Οι ΗΠΑ στέλνουν σαφές προειδοποιητικό μήνυμα στον Ερντογάν για τις οικονομικές διευκολύνσεις της Τουρκίας προς τη Χαμάς. Σύμφωνα με τους Financial Times, κορυφαίος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «ανησυχεί βαθύτατα» για τον ρόλο της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την υποβοήθηση της πρόσβασης της Χαμάς σε διεθνή χρηματοδότηση, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος στη Γάζα τροφοδοτεί την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την τρομοκρατία και τη διερεύνηση του οικονομικού εγκλήματος, δήλωσε ότι η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι η Τουρκία διαδραμάτισε ιστορικά «κεντρικό ρόλο» στο να επιτρέπει στην τρομοκρατική ομάδα που βρίσκεται πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια.
«Ανησυχούμε βαθύτατα για την ικανότητα της Χαμάς να συνεχίσει να συγκεντρώνει πόρους ή να βρίσκει εδώ στην Τουρκία οικονομική υποστήριξη για τις επιχειρήσεις της και για πιθανές μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο Νέλσον σε ενημέρωση Τύπου στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη.
Η προειδοποίηση του Νέλσον αναδεικνύει κατά τους Financial Times τον τρόπο με τον οποίο η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς εγείρει ένα σοβαρό ζήτημα μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αγκυρας. Διότι οι ΗΠΑ «έχουν υποστηρίξει σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και έχουν επιδιώξει να αποκόψουν την πρόσβαση της Χαμάς στη χρηματοδότηση».
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται φραστικά στο Ισραήλ, αποκαλώντας το εβραϊκό κράτος «εγκληματία πολέμου», ενώ αναφέρθηκε πρόσφατα (μετά την 7η Οκτωβρίου) στη Χαμάς ως «απελευθερωτικό κίνημα».
Μέσω Ιράν
Η χρηματοδότηση της Χαμάς προερχόταν, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, κυρίως από το Ιράν. Ο Μπράιαν Νέλσον εστίασε στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Τεχεράνης, μιλώντας και για τη συγκέντρωση χρημάτων από διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Πάντως, από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, οι ΗΠΑ δεν είχαν εντοπίσει πρόσθετες χρηματικές ροές προς τη Χαμάς μέσω Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Νέλσον, η χώρα είχε παίξει «κεντρικό ρόλο σε προηγούμενες ροές συγκέντρωσης χρημάτων», ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι «η Χαμάς θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από αυτό το γεγονός καθώς συγκεντρώνει πρόσθετα κεφάλαια».
Οι Financial Times αναφέρουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό των ανησυχιών των ΗΠΑ σχετικά με τη Χαμάς.
Περιμένουν δράση από την Τουρκία
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις σε τρία άτομα που, όπως είπαν, ήταν πράκτορες της Χαμάς με έδρα στην Τουρκία, οι οποίοι βοηθούσαν στη διαχείριση του επενδυτικού δικτύου της οργάνωσης. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει ήδη εφαρμόσει κυρώσεις εναντίον μιας τουρκικής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα, για την οποία ανέφερε ότι ελέγχεται από τη Χαμάς.
Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ενώ η δημόσια υποστήριξη του Ερντογάν προς τη Χαμάς καθιστά απίθανο η Τουρκία να υπογράψει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της τρομοκρατικής ομάδας, η Ουάσινγκτον, παρά ταύτα, αναμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τις δικές της εξουσίες για να εντοπίσει τα κεφάλαια της Χαμάς «λόγω της ικανότητάς της στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
Τα εξαρτήματα για τα όπλα του Πούτιν
Ο Νέλσον δήλωσε, επίσης, ότι εξέφρασε ανησυχίες στους τούρκους ομολόγους του για το γεγονός ότι η Ρωσία αποκτά πρόσβαση σε δυτικής κατασκευής εξαρτήματα για την πολεμική μηχανή της και τη σύγκρουση στην Ουκρανία μέσω της Τουρκίας.
Τα σχόλια του αξιωματούχου των ΗΠΑ ήλθαν ύστερα από δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας για διάφορα είδη –συμπεριλαμβανομένων μικροτσίπ και οπτικών σκοπευτικών– με τη Ρωσία και με ύποπτους μεσάζοντες έχουν ενισχυθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022, προκαλώντας δυσφορία στις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Είδαμε, δυστυχώς, τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες τον εξαπλασιασμό της επανεξαγωγής αυτών των εξαρτημάτων διπλής χρήσης μέσω της Τουρκίας, γεγονός που προκαλεί ύψιστη ανησυχία», δήλωσε ο Νέλσον, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση».
Οι Financial Times θυμίζουν, επίσης, στο δημοσίευμά τους ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές εταιρείες που, όπως είπαν, εμπλέκονται στην επανεξαγωγή ή τη μεταφορά ειδών υψηλής προτεραιότητας για τα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η ανησυχία της Ουάσινγκτον για τη χρηματοδότηση της Χαμάς έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Και θυμίζει, κλείνοντας, ότι η Ουάσινγκτον και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της πιέζουν την Αγκυρα να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία επιδιώκει από την πλευρά της να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση της αεροπορίας της.
Το βέβαιο είναι ότι η όποια σχέση Ερντογάν – Χαμάς δεν βοηθάει καθόλου την εικόνα της Αγκυρας στα μάτια, όχι μόνο της κυβέρνησης Μπάιντεν αλλά και του αμερικανικού Κογκρέσου, που έχει και τον τελικό λόγο για τα F-16…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News