Σε μια σπάνια στιγμή εθνικής ενότητας ανύπαρκτης, μέχρι την στιγμή που ένας Βρετανός σεφ πρόσθεσε, εντελώς απερίσκεπτα λουκάνικο τσορίθο στην παέγια, η Ισπανία ενώθηκε επιτέλους για να λύσει ένα από τα πιο παλιά, ενοχλητικά και διχαστικά προβλήματά της.
Μιλάμε για τον Τζέιμι Ολιβερ που δεν πρόλαβε καλά-καλά να δημοσιεύσει την δική του εκδοχή του εθνικού πιάτου της Ισπανίας, προσθέτοντας λουκάνικα τσορίθο σε παέγια με κοτόπουλο (αντί για χοιρινό κρέας ή κουνέλι), και δέχτηκε επίθεση κατά μέτωπο για ετούτη την ιεροσυλία. Με την ευκαιρία, κάποιοι σατίρισαν τα fish & chips προσθέτοντας στο παραδοσιακό πιάτο των Εγγλέζων με τηγανητό ψάρι και πατάτες ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, από μελιτζάνες και πάπια, μέχρι μοσχάρι και ραβιόλια. Αλλοι, πάλι, έκαναν λίαν επιθετικά σχόλια όπως «Βγάλε το τσορίθο. Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Πρώτη προειδοποίηση» και «Ας ελπίσουμε ότι το μαχαίρι θα του γλιστρήσει όταν ψιλοκόβει τον κόλιανδρο»…
Και δεν ήταν ο μόνος ιερόσυλος. Ακόμη και ο δικός μας Πετρετζίκης προτείνει παέγια με γαρίδες, κοτόπουλο και τσορίθο, παρασύροντας κόσμο και κοσμάκη να πιστεύει ότι η συνταγή του είναι αυθεντική. Οπότε πάλι καλά που δεν το πήραν είδηση οι Ισπανοί να έχουμε καμιά σύρραξη με θύματα και τη δική μας χωριάτικη ή τον μουσακά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ομελέτα με πατάτες (και κρεμμύδι) είναι το πιο αγαπημένο σνακ των Ισπανών
Αυτή τη φορά ωστόσο, γράφει ο Guardian, η συζήτηση αφορά την τορτίγια με πατάτα την οποία, η συντριπτική πλειοψηφία των Ισπανών αποφάσισε ότι προτιμά και με κρεμμύδι: πρόσφατα, η ισπανική εφημερίδα El Mundo δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας σχετικά με την ταπεινή αλλά σεβαστή ισπανική ομελέτα, που ευχαρίστησε μεν τους «concebollistas» της χώρας (οι «υπέρ του κρεμμυδιού») αλλά άφησε μια δυσάρεστη επίγευση στον ουρανίσκο των «sincebollistas»(οι «χωρίς κρεμμύδι»).
Η δημοσκόπηση ήταν ξεκάθαρη: το 72,7% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ του κρεμμυδιού. Το 25,3% ήταν κατά και ένα 1,9% δεν απάντησε. Το ζήτημα διαπέρασε εξάλλου οριζόντια τα κόμματα σε μια χώρα στην οποία η πολιτική άποψη των κατοίκων εμφανίζεται όλο και πιο κατακερματισμένη, πικρή και πολωμένη.
Το 73,2% αυτών που υποστηρίζουν το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι υπέρ του κρεμμυδιού, όπως και το 72,1% όσων ψηφίζουν το συντηρητικό Λαϊκό κόμμα, το 69,4% των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Vox, το 65% εκείνων που ψηφίζουν το Unidas Podemos, και το 74,1% εκείνων που ψηφίζουν Citizens, ένα μικρό κεντροδεξιό κόμμα.
Τα ποσοστά των γυναικών που προτιμούν το κρεμμύδι (73,3%) είναι ελαφρώς πιο ανεβασμένα σε σχέση με τους άνδρες (72,2%), ενώ η υποστήριξη της προσθήκης κρεμμυδιού αυξάνεται από 65,8% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 – 26 σε 75% στις ηλικίες μεταξύ 45 και 64 ετών.
Γνωρίζοντας την «εκρηκτική» φύση της δημοσίευσής του, ο Γκονζάλο Σουάρεθ, εκδότης του El Mundo, έγραψε στο Twitter: «Το μόνο που ζητώ είναι να δεχτείτε τη νίκη με πνεύμα αθλητικό και την ήττα στωικά».
Βέβαια, κάποιοι στα social media δεν μπόρεσαν να κρύψουν την απογοήτευσή τους: «Η Tortilla de patatas με κρεμμύδι δεν είναι τορτίγια πατάτας είναι τορτίγια με γέμιση», έγραψε κάποιος. Και μερικοί κάλεσαν την εφημερίδα να εξετάσει αν ο ανανάς ανήκει στην πίτσα…
Το 2018, το δημοτικό συμβούλιο του Μπετάνζος –ιστορική πόλη της Γαλικίας, όπου θεωρείται ότι φτιάχνουν την καλύτερη τορτίγια πατάτας στη χώρα- όρισε ότι όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό εκείνης της χρονιάς θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μόνο λάδι, πατάτες, αυγά και αλάτι.
