέγαρο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, ο Παππάς ανέφερε για εκείνη την επίσκεψη: «Πρόκειται για μία προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αυτό το ταξίδι προφανώς και έχει γίνει, υπήρχε και άλλη συνοδεία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Συμπλήρωσε επίσης πως, πρώτον, υπήρχε μία διερεύνηση αν θα μπορούσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα και, δεύτερον, διερευνήθηκε η «αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας»…

Ο Μαδούρο και οι «πλάτες» στον Πρέσβη

Τον Μάρτιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε στη Βενεζουέλα για να παρευρεθεί στην κηδεία του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες. Τις ημέρες εκείνες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο Τσάβες ήταν «εμπνευστής των ιδεών της δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατικών και προοδευτικών κατακτήσεων».

Τον Τσίπρα υποδέχτηκε στη Βενεζουέλα ο Νικολάς Μαδούρο, ο επόμενος πρόεδρος της χώρας. Ο Μαδούρο έχει κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, από τη Διεθνή Αμνηστία για τα βασανιστήρια σε βάρος διαδηλωτών το 2014 (ηλεκτροσόκ, ασφυξία με πλαστικές σακούλες) όταν 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τα όργανα της τάξης.

Ο «Ελεύθερος Τύπος», επικαλούμενος πρώην υπουργό του καθεστώτος της Βενεζουέλας ανέφερε το 2017 ότι ο Τσίπρας, σε επαφές που είχε με το καθεστώς Μαδούρο το 2013, διερευνούσε τη δυνατότητα προμήθειας πετρελαίου σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ. Διερευνούσε επίσης την πιθανότητα να μεσολαβήσει ο ίδιος ο βενεζουελάνος πρόεδρος στην Κίνα και τη Ρωσία προκειμένου να στηρίξουν τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της επερχόμενης εκλογικής του νίκης. Η εφημερίδα, στο ρεπορτάζ του Ιάσονα Πιπίνη, δημοσίευσε και μια φωτογραφία του εν λόγω υπουργού με τον κ. Τσίπρα —στο βάθος διακρίνεται ο Νίκος Παππάς.

Μετά το δημοσίευμα η ΝΔ ζήτησε Εξεταστική και το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «προπαρασκευαστικές ενέργειες του κ. Τσίπρα, για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είχαν αρχίσει από το 2013». Το Μαξίμου απάντητε τότε ειρωνικά στο αίτημα για Εξεταστική συνιστώντας στη ΝΔ «ξεκούραση και αναστοχασμό, μήπως και δουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».

Το 2015, ο Μαδούρο εξέφρασε σε τηλεοπτικό του μήνυμα την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του λαού της Βενεζουέλας στην ελληνικό λαό, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2016 έγινε γνωστό το μαρτύριο που βίωσαν επί μήνες, πέντε γυναίκες εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, από τον ίδιο τον πρέσβη, Φράνκλιν Ραμόν Γκονζάλες, κατά την περίοδο 2012 – 2013. Ο Τσίπρας, με επιστολή του το 2013 στον Μαδούρο που είδε το φως της δημοσιότητας αργότερα, ζητούσε να κουκουλωθεί η σεξουαλική παρενόχληση για να μην την εκμεταλλευτούν τα συστημικά ΜΜΕ.

Η επιστολή Τσίπρα ζητούσε παρέμβαση Μαδούρο για το κουκούλωμα της υπόθεσης

«Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω την συμβολή σου και την παρέμβαση σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη  γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα» έλεγε μεταξύ άλλων ο Τσίπρας στον Μαδούρο.

Αρτεμίου – Πετσίτης – Παππάς

Πίσω στον ρόλο του Αρτεμίου που επανέρχεται χρόνια μετά στην επικαιρότητα μέσω της εμπλοκής που του αποδίδει η πλευρά Καλογρίτσα στην υπόθεση του «ΣΥΡΙΖΑ Channel».

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα στο Protagon, τον Ιούλιο του 2015, κι ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη του Νίκου Παππά στην Κύπρο, το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου απέκτησε τη διαχείριση κυπριακών εταιρειών που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Proton Bank. Οι εταιρείες αυτές είχαν λάβει δάνεια για την εξαγορά της εταιρείας λιπασμάτων ELFE.

Το 2016 ο κύπριος δικηγόρος πραγματοποιεί συνάντηση στο Μαξίμου, για λογαριασμό πελάτη του, όπως υποστηρίζει. Την ίδια περίοδο, ο Μανώλης Πετσίτης, φίλος και σύμβουλος του Νίκου Παππά, λαμβάνει αμοιβές δεκάδων χιλιάδων ευρώ από την ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, για υπηρεσίες που της παρέχει.

Οπως ανέφερε και πάλι ρεπορτάζ του Protagon (αναλυτικά εδώ) «ένα έμβασμα από την Κύπρο αποδεικνύει ότι το τρίγωνο Παππά-Πετσίτη-Αρτεμίου δεν είχε να κάνει μόνο με φιλίες, συνεργασίες και ταξίδια στη Βενεζουέλα. Δύο από τις τρεις κορυφές του συνδέονται και με χρηματικές ροές». Το ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα αποκάλυπτε την απευθείας χρηματική σύνδεση του Μανώλη Πετσίτη με το δικηγορικό γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου καθώς «σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες έμβασμα ύψους 30.000 ευρώ απεστάλη προς τον κ. Πετσίτη τον Ιούλιο του 2017 από το γραφείο Αρτεμίου».  

Είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις ότι ο Μανώλης Πετσίτης (ο στενός φίλος και πρώην συνεργάτης του Νίκου Παππά) που είχε ετήσια εισοδήματα της τάξεως των 5.000 ευρώ προ ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να λαμβάνει αμοιβές περίπου 200.000 ευρώ τον χρόνο επί ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε: Αρτέμης Αρτεμίου: Ο άνθρωπος που γνωρίζει πολλά (και για τον Πετσίτη)

«Μήπως ήταν ταμίας της κυβέρνησης;» διερωτήθηκε το 2018 ο Αδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά της ΝΔ. «Τι του βρήκε δηλαδή ο Λαυρεντιάδης και του έδωσε 200.000 μισθό τον χρόνο;» πρόσθεσε, τονίζοντας τη σχέση του Πετσίτη με τον Παππά.

Αλέξης Τσίπρας, Μανώλης Πετσίτης (στο μέσον) και Αλέκος Φλαμπουράρης σε παλαιότερη συνάντησή τους

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην Πρόεδρος της Βουλής και κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ως το καλοκαίρι του 2015, ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή της, την άνοιξη του 2019, ότι «αν ο Πετσίτης που ήταν παρατρεχάμενος και “τσαντοκουβαλητής” όπως τον έχω ονομάσει, έχει τέτοιου είδους οικονομική και περιουσιακή εκτίναξη, αντιλαμβανόμαστε ότι των ανθρώπων με τους οποίους συνδέεται, δηλαδή του Παππά και του Τσίπρα, πρέπει να είναι πολλαπλάσια η ωφέλεια».

«Στο Μαξίμου μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε» ανέφερε ο  Τσίπρας τον Ιούλιο του 2019, ερωτηθείς για τον Πετσίτη λίγο πριν από τις εκλογές. Παραδέχτηκε ότι «στον κύριο Παππά ήταν κοντά» αλλά «δια της προσκολλήσεως». 

Το νέο στοιχείο και η συνέχεια 

Οι σταθμοί αυτής της δαιδαλώδους ιστορίας που ποτέ δεν εξετάστηκε συνολικά -και το πιθανότερο είναι ότι ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια- περιλαμβάνουν πολλά περιστατικά και στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Το νέο στοιχείο που θα μπορούσε ενδεχομένως να συνδέσει διαφορετικές μεταξύ τους υποθέσεις είναι το SMS που σύμφωνα με την πλευρά Καλογρίτσα περιλαμβάνει στους μετόχους του «ΣΥΡΙΖΑ Channel» τον Αρτεμίου.

Την Πέμπτη, ο δικηγόρος του Καλογρίτσα και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε ότι ο πελάτης του έχει στην κατοχή του «δεκάδες γραπτά μηνύματα». Ο Λοβέρδος πρόσθεσε ότι δεν θα παρουσιάσει ο ίδιος τα επίμαχα sms, διότι ενεργεί ως δικηγόρος και όχι ως πολιτικός. Ωστόσο έκανε λόγο για «έναν μικρό τόμο, όλα τα μηνύματα, όλες τις συνομιλίες μέσω μηνυμάτων» που εξαρτάται πλέον από τον  Καλογρίτσα αν θα τα παρουσιάσει στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οπως φαίνεται, η υπόθεση θα έχει και συνέχεια.

Η πολιτική διάσταση και οι κάλπες 

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο για το «ΣΥΡΙΖΑ Channel», όσο για την υπόθεση Πετσίτη, ακόμη και για τη φύση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την Βενεζουέλα -παρότι ζητούσε Εξεταστική- επέλεξε να μην επαναλάβει την απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την Novartis. Δεν διάλεξε δηλαδή, να κατηγορήσει συλλήβδην για διαφθορά ένα αντίπαλο πολιτικό κόμμα.

Είχε ενδεχομένως στο μυαλό του την πολιτική εκδίκηση που Ανδρέα Παπανδρέου, μετά το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, όταν κέρδισε τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις εκλογές του 1993 και επανήλθε στην πρωθυπουργία. Περισσότερο, ίσως πίστευε ότι η χώρα γύριζε σελίδα το 2019 μετά την «τοξική» δεκαετία των μνημονίων.

Ωστόσο το κλίμα των τελευταίων ετών και ιδίως των τελευταίων προεκλογικών μηνών μας δείχνει ότι η «τοξικότητα» δεν μας άφησε ποτέ και ότι η κανονικότητα παραμένει ζητούμενο. Ας μην αποκλείουμε, λοιπόν, η πολιτική αντιπαράθεση να περάσει από την πλευρά της ΝΔ και σε αυτό το πεδίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...