985
Από χρόνια, ο στρατηγός Κουρίλα υποχρεώνει όλους τους συνεργάτες του να διαβάσουν το «Gates of Fire», ένα βιβλίο για τη Μάχη των Θερμοπυλών | WIKIPEDIA PUBLIC DOMAIN/ Creative Protagon

Οι νέες Θερμοπύλες του αμερικανού στρατηγού Κουρίλα

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2024, 10:19
Από χρόνια, ο στρατηγός Κουρίλα υποχρεώνει όλους τους συνεργάτες του να διαβάσουν το «Gates of Fire», ένα βιβλίο για τη Μάχη των Θερμοπυλών
|WIKIPEDIA PUBLIC DOMAIN/ Creative Protagon

Οι νέες Θερμοπύλες του αμερικανού στρατηγού Κουρίλα

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2024, 10:19

Εδώ και είκοσι χρόνια, ο αμερικανός στρατηγός Μάικλ Ερικ Κουρίλα υποχρεώνει όλους τους συνεργάτες του να διαβάσουν το «Gates of Fire», ένα βιβλίο για τη Μάχη των Θερμοπυλών. Την πληροφορία αυτή παραθέτει σε ανάλυσή του ο Τζανλούκα ντι Φέο της La Repubblica, γράφοντας πως αυτές τις ώρες αποστολή του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (των ενόπλων δυνάμεων) των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM) είναι ακριβώς αυτός: να χτίσει πύλες πυρός που θα αναχαιτίσουν τη βροχή σιιτικών πυραύλων με στόχο το Ισραήλ.

Κάτι παρόμοιο είχε καταφέρει και τον περασμένο Απρίλιο, συγκεκριμένα της νύχτα της 13ης Απριλίου, συνάπτοντας μια αμυντική αεροπορική συμμαχία, στο πλαίσιο της οποίας μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών αλλά και αραβικών χωρών αποδεκάτισαν το σμήνος πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους.

Ο ιταλός αναλυτής σημειώνει πως για «Πύλες της Φωτιάς» γίνεται λόγος και στη Βίβλο, όπoυ αναφέρεται πως κάποιος πρέπει να περάσει από αυτές τέσσερις φορές, ώστε να κερδίσει την αιώνια δόξα. Πρώτη φορά τις δικές του πύλες της φωτιάς ο στρατηγός Κουρίλα τις πέρασε το 2004, όταν έπεσε σε ενέδρα στη Μοσούλη και τραυματίστηκε τρεις φορές μέσα σε λίγα λεπτά: μόνος, κάτω από μια βροχή από σφαίρες, συνέχισε να κατευθύνει την αντεπίθεση των ανδρών του σε μια επιχείρηση που τεκμηριώθηκε βήμα προς βήμα από έναν φωτορεπόρτερ.

Ο ηλικίας 62 ετών αλεξιπτωτιστής στρατηγός έχει λάβει μέρος σε όλους του πολέμους των ΗΠΑ από το 1988 και έχει περάσει περισσότερο χρόνο σε διάφορα μέτωπα –στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Συρία– παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην ηγεσία της CENTCOM, της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, (είναι υπεύθυνη για όλες τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου, αλλά και στην Κεντρική Ασία και σε τμήματα της Νότιας Ασίας) ανήλθε πριν από περισσότερο από μία διετία, τον Απρίλιο του 2022.

Οπως αρέσκεται να θυμίζει συχνά ο ίδιος, η CENTCOM συστάθηκε το 1983 για την αντιμετώπιση των αγιατολάδων που είχαν ταπεινώσει την Αμερική με την πολύμηνη ομηρεία 52 αμερικανών πολιτών στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και την εξαπόλυση ενός κύματος τρομοκρατίας σε όλον τον κόσμο.

Στη συνέχεια, όμως, η Κεντρική Διοίκηση χρειάστηκε να ασχοληθεί με άλλα ζητήματα: την απελευθέρωση του Κουβέιτ, τη μάχη κατά της Αλ Κάιντα, τον πολυετή αγώνα κατά των Ταλιμπάν, την κατοχή του Ιράκ και την εκστρατεία κατά του ISIS. Τώρα εστιάζει εκ νέου στον αρχικό της στόχο, αν και με μεγάλη καθυστέρηση: «Η Τεχεράνη δεν πληρώνει τίμημα για τις κακόβουλες και άθλιες ενέργειές της», υποστήριξε ο στρατηγός Κουρίλα τον περασμένο Μάρτιο ενώπιον της Γερουσίας, επικρίνοντας τη στρατηγική του Λευκού Οίκου.

«Ο Κουρίλα είναι πάντα ευθύς, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις. Αλλά αυτός ο τεράστιος αλεξιπτωτιστής – τόσο ώστε να του κολλήσουν το παρατσούκλι “ο Γορίλας” – θεωρείται αναντικατάστατος», γράφει ο Τζανλούκα Ντι Φέο, αναφέροντας ενδεικτικά την επομένη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μετέβη εσπευσμένα στη Γερμανία για να οργανώσει την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.