Ωστόσο όσοι αγαπούν το κρεμμύδι δεν εξεπλάγησαν από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.
Για την Τερεζα Κουέρδα, η οποία προετοιμαζόταν για το γεύμα στο «Casa Dani», το διάσημο tortilla bar που άνοιξαν το 1991 στη Μαδρίτη η αδελφή της και ο γαμπρός της, η έρευνα ήταν απλώς η επίσημη επιβεβαίωση μιας παλιάς και πολύ οικείας αλήθειας: «Η τορτίγια με κρεμμύδι ήταν πάντα πολύ πιο δημοφιλής στο “Casa Dani” από την τορτίγια χωρίς κρεμμύδι», δήλωσε η Κουέρδα στον Guardian. «Θα έλεγα ότι περίπου το 90% των πελατών μας προτιμούν την τορτίγια τους με κρεμμύδι».
Το εστιατόριο που σερβίρει καθημερινά 300 – 400 τορτίγιες, και έως 700 την ημέρα το Σαββατοκύριακο, γνωρίζει φυσικά τι αρέσει οι πελάτες του: «Νομίζω ότι η τορτίγια με κρεμμύδι έχει καλύτερη γεύση γιατί την κάνει λίγο πιο ζουμερή», είπε η Κουέρδα. «Αλλά στην δική μας τορτίγια το κρεμμύδι δεν κυριαρχεί, δεν το παρατηρείς καν. Η γεύση της είναι πολύ απαλή λόγω του είδους του κρεμμυδιού που χρησιμοποιούμε. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν τους αρέσει το κρεμμύδι, αλλά τους αρέσει η τορτίγια μας με κρεμμύδι».
Το μυστικό μιας καλής τορτίγια, πρόσθεσε, είναι τα υλικά εξαιρετικής ποιότητας και το είδος της ομελέτας που θέλεις να φτιάξεις. Μερικοί Ισπανοί προτιμούν μια σφιχτή ομελέτα, ενώ άλλοι την προτιμούν πιο αφράτη και απαλή.
Εξάλλου, «δεν είναι όλες οι πατάτες ίδιες ούτε όλα τα κρεμμύδια ή τα αυγά. Μερικά αυγά, για παράδειγμα, έχουν πολύ νερό», λέει η Ισπανίδα η οποία έχει ήδη 30 χρόνων εμπειρία την παρασκευή τορτίγιας. Τόσο τα κρεμμύδια όσο και οι πατάτες πρέπει προηγουμένως να τηγανιστούν. Το τηγάνι παίζει επίσης ρόλο, λέει, όπως άλλωστε και το «χέρι» του μάγειρα.
Αν εν τω μεταξύ τη λιγουρεύεστε ιδού η συνταγή:
Τορτίγια με πατάτες και κρεμμύδι
Υλικά
- 3-4 μέτριες πατάτες
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 6 μεγάλα αβγά
- Αλάτι
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες (Είναι πιο εύκολο να τα κόψετε με μαντολίνο). Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μετά από 3-4 λεπτά ρίχνουμε μια ροδέλα πατάτας. Οταν εμφανιστούν μικρές φουσκάλες γύρω από την πατάτα, ρίχνουμε στο τηγάνι τις πατάτες και τα κρεμμύδια, και αλατίζουμε. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε απαλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να μην πηδάει το λάδι. Ανακατεύουμε κάθε τόσο μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες (δοκιμάζουμε τρυπώντας με ένα μαχαίρι), αλλά προσέχουμε να μην καούν ή σκάσουν.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με λίγο αλάτι. Σουρώνουμε τις πατάτες και κρατάμε λίγο λάδι. Σκουπίζουμε το τηγάνι, προσθέτουμε δύο κουταλιές λάδι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε* απαλά τις πατάτες με τα αβγά και αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι. Μετά από περίπου ένα λεπτό (όταν σφίξει η ομελέτα στις άκρες) χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για πέντε λεπτά.
Με μια σπάτουλα βγάζουμε προσεκτικά την ομελέτα σε ένα μεγάλο πιάτο (το κέντρο της είναι ακόμα υγρό), την σκεπάζουμε με ένα άλλο πιάτο, αναποδογυρίζουμε (ή την αναποδογυρίζουμε απλά στο καπάκι του τηγανιού) και αδειάζουμε και πάλι στο τηγάνι όπου έχουμε προσθέσει ακόμα λίγο ελαιόλαδο. Αφήνουμε να ψηθεί για περίπου πέντε λεπτά ακόμη και σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου με χωριάτικο ψωμί.
Tip
*Φίλος Ισπανός υποστηρίζει ότι το μυστικό της καλής τορτίγια είναι να αφήσεις τις τηγανισμένες πατάτες για ένα τέταρτο μέσα στο μείγμα των αβγών πριν ψήσεις την ομελέτα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News