872
Ουκρανός στρατιώτης ετοιμάζει drones για επίθεση εναντίον ρωσικών στόχων κοντά στην πόλη Χόρλίβκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ | REUTERS/Inna Varenytsia

Οι ουκρανοί «ΜακΓκάιβερ» και τα drones-δολοφόνοι 

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2024, 19:31
Ουκρανός στρατιώτης ετοιμάζει drones για επίθεση εναντίον ρωσικών στόχων κοντά στην πόλη Χόρλίβκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ
| REUTERS/Inna Varenytsia

Οι ουκρανοί «ΜακΓκάιβερ» και τα drones-δολοφόνοι 

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2024, 19:31

Καθώς η Μόσχα αρχίζει να έχει το πάνω χέρι στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιδρά αναδιαρθρώνοντας τον στρατό του, αντικαθιστώντας τον αρχιστράτηγό του και δημιουργώντας ένα νέο όπλο, εξειδικευμένο στη χρήση ρομπότ στο πεδίο, με το Politico να κάνει λόγο για τους «ΜακΓκάιβερ του σύγχρονου πολέμου».

Την περασμένη εβδομάδα ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε την ίδρυση των Δυνάμεων Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, ενός νέου κλάδου των ενόπλων δυνάμεων της εμπόλεμης χώρας, με αποστολή την αναδιοργάνωση της ευρείας χρήσης στρατιωτικών drones και την υπαγωγή τους υπό μια ενιαία διοίκηση.

Επειτα από σχεδόν μία διετία πολέμου, είναι ξεκάθαρο πως τα drones διαδραματίζουν καίριο ρόλο στον αγώνα των Ουκρανών, πλήττοντας τους Ρώσους ακόμη και βαθιά μέσα στην επικράτειά τους και αναπληρώνοντας την έλλειψη στρατευμάτων. Αλλά έως σήμερα αυτές οι επιχειρήσεις διεξάγονταν από τα μέλη διαφόρων κλάδων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ουκρανοί ειδικοί σε στρατιωτικά ζητήματα που μίλησαν στο Politico έδειξαν να συμφωνούν ότι το Κίεβο διαθέτει τις υποδομές και τα μέσα για να υλοποιήσει τη νέα ιδέα και να διαθέτει σε σύντομο, μάλιστα, χρονικό διάστημα μια αξιόμαχη ρομποτική δύναμη.

Εάν η προσπάθεια ευοδωθεί, θα μπορούσε όχι μόνο να συμβάλει στο να αλλάξει ο ρους του πολέμου, αλλά και να προσφέρει ένα σχέδιο σε άλλες τεχνολογικά προηγμένες χώρες, ενόψει της προετοιμασίας τους για το μέλλον του πολέμου.

Ωστόσο, όπως πολλά συστήματα αυτοματισμού, «η ιδέα εξακολουθεί να εξαρτάται από τους ανθρώπους» επισημαίνει το Politico. Αυτό σημαίνει πως η Ουκρανία πρέπει καταρχάς να προσλάβει προσωπικό για την εκπαίδευση περισσότερων στρατιωτών στον χειρισμό νέων μη επανδρωμένων οπλικών συστημάτων, καθώς και να κλιμακώσει την παραγωγή drones, ούτως ώστε ο στρατός να έχει στη διάθεσή του επαρκή αποθέματα – χιλιάδες drones μεγάλης εμβέλειας, ικανά να εξαπολύουν επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακών Υπηρεσιών της χώρας Μιχαΐλο Φεντόροφ.

Ουκρανοί στρατιώτες ξεφορτώνουν από στρατιωτικό όχημα ένα μαχητικό drone Vampire προορισμένο να πλήξει τοποθεσίες όπου βρίσκονται ρωσικά στρατεύματα, κοντά στην πρώτη γραμμή της μάχης, στο Μπαχμούτ του Ντονέτσκ (REUTERS/Inna Varenytsia)

«Αυτό δεν είναι μελλοντικό ζήτημα, αλλά κάτι που θα αποφέρει σύντομα ένα πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα» σημείωσε από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η φετινή χρονιά πρέπει να είναι κομβική από πολλές απόψεις» προσέθεσε.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα, ο αμερικανός Δημοκρατικός βουλευτής Τζέισον Κρόου ενημερώθηκε για το νέο όπλο και μίλησε εκτενώς με τον ουκρανό πρόεδρο για το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικά υποσχόμενο».