Δεν του αρέσει να κάθεται πίσω από ένα γραφείο: η έδρα της CENTCOM βρίσκεται στη Φλόριντα, σε ένα καταφύγιο στην Τάμπα, από όπου τα πάντα παρακολουθούνται δορυφορικά, αλλά εκείνος περνάει το 60% του χρόνου του, ταξιδεύοντας στη Μέση Ανατολή. Οπότε γνωρίζει πολύ καλά πως στις αραβικές χώρες αυτό που μετράει είναι οι προσωπικές σχέσεις και αυτό εξηγεί γιατί επιδίωξε και κατάφερε –από το Μπαχρέιν μέχρι την Αίγυπτο– να κερδίσει την εμπιστοσύνη των στρατιωτικών ηγετών και των υπουργών Άμυνας: «Δεν συμφωνούμε σε όλα τα θέματα, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Αυτό που έχει σημασία είναι να συζητάμε με ειλικρίνεια και να ξεπερνάμε τις προκλήσεις, ώστε να ενισχύουμε τις σχέσεις μας», όπως ανέφερε σχετικά, παρουσιάζοντας πρακτικά την στρατηγική του.

«Εως τώρα η δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή αξιολογούταν με βάση την παρουσία στρατιωτών στο πεδίο. Αυτή είναι η παλιά σχολή σκέψης. Αντιθέτως θα πρέπει να κρίνεται με βάση τη δύναμη των συμμαχιών μας», υποστήριξε ο Κουρίλα. «Στην παρούσα φάση η Τεχεράνη επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αυτό που θεωρεί ως μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά ανά γενιά για να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή προς όφελός της, χρησιμοποιώντας πολιτοφυλακές στον Λίβανο, τη Συρία, τη Γάζα, τη Δυτική Οχθη και την Υεμένη. Ομως γνωρίζει ότι αυτό το όραμα που επιδιώκεται εδώ και δεκαετίες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν οι χώρες της περιοχής συνεχίσουν να ενισχύουν τη μεταξύ τους αμοιβαιότητα και να συσφίγγουν τους δεσμούς τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες», εξηγεί ο αμερικανός στρατηγός.

Πως η στρατηγική του είναι αποτελεσματική αποδείχθηκε με ομολογουμένως εντυπωσιακό τρόπο τον περασμένο Απρίλιο, όταν, ξαφνικά, συστάθηκε μια αεροπορική αμυντική συμμαχία, με στόχο την προστασία του Ισραήλ από την οργή του Ιράν: μαχητικά αεροσκάφη της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν, ρίχτηκαν στη μάχη μαζί με αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά μαχητικά, καταστρέφοντας δεκάδες drones και πυραύλους cruise του Ιράν. Επρόκειτο για μια ιδιαίτερα κρίσιμη επέμβαση, καθώς επέτρεψε στο Ισραήλ να εστιάσει την προσοχή του στα πιο ύπουλα από τα όπλα που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους οι αγιατολάδες, τους πολύ πιο γρήγορους βαλλιστικούς πυραύλους. Τελικά από 330 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπολύθηκαν από το Ιράν, μόλις οχτώ προσγειώθηκαν πέριξ της αεροπορικής βάσης Νεβάτιμ, προκαλώντας αμελητέες ζημιές.

Οσον αφορά το εκρηκτικό παρόν, ο στρατηγός Κουρίλα καλείται να σχηματίσει μία ακόμη πιο ισχυρή συμμαχία, καθώς πολλοί φοβούνται πως κατά του Ισραήλ θα εξαπολυθεί μια επίθεση με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη, έπειτα από τους οποίους θα μπορούσαν να ακολουθήσει ένας καταιγισμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο Ντι Φέο σημειώνει πως αυτή τη φορά θα κινητοποιηθούν και οι Αιγύπτιοι, με αποστολή την αναχαίτιση πυραύλων και drones που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Οπως πάντα, ο στρατηγός Κουρίλα βρίσκεται ήδη στο πεδίο για να καταστρώσει το σχέδιο δράσης, μετακινούμενος μεταξύ μιας αεροπορικής βάσης στο Κατάρ και μιας ναυτικής βάσης στο Μπαχρέιν, συνομιλώντας με τους πιλότους και πείθοντας τους συμμάχους διοικητές να κάνουν ό,τι μπορούν. Ο Τζανλούκα Ντι Φέο στοιχηματίζει πως σε όλους υπενθυμίζει τις πύλες της φωτιάς που όρθωσαν 300 Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες, καταφέροντας ένα βαρύτατο πλήγμα στην περσική αυτοκρατορική αλαζονεία, πρόγονο της ιρανικής αλαζονείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...