Πόσο συχνά βλέπει κανείς στην Ελλάδα γυναίκες να σπρώχνουν καρότσια για δίδυμα; Οχι πολύ συχνά… Μην ξεχνάμε πως η χώρα μας το 2015 κατείχε πανευρωπαϊκά την πρωτιά στις αμβλώσεις. Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες ωστόσο το ποσοστό των δίδυμων γεννήσεων έχει διπλασιαστεί – ή και τριπλασιαστεί – τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Population and Development Review, η οποία εκδίδεται για λογαριασμό του ιδρύματος Population Council με έδρα τη Νέα Υόρκη.
To 1975 το ποσοστό στις ΗΠΑ ήταν 9,5 δίδυμες γεννήσεις στις 1.000. Το 2011 ήταν 16,9. Η αύξηση σε αυτά τα χρόνια ήταν όμοια στην Αγγλία και την Ουαλία (από 9,9 στο 16,1), στη Γαλλία (από 9,30 στο 17,4) και στη Γερμανία (από 9,2 στο 17,2).
Η αύξηση αυτή εξ ολοκλήρου προκύπτει από διζυγωτικά δίδυμα που δημιουργούνται όταν δύο ωάρια απελευθερώνονται κατά την ωορρηξία και γονιμοποιούνται από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια. Το ποσοστό των πανομοιότυπων διδύμων που αναπτύσσονται από ένα ζυγωτό που διασπάται και σχηματίζει δύο έμβρυα, τείνει να παραμένει σχετικά σταθερό σε όλον τον κόσμο και δεν φαίνεται να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Ωστόσο η πιθανότητα για διζυγωτικά δίδυμα αλλάζει ανάλογα με την ηλικία της μητέρας, τις προηγούμενες γεννήσεις της –δηλαδή το πόσα παιδιά ήδη έχει-, τη χώρα στην οποία ζει και από γενετικούς παράγοντες.
Στις ΗΠΑ ο μέσος όρος της ηλικίας της μητρότητας ήταν 26,3 το 2014, όταν το 2000 ήταν 24,9. Σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ευρώπη και τη Νότια Ασία, ο μέσος όρος της ηλικίας είναι ακόμα μεγαλύτερος. Η Ελλάδα κρατά την κορυφή με μέσο όρο τα 31,2 έτη σύμφωνα με την παγκόσμια κεντρική υπηρεσία πληροφοριών Factbook
Oσο μεγαλύτερη είναι η μητέρα, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσει διζυγωτικά δίδυμα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους στον οποίο η μελέτη αποδίδει την αύξηση των δίδυμων γεννήσεων στις πλούσιες, ανεπτυγμένες χώρες όπου οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Στις ΗΠΑ ο μέσος όρος της ηλικίας της μητρότητας ήταν 26,3 το 2014, όταν το 2000 ήταν 24,9. Σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ευρώπη και τη Νότια Ασία, ο μέσος όρος της ηλικίας είναι ακόμα μεγαλύτερος. Η Ελλάδα κρατά την κορυφή με μέσο όρο τα 31,2 έτη σύμφωνα με την παγκόσμια κεντρική υπηρεσία πληροφοριών Factbook.
Aλλος λόγος αύξησης των δίδυμων γεννήσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο σύμφωνα με την μελέτη, είναι ο πολλαπλασιασμός των θεραπειών γονιμότητας. Η εξωσωματική γονιμοποίηση και η διέγερση των ωοθηκών, αυξάνουν την πιθανότητα πολλαπλής κύησης. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση ο γιατρός τοποθετεί περισσότερα από ένα έμβρυα στη μήτρα της γυναίκας για να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχημένης εγκυμοσύνης.
Στο ένα τέταρτο περίπου των ανεπτυγμένων χωρών που αναλύθηκαν στην μελέτη –περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Σουηδίας και της Δανίας μεταξύ άλλων- το ποσοστό των διδύμων αυξήθηκε κάπου μέσα στο 1998 και 2010 και μετά άρχισε πάλι να μειώνεται. Αυτό πιθανόν συνέβη λόγω της βελτιστοποίησης των τεχνικών στις θεραπείες γονιμότητας, που προέβλεπαν τη μεταφορά ενός μόνο εμβρύου κάθε φορά. Οι πολύδυμες κυήσεις είναι επικίνδυνες τόσο για τη μητέρα όσο και για τα παιδιά. Ωστόσο σε πολλές χώρες αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη δημοτικότητα των θεραπειών και την αύξησή τους στις μεγαλύτερες μητέρες.
Φαίνεται πως η μητρότητα δεν εξαρτάται πάντα από το μητρικό φίλτρο και άλλα ενστικτώδη και ρομαντικά. Στις πλούσιες χώρες που οι γυναίκες δίνουν περισσότερα στην καριέρα τους ή σε χώρες όπως η Ελλάδα που οι γυναίκες δοκιμάζονται από την ανεργία και την ανασφάλεια, η μητρότητα έρχεται σε μεγαλύτερη ηλικία είτε είναι εφικτή είτε εφικτή από προσπάθεια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News