«Οι Ουκρανοί είναι οι ΜακΓκάιβερ του σύγχρονου πολέμου» είπε σε συνέντευξή του ο Κρόου, μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Θα συμβάλουν στο να πειστεί ο κόσμος για τη σημασία του σύγχρονου πόλεμο με drones. Κάνουν εξαιρετικά μεγάλα βήματα όσον αφορά τη βιομηχανική παραγωγή, την καινοτομία, καθώς και τις τακτικές στο πεδίο» συμπλήρωσε.

Εξαιτίας της έλλειψης συμβατικών πυρομαχικών, οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν κάποια στιγμή να συνδέουν εκρηκτικά σε μικρά, φθηνά drones, συντρίβοντάς τα στη συνέχεια επάνω σε ρωσικά οχήματα και χαρακώματα. Σταδιακά, αυτή η αυτοσχέδια τεχνολογία κατέληξε να αποτελεί την κύρια πηγή δύναμης πυρός της Ουκρανίας.

Στην παρούσα φάση, οι ηγέτες της χώρας ευελπιστούν ότι στο πλαίσιο ενός διευρυμένου, κεντρικού προγράμματος χρήσης μη επανδρωμένων οπλικών συστημάτων, οι χειριστές τους θα τοποθετηθούν σε πιο ασφαλείς τοποθεσίες, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες στο πεδίο.

Καθώς η Ρωσία αναπτύσσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες αδιαφορώντας για τις απώλειες, κορυφαίοι ουκρανοί αξιωματικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το Κίεβο χρειάζεται περισσότερους από 500.000 νέους μαχητές για να μπορέσει να τους αποκρούσει.

Εξαιτίας της έλλειψης συμβατικών πυρομαχικών, οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να συνδέουν εκρηκτικά σε μικρά, φθηνά drones, συντρίβοντάς τα στη συνέχεια επάνω σε ρωσικά οχήματα και χαρακώματα. Σταδιακά, αυτή η αυτοσχέδια τεχνολογία κατέληξε να αποτελεί την κύρια πηγή δύναμης πυρός της χώρας (REUTERS/Inna Varenytsia)

«Ετσι θα χάνουμε λιγότερους άνδρες» ανέφερε ο λοχαγός του ουκρανικού στρατού Βολοντίμιρ Ομελιάν. «Αν είμαστε σε θέση να καταστρέψουμε τη ρωσική πρώτη γραμμή και τις ρωσικές αλυσίδες εφοδιασμού, η νίκη της Ουκρανίας και των συμμάχων της θα έρθει πολύ πιο γρήγορα» συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι στο απώτερο μέλλον είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να αξιοποιήσει ακόμη και την Τεχνητή Νοημοσύνη, με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των κινδύνων για τα στρατεύματά της, αλλά και να καταστήσει τα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα ακόμη πιο θανατηφόρα. Πέρυσι τον Ιανουάριο ο Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε πει ότι τα αποκαλούμενα drones-δολοφόνοι αποτελούν «ένα λογικό και αναπόφευκτο επόμενο βήμα» στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, ενώ σήμερα κυκλοφορούν φήμες πως η Ουκρανία έχει ήδη προβεί στη χρήση πλήρως αυτόνομων drones στο πεδίο.

Εμπειρογνώμονες σε στρατιωτικά ζητήματα έχουν σημειώσει εδώ και καιρό πως όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο πιο πιθανό καθίσταται το ενδεχόμενο να δούμε drones να εμπλέκονται σε μάχες και να πλήττουν στόχους χωρίς ένα ανθρώπινο χέρι, κάπου μακριά, να τραβάει τη σκανδάλη.

«Η Ουκρανία θα μπορούσε να εισέλθει σε μια ηθικά περίπλοκη περιοχή εάν αρχίσει να εφαρμόζει ευρέως την Τεχνητή Νοημοσύνη σε drones […] Δεν υπάρχει ακόμη διεθνής συναίνεση για κάτι τέτοιο, αλλά οι ΗΠΑ και άλλα κράτη έχουν πολιτικές που απαγορεύουν την ανάπτυξη των λεγόμενων “killer drones”. Εάν η Ουκρανία, μια χώρα που αγωνίζεται να αποκρούσει μια αυταρχική εισβολή, το κάνει, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιος θα τη σταματήσει» συνοψίζει και προειδοποιεί το Politico.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